dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt na koronę drzewka
W kuchennej krainieSzybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak(...)zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec
Ania i Marcin gotująWitam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny) 250 g świeżego szpinaku 200 g mozzarelli lub innego żółtego sera 4 jajka 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia foremka na tartę Link(...)posypię tartę pod koniec pieczenia), gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut
Uwaga Babcia GotujeSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę(...)dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około
Gotowanie moimi oczamimięsa mielonego 1 pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem położyłam
Moje-pitraszeniemini-ciasta są śliczne, małe, pachnące, wysoko rosną i są bardzo kruche. Dzięki specjalnej metodzie schłodzenia i mieszania składników, ciasto pozostaje delikatne i nabiera płatkowej struktury, typowej dla ciasta francuskiego. To ciasto najwygodniej robi się w misie miksera planetarnego z końcówką do mieszania ciasta lub w malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali(...)Uważajcie tylko, żeby przy jedzeniu nie poparzyć się gorącym nadzieniem, bo ono najdłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Są kruche, kruchuteńkie, mocno maślane i jeszcze bardziej płatkowe w strukturze niż ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde jabłko, ok.400g
Karo in the Kitchenlodówce miałam jeszcze ciasto francuskie, któremu kończył się termin ważności. Musiałam szybko coś wymyślić i wybór padł na tartę. W lodówce miałam jeszcze serek(...)homogenizowany, dorzuciłam kilka śliwek i pyszny deser do popołudniowej kawy miałam gotowy :) Polecam Wam bo tarta jest bardzo smaczna a do tego przygotujecie ją w kilka chwil. 275g ciasta francuskiego 400g serka homogenizowanego waniliowego 2 jajka łyżka cukru z prawdziwą wanilią kilka śliwek cukier puder do posypania Spód i boki foremki na tartę wyłożyć ciastem francuskim. Nakłuć widelcem
Smakołyki Asizachwyceni. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - 6-7 soczystych jabłek - 4 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki cynamonu - łyżka masła - szczypta kardamonu - cukier puder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam ciasto francuskie, niestety przez to że jest tak bardzo pracochłonne(...)razie robiłam je tylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę go wypróbować. Pracy przy nim niewiele, a ciasteczka rzeczywiście smakują jakby były z ciasta francuskiego. I jak dla mnie są tak obłędnie dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 125 g mąki pszennej 125 g zimnego masła
Słodka Kraina Wypiekówskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy pomocy np. widelca
Domowy Smak JedzeniaDoskonałe rozwiązanie gdy niespodziewani goście pukają do drzwi Składniki ciasto francuskie gotowe, 1 opak marmolada, 8-10 łyżeczek białko jajka, 1 szt Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w równe kwadraty. Mnie wyszło dokładnie 8 sztuk, można zrobić mniejsze ciasteczka, wtedy wyjdzie około 15 sztuk. Nacinamy ciasto tak jak na zdjęciu poniżej i zawijamy rogi do środka. Nakładamy
Gotowanie moimi oczamijeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną makrelę w cieście francuskim. Może akurat macie w lodówkach. Składniki: 4 kawałki wędzonej makreli rolka ciasta francuskiego (no przecież nie będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra papryka czosnek niedźwiedzi mieszanka(...)sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni i urośnie. Sałatę
GRUBY WAŁEKschrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych - 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu z serka wiejskiego - 16 ziaren pieprzu czarnego (po 2 na każdą parówkę/kiełbaskę) *opcjonalnie: ketchup, majonez do maczania mumii Opakowanie lub domowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą
Be Fit Be Stronginnego jak chleb moczony w jajku. Spotkałem się także z innymi nazwami jak tosty francuskie lub po prostu grzanki. Niemniej jednak jest to "danie", które szalenie kojarzy mi się z dzieciństwem. Bo wystarczy sobie wyobrazić, że kiedyś byłem strasznie oporny co do jedzenia. Oprócz jajek konsumowałem ogromne ilości chleba z ketchupem... Ale jak już miałem do wyboru kanapkę(...)rozbełtałem w głębokim talerzu dwa jajka, doprawiłem dużą porcją zmielonego, kolorowego pieprzu i solą. Porządnie obtoczyłem chleb razowy w jajkach. Kilka minut i złote grzanki gotowe. Same francuskie tosty mogą wydawać się nudne i suche, dlatego podałem je z soczystym pomidorem oraz świeżym oregano, które wniosło do potrawy odrobinę świeżości i koloru
Right Behind The KitchenSubiektywno-luźne skojarzenia Myśląc o słowie gastronomia przychodzi mi na myśl Francja. Mam wrażenie, że mieszkańcy tego kraju mają niedościgniony apetyt na smak życia, a sama ziemia francuska rodzi nieustannie genialnych kucharzy i doskonałe produkty. Jakże często kojarzymy francuską gastronomię z bagietką, malutkimi kawiarenkami w zatłoczonym Paryżu, w których to przechodnie degustują się aromatyczną kawą i croissantem. Nota bene, choć(...)utożsamiamy z Francją, zrodził się pod koniec XVII w. na Węgrzech (sama nazwa croissant oznacza nic innego jak półksiężyc). Jednak oprócz doskonałych wypieków gastronomia kojarzy mi się, w kontekście francuskim rzecz jasna, z mniej lub bardziej "zapachowymi" serami, truflami, gęsią wątróbką no i oczywiście z szampanem, innymi świetnymi winami oraz wieloma, wieloma innymi rarytasami. La Grande Taverne de Loundres Gastronomia
Right Behind The Kitchen