Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze kawałki. Dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki
Kolorowy PrzepisownikTradycyjny przepis kuchni francuskiej, który z powodzeniem może konkurować z polską kaczką z jabłkami. Kaczka nie jest nadziewana pomarańczami - tylko skórką, za to mocno polewana sokiem. W rezultacie mięso po upieczeniu ma aromat i smak świeżych pomarańczy. Moja wersja tego dania została zainspirowana przepisem Roberta Makłowicza
Milion SmakówOryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym
Milion SmakówBardzo proste i szybkie danie. Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego jak w tym przepisie. Przyda się gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub jak mamy ochotę na trochę ciekawszą przekąskę
Milion SmakówKarnawał w pełni stąd kolejna z karnawałowych przekąsek. Tym razem z przepisu Pascala Brodnickiego. Proste i szybkie do zrobienia roladki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia okraszone sezamem to idealna zakąska, która efektownie ozdobi nasz stół podczas towarzyskich spotkań
Milion Smakówdanie z kuchni francuskiej które chciałem zrobić od bardzo dawna. Łączy w sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina
Milion SmakówFrancuski przysmak wokół którego co jakiś czas pojawiają się kontrowersyjne dyskusje - ze względu na sposób tuczenia gęsi w niehumanitarny sposób. Dlatego też moją wersję postanowiłem przygotować z wątroby gęsi, która nie była tuczona w sposób sztuczny tylko biegała po podwórku
Milion Smakówznane większości z nas danie pochodzi aż z 1815 kiedy to zostało pierwszy raz ugotowane przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Mimo to, w Polsce częściej występuje w menu jako Strogonow. Danie to zawojowało niemal cały świat i pod nazwami Strogonow, Stroganov czy Stroganoff można jest
Milion Smakówmamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień
Milion SmakówOdkąd pamiętam zawsze lubiłam wyrazisty, nieco cebulowy smak pora. To niezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu
Milion Smakówpiwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę z dużą przyjemnością. Pomysł pochodzi z kukbuka
Milion SmakówSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 jajko 30 dag boczku 1 duża cebula garść natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki majonezu ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie: Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera
Symfonia smakowatakich jest najlepsza. Ponieważ taka owocowa zupa "chodziła" za mną już jakiś czas postanowiłam ugotować ją sobie z wiśni drążonych ze słoika. Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt :))) Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy cukier do smaku kilka kropli soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wiśnie
Walijskie Pichceniemieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu sól, pieprz, zioła prowansalskie Wszystkie składniki dressingu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połaczyły. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe
Zawsze głodna!wszystkich po przepis i oczywiście namawiam do zrobienia ich w swoich domach. To piękny gest, prawda? Upieczcie je dla swoich bliskich i dodajcie zdjęcie tutaj . Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 3 czerwone jabłka * łyżka soku z cytryny * pół szklanki brązowego cukru * 2 łyżeczki cynamonu * jajko Przygotowanie : Ciasto pokroić w 2cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki
Magiczne Życie Marty