francuskie - 6660 przepisów (strona:106/444)

TOSTY FRANCUSKIE (BEZGLUTENOWE) 173

Tosty francuskie to wspaniały sposób na pieczywo niepierwszej świeżości, jajko i mleko cudnie rozmiękczą chleb, który na kanapki już się nie nadaje, a wiadomo szkoda wyrzucić. Do przybrania możesz użyć cukru pudru, owoców, jadalnych kwiatów, dżemów.... wszystkiego na co masz ochotę. SKŁADNIKI: - 6 kromek czerstwego  bezglutenowego chleba jasnego - 2 jajka - 100 ml tłustego mleka - 25  ekstraktu waniliowego(...)może być za duży, tosty się  spalą i będą paskudne. TOSTY POŁÓŻ NA RĘCZNIKU papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem, kokosem, owocami... Ja tosty francuskie podałam z kwiatami forsycji, są bardzo zdrowe- mają dużo rutyny, oczy wiście zielonych ogonków się nie je ;) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tarta ze szpinakiem i "Łopatą do serca" 170

mrożonki.  Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę. Formę wyłożyć ciastem francuskim. Ser pleśniowy pokroić na drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść

Weekendy w domu i ogrodzie
Napoleonka 309

piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty

Poezja smaku
RÓŻE Z JABŁEK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 157

Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem(...)niej jabłka ale nie gotować dalej wody. Jabłka muszą moczyc się tak długo aż staną sie miękkie, elastyczne. Gotowe jabłka odcedzić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozkroić na paski, posmarować dżemem, posypać cynamonem ( ja tego nie robię, ponieważ nie wszyscy moi domownicy lubią cynamon). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około

Zrób to smacznie
Napoleonka na cieście francuskim 115

kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 200g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: CIASTO: Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia

Cakes By Kejt
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 151

spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie są one bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu(...)oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej kaszy i cebuli dodać twaróg, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około

Ciastka - domowe słodkości
Kapuśniaczek z kukurydzą 196

zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie paszteciki. Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili) Garść kiełków rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma(...)Jeśli macie zwykłą, ostrą paprykę możecie dodać osobno, lub zrezygnować z tego składnika – wasze kapuśniaczki będą łagodniejsze. Dodajemy kiełki rzodkiewki, utarty ser, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie. Na całej szerokości rozkładamy pasek naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta z farszem kroki

MarcinChef
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 152

też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności politycznej. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub według  tego przepisu ) marmolada śliwkowa  cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. W każdym rogu zrobić nacięcie w kształcie litery L. Złapać za róg ciasta i umocować na środku ciasteczka. Tak samo postąpić

zadanie-gotowanie
Biała kiełbasa w cieście francuskim. 178

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż  tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań(...)smaczne i sprawia, że zwykła kiełbasa może zaprezentować się w zupełnie inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki

zadanie-gotowanie
Tarta na francuskim cieście. 129

szybki obiad czy kolację taka tarta jest pyszna po prostu. Niestety nie robię ciasta francuskiego - może kiedyś? Tymczasem korzystam z gotowego. SKŁADNIKI: płat ciasta francuskiego 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 łyżeczka miodu 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko i odrobina mleka 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, Primerba bazyliowa WYKONANIE: bakłażana, cukinię, paprykę kroimy(...)następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko rozkłócamy w mleku, smarujemy tym ciasto francuskie, nacinamy brzegi, wykładamy mięso, następnie warzywa,  wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 154

gotowe ciasto francuskie, 1 opak białko jaja, 1 szt cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Sakiewki serowe ze smalczykiem 141

Pyszne i szybkie przekąski których smak podkreśla smalczyk Smakowita Pajda Składniki: - ciasto francuskie - żółty ser mozzarella  - smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż długiego boku. Każdy plat tniemy na 5 cm paski. Na połowie układamy ser, przykrywamy druga częścią i sklejały dokładnie boki. Smalczykiem smarujemy wierzch każdej sakiewki i pieczemy

Kulinarne życie
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim 143

ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera koziego – podpuszczkowego dojrzewającego – startego na tarce o dużych oczkach 2 – 3 duże czerwone cebule(...)posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej

Moja pasja smaku
Kwiatki wielkanocne z białą kiełbasą 121

prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym.  Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy do ciasta

Gotowanie i blogowanie
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 236

szklanki orzechów pekan 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz

Oryginalny smak