awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty
królestwo garówmuzyki. Fête de la Musique to Święto Muzyki, cykliczna impreza odbywająca się na całym świecie 21 czerwca, pierwszego dnia lata, już od 1981 roku. Inicjatorem święta był polskiego pochodzenia francuski kompozytor Marcel Landowski. Spopularyzowane zostało przez Jacka Langa, ministra kultury Francji. Pierwsze spotkanie odbyło się 21 czerwca 1982 roku nad Sekwanę. My świętowaliśmy słuchając Les Femmes - zespołu muzyki klasycznej stworzonego
królestwo garówczerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino we francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach. Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla
królestwo garówletnich winorośli i 20% Syrah. Wszystkie grona pochodzą z upraw o ograniczonej wydajności. Przechodzą ręczną selekcję. Wino przez okres 16 miesięcy leżakuje w nowych beczkach z dębu francuskiego. Produkcja to 2000 butelek cena około 200 zł. Za to wszystko dostajemy wino bardzo skoncentrowane, gęste od aromatów i smaków. W kieliszku widzimy piękną czerwoną barwę z purpurowymi i fioletowymi refleksami. Bukiet
królestwo garówtwarożek. Kozia Rura ser kwasowo - podpuszczkowy. Do wyboru w wersji solonej, z papryką, z czosnkiem, z czosnkiem niedźwiedzim, lubczykiem lub z miętą. Jest łagodny, kremowy i bardzo lekki. Typowo francuski. Kwintesencja sera koziego. Pszczółka ser podpuszczkowy z dodatkiem pyłku pszczelego i czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem
królestwo garówcustard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Ważne jest wszystko: smak, wygląd, oprawa...czuje się tu pasję i zaangażowanie Szefa. Polecam. W Jesiennym Menu w Le Victoria Brasserie
królestwo garówwołowiny z dodatkami. Bardzo dobre. A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012 . Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało
królestwo garówszczególności jagnięciny. Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest to królestwo Madery. W ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach z dębu francuskiego 3, 5 lub 10 lat. Dzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz
królestwo garówHiszpanii Filipa V oficjalny tytuł Marques de Casa Concha. W 1883 roku chilijski minister finansów Markiz Don Melchor de Concha y Toro założył winiarnię, która miała produkować wina o francuskim charakterze i stylu. Pierwsza winnica została założona w dolinie rzeki Maipo. Posadzono tam krzewy przywiezione z Bordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne
królestwo garówróżowe ale nie krwiste. Do befsztyka świetnie się nadaje czerwone Giro Rot z winnicy Kühling -Gillot. Świetny reński kupaż Cabernet Sauvignon, Merlota i Shiraz. Wino starzone w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie można wyczuć zapach wiśni oraz akcenty karmelowo -waniliowe. W smaku i kolorze ciemno czerwone owoce leśne. W połączeniu z befsztykiem świetnie się uwydatniają lekko pikantniejsze nuty (głównie
królestwo garówaksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu. poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker . zastawa
królestwo garówKurczak kukurydziany (niemiecki kikok, francuski maispoulard) „pojawił” się 20 lat temu w Nadrenii Północnej – Westfalii. Kurczaki karmione są paszą składającą się w 50% z kukurydzy i 50% z pszenicy. Kurczaki przybywają na wadze wolniej. Ich mięso jest bardziej soczyste, delikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest
królestwo garówmiejsce wewnątrz danego stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca) na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub włoskie DOC. W Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii. W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona
królestwo garówlitrów wina. Wina to bardzo ważny element kultury Chile. W roku 1551 hiszpańscy kolonizatorzy dokonują pierwszych nasadzeń winorośli. Rozwój winiarstwa był burzliwy. W XVIII wieku sprowadzono sadzonki francuskich szczepów – Merlot i Cabernet Sauvignon. W 1938 roku zabroniono zakładania nowych winnic, który uchylono w 1974. Dzięki temu mógł nastąpić burzliwy rozwój winnic. Obecnie w Chile uprawia się głównie odmiany czerwone: Cabernet
królestwo garówwiosennego menu przygotowanego przez Szefa kuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko
królestwo garów