Picie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych pomidorów i cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem. Od tego czasu, oprócz zwykłego soku pomidorowego, sławę zyskały też jego mieszanki z warzywami,... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com