francuskie - 6660 przepisów (strona:107/444)

Tartaletki z ciasta francuskiego 167

niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się w składzie warzywa. Tartaletki z ciasta francuskiego to jedna z propozycji na wykorzystanie " Lasagne   Naturalnie smaczne  Knorr" w kuchni .    Składniki:   gotowe ciasto francuskie - 400 gramów   Lasagne   Naturalnie smaczne  Knorr   - 1 opakowanie   oliwa z oliwek - 2 łyżki(...)Knorr  wymiesza j  ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość  zagotuj i odstaw na bok.   Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.   W powstałej studni ułóż

SzczyptaSmaQ
Zawijaski z serem i szynką z ciasta francuskiego 159

przypiekają, co daje fantastyczny zapach i smak. Polecam nie tylko na imprezy, bo warzywnych zup pasują doskonale. 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.  2. Na ciasto rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy

Szefowa kuchni
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i mięsem mielonym 1002

było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco. 1 arkusz ciasta francuskiego 250g pieczarek 100g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz  jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem

Szefowa kuchni
Rogaliki z serem i szynką 99

wersja panującego w naszym domu szybkiego śniadania. Zwłaszcza gdy robi je mój mąż :) Szybko, prosto i na ciepło.  Składniki: (6 rogalików) opakowanie ciasta francuskiego  12 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego gouda Ciasto francuskie dzielę na sześć trójkątów. Na każdym z nich układam plasterek szynki, złożony plaster sera i następnie drugi plasterek szynki. Zwijam ciasto na kształt

Gotowanie i blogowanie
Francuskie serduszka z malinami i białą czekoladą 132

czekolady i malinami. Sprawdzą się rewelacyjnie w Walentynki, szczególnie gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, a chcemy zrobić przyjemność ukochanej osobie.      Składniki:   1 arkusz ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka garść malin     Przygotowanie:   Czekoladę drobno posiekać, rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić(...)pomocą foremki w kształcie serca wykrawać z rozwałkowanego ciasta francuskiego ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde serduszko  przy pomocy szprycy wycisnąć rozpuszczoną czekoladę. Na czekoladzie umieścić kilka malin.   Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Upieczone serduszka wyjąć i przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Oponka jak chmurka, czyli oszukane obwarzanki 154

talerza w ciągu dosłownie 15 minut. UWAGA! Najlepiej do wycinania oponek użyć szklanki, kieliszka i pomocnych dłoni Dziecka :) Składniki: płat ciasta francuskiego olej rzepakowy (ok litr) cukier puder cukier waniliowy  odrobina cynamonu Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy w nim obwarzanki (małe kółka możemy wykorzystać do "mini pączuszków". Olej wlewamy do garnuszka i rozgrzewamy (tak aby skwierczał przy

ChilliJemy
Francuskie ślimaczki z żółtym serem i kiełbasą hiszpańską. 167

Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję szybkiej przekąski z ciasta francuskiego  żółtego sera i smacznej Kiełbasy po hiszpańsku Tradycyjne Jadło . Zapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie 1 szklanka żółtego sera  1 opakowanie Kie ł basy po hiszpańsku Tradycyjne J adło   Wykonanie : Na cieście francuskim rozprowadzić starty ser, następnie ułożyć plasterki kiełbasy. Ściśle zwinąć w rulon. Kroić około

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 135

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego

Ania i Marcin gotują
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 209

dusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą

Kolorowy Przepisownik
Tosty francuskie z gruszkami flambirowanymi w whisky 150

Lubicie tosty francuskie ? Ja je uwielbiam choć wieki ich nie jadłam ! Dziś mam dla Was śniadanie tylko dla dorosłych – mi lekko zakręciło w głowie ; ) ! Zapraszam na Tosty francuskie z gruszkami flambirowanymi w whisky. Ps. Możecie użyć innego alkoholu Składniki: 3 – 4 jednodniowe kromki chałki 2 jajka + 1 żółtko 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki

Moja pasja smaku
Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami 161

czasami mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego, najlepszym rozwiązaniem są ciasteczka z ciasta francuskiego, można dać różne owoce a że teraz sezon na truskawki to z nimi zrobiłam. Szybkie ciasteczka francuskie z truskawkami Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego  - kilka truskawek - cukier - jajko - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty (mi wyszło 16), na każdym sypiemy trochę

Kulinarne życie
Tarta z porem i boczkiem 147

ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm i dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie

Kulinarne życie
Tarta kurkowa 129

Sezon grzybowy więc czas na pyszną tartę z kurkami. Tarta kurkowa Składniki: - 500 g kurek - 1 ciasto francuskie - 300 g boczku wędzonego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy(...)mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy

Kulinarne życie
Tarta z gorgonzolą i pomidorami 102

Tarta z gorgonzolą i pomidorami Składniki: - ciasto francuskie(...)sera gorgonzola - 25 dkg serka typu włoskiego - 3-4 pomidory - 20 dkg boczku wędzonego - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Gorgonzolę z serek rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem. Przekładamy do formy i rozsmarowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przykrywamy masę serową. Oprószamy pieprzem i solą. Wstawiamy

Kulinarne życie
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 201

cytryny  2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% tymianek (świeży lub suszony) sól, pieprz do smaku  oraz arkusz ciasta francuskiego 1 jajko   Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek.  Pieczarki myjemy(...)przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę

bistro mama