francuskie - 6660 przepisów (strona:313/444)

Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 191

kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko

Powiedz dietom nie
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 120

opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie

Moniki Smakołyki
Zielony groszek, bób, chilli... Pierogi! 139

przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu  Renaty  przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i  zupełnie bezproblemowe. Receptura z "Kuchni polsko - francuskiej" Antoniego Teslara. Składniki:  500 g mąki pszennej, ok. 1/4 litra wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Mąkę wysypujemy na stolnicę dodając miękkie masło

Plate of Joy
Tarta z cukinią 132

jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego parmezanu

Plate of Joy
Tarta tatin z pomidorkami 120

Ostatnio robiłam brukselkową tarte tatin z przepisu od Yotama, który znalazłam u  Moniki . Przepis czeka na dodanie w kolejce - wprowadziłam tam małe zmiany, ale o

Plate of Joy
Waniliowe tosty francuskie 114

uwielbiają.Sprawdzają się doskonale na śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw  swojej ofercie) odrobina oliwy z olwek 1 łyżka

Wielki apetyt
Barracuda w Gdyni 108

podbił moje serce- genialne połączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik

Wielki apetyt
Rogaliki 126

Niby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru

Wielki apetyt
PRZEKĄSKA: SAŁATKA ZE SZPINAKU Z SEREM BLUE I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 264

Polecam ;-) Składniki: - 100g szpinaku baby - 50g sera pleśniowego miękkiego, np. Gorgonzola , - 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Składniki sosu: - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon - 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej - 2 łyżeczki octu balsamicznego - 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek - pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - malutki ząbek czosnku (nie trzeba) Czosnek zmiażdżyć (gdy dajemy), dodać musztardy, świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 131

maja w sklepach Lidla pojawi się kolejna selekcja win francuskich. Po chwilowym, skoku w bok na Węgry (bardzo udanym i smacznym), po raz kolejny wracamy do Francji. Jako, że nadchodzą ciepłe dni, okres grillów, imprez na powietrzu, znajdziemy tu wina lżejsze, świeższe, bardziej wyraziste w smaku. Dobrze pasujące do letnich dań – sałatek,szparagów, ryb jak i dań z grilla albo

królestwo garów
Ciasta na Komunię Świętą 683

orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku

Moje Qulinaria
SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I SEREM 364

W zeszłym tygodniu rozpoczęłam urlop i powinnam mieć teraz ciut więcej czasu na buszowanie w kuchni, ale przez chorobę i domowe sprawy czasu mam mniej niż

Przepisy Aleksandry
Sałatka z buraczków z musztardą francuską 403

Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki: 1/2 kg buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z selera i gruszek 123

sałatak była super. Smaczna, soczysta i zniknęła w 5min. Na 1 średnią salaterkę Potrzebujemy: 1/2 selera 2 gruszki sok z 1/2 cytryny 2 jajka 5 korniszonów 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki natki pietruszki S&P Jajka gotujemy na twardo. Seler trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka z cukinią 154

dużo świeżych składników, które zachęcają do gotowania. W związku z tym, że dziś znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/

Proponowane wyszukiwania