francuskie - 6660 przepisów (strona:243/444)

Kawy DreamsCoffee, wyjątkowa herbata T-Stick i słodkości – wyjątkowe produkty od 7 Plus 169

kawie o smaku Irlandzkiego Likieru Irish Cream . Aromatyczna kawa o zrównoważonym smaku z delikatną nutą kwaskowatości. Mi i mojej mamie bardziej przypadła do gustu kawa mielona o smaku Francuskiej Wanilii French Vanilla . Ten aromat… musicie spróbować Na uwagę zasługuje też cena kaw. Za 125 g dobrej jakości mielonej kawy zapłacicie tylko 12,90 zł. A jeśli nie jesteście zwolennikiem

Słodkie okruszki
Kogut pieczony w tymianku, rozmarynie, maśle i cytrynie, podlany miodem i winem 153

tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską. Składniki: 1 kg (Coquelet jaune - kogucik żółty)  3 szalotki 3 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu sól morska  pieprz papryka słodka kurkuma pieprz cayenne

Wino Francja Kuchnia
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z białą kiełbasą i chrzanem 152

święta jak i po świętach kiedy pozostaną nam resztki białej kiełbasy i rzeżuchy. składniki: 4 białe sparzone kiełbasy 6 średnich ziemniaków 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki musztary francuskiej 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka majonez rzeżucha do posypania Ziemniaki ugotować, można w mundurkach lub obrane, jak nam wygodnie. Ugotowane ziemniaki, białą kiełbasę oraz kiszone ogórki pokroić

Monia miesza i gotuje
Białe kiełbaski pieczone w piwie. 144

dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje. Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze . Składniki: 0,5 kg białej surowej kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta soli, czarnego mielonego pieprzu

Codziennik Kuchenny
Wtorek: Makaronowa sałatka caprese 153

lunch do pracy, ozdoba stołu podczas przyjęcia. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Futurystyczna potrawa 20 lutego minęło 110 lat od publikacji manifestu futurystów na łamach francuskiego „Le Figaro”, autorstww Filippo Tommaso Marinetti, włoskiego poety i wydawcy. Futuryzm to awangardowy ruch w sztuce, głównie w literaturze odrzucający tradycję, przeszłość, wszystko co byłe, stare, oddziedziczone po minionych wiekach

Niedzielny kucharz
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 160

makreli do chleba zawsze smakuje świetnie. Przepis na pastę z wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć trochę na desce za pomocą widelca, dodaj

Kulinarna Polska
Zupa serowo-cebulowa 76

Gotową zupę zdejmij z ognia, by lekko przestygła i zgęstniała.   Zupę możesz podać z… grzankami, pieczywem czosnkowym, pitą, ciabattą, groszkiem ptysiowym, kostkami ugotowanego ziemniaka, paluszkami z ciasta francuskiego, świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki, prażoną cebulką, prażonymi pestkami dyni.           Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa

Kulinarne S.O.S.
Tradycyjne faworki czyli chrust 136

Tradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od francuskiego słowa „faveur” (wstążeczka) wskazuje na Francję, z kolei określenia chrust, chrusty, chrustek lub chruścik kojarzone są ze Śląskiem i z Kresami Wschodnimi dawnej Rzeczypospolitej. Jednak historycy skłaniają się ku tezie, że faworki powstały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Magia | Lublin – Miejsca ze Smakiem 97

Restauracja Magia mieści się w samym sercu Lublina, pośród kolorowych, pięknych uliczek Starego Miasta. W karcie menu znajdziemy specjały ziemi lubelskiej, jak i dania nawiązujące do kuchni świata – francuskiej i włoskiej. Restauracja jest doskonałym miejscem dla osób, które szukają odpoczynku od wszechobecnego zgiełku. Wchodząc do Magii, czujemy się jakbyśmy byli w nieco innym wymiarze. Restaurację odwiedziłam z dwójką, znajomych

Kuchnia Bazylii
Pierś indyka i kury zagrodowej 123

Składniki 400g pierś z kury zagrodowej 800 g filet z indyka        Marynata musztardowa 2 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju przyprawy według uznania szczypta pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku dodatkowo : siatkę do wędlin, Wykonanie Przygotować marynatę . Rozkroić

mojej kuchni
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 97

truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia

Rita creative
2 sprawdzone przepisy na niemarnowanie żywności 119

porcje: * makaron Kokardki Lubella- 300 g * pieczone mięso, np. kurczak * zielone winogrona bezpestkowe- spora garść * suszone pomidory w zalewie- 5-6 szt. * orzechy włoskie- 3-4 szt. * musztarda francuska- 2 łyżki * tłuszcz powstały z pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * miód- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszone płatki papryczki chili- do smaku Makaron ugotować

Kraina Miodem Płynąca
Lekka sałatka z brokułem i pomidorem 124

Lekka sałatka z brokułem i pomidorem jest moją propozycją dodatku do kurczaka w cieście francuskim, ale także pomysłem na lekką kolację. Do przygotowania sałatki możecie z powodzeniem użyć także pomidorków koktajlowych. Zobacz też: Tempura z brokuła Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Przepis na lekką sałatkę z brokułem i pomidorem Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA Z BROKUŁEM 203

pęczek natki pietruszki ♥ 100g suszonej żurawiny ♥ 1/2 szklanki ziaren słonecznika ♥ 1/4 szklanki oliwy ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ 2 łyzki melasy (lub miodu/ syropu z agawy/ itp) ♥ łyżeczka musztardy francuskiej ♥ sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Różyczki brokuła drobno siekamy. Cebulę i natke szatkujemy. Ciecierzycę mieszamy z warzywami. Wsypujemy ziarna i żurawinę. Musztardę mieszamy

Kasia Sarna
Wrapy z wędzoną makrelą z sosem ziołowym 122

przygotuję wrapy. I to był bardzo dobry pomysł. Składniki: 3 placki tortilli mała główka sałaty rzymskiej 1 wędzona makrela plastry pomidora 2 łyżki kukurydzy kilka rzodkiewek dressing: łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka posiekanego koperku, sól, pieprz, oliwa sos ziołowy: 2 łyżki greckiego jogurtu, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki

Życie ze smakiem