boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach 4 świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam ciasto francuskie, to co mi zostało, to dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty
kruche babeczkiViolaPassion Mufinki inaczej? Dlaczego nie!!! Znudzony zwykła pizzą? Zapiekanka mało ciekawa! Proszę bardzo, mój pomysł na kolację czy fantastyczną przystawkę. Składniki: 1 Ciasto francuskie 1 papryka czerwona pokrojona drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno(...)pieczarek umytych starkowanych na dużych oczkach na tarce 20 dag starkowanego żółtego sera 1/2 mozzarelli pokrojonej w kostkę Sposób: Warzywa wszystkie mieszamy . Dużym kubkiem odciskujemy koła . I układamy ciasto francuskie w formy. Następnie wsadzamy trochę mozzarelli farsz na maxa około 2.5 łyżki na formę, znów mozzarellę i żółty ser. Resztą ciasta zakrywamy nasze mufinki i pieczemy
Viola cooks with passionTa prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią, gorąco polecam! Przygotowanie : 15 min Dla 4 osób 2
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą
SMYKWKUCHNIKilka plastrów salami z dzika 12 szparagów 6 łyżek startego parmezanu 8 łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około 1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni
Viola cooks with passionTosty francuskie są z Francji, a maślankowy syrop? Nie chce mi się przeprowadzać śledztwa, ale jestem niemal pewien, że wymyślili go Amerykanie. Z jakim więc śniadaniem mamy tu do czynienia? Geograficznie - sam nie wiem. Za to wiem(...)pewno, że z dekadencko rozpustnym ;) (Czy to aby nie pleonazm? Marzenka będzie wiedziała!) Tak, czy owak, na taką opływającą słodyczą przyjemność można sobie chyba czasem pozwolić. Należy wręcz! Tosty francuskie podane w taki sposób są po prostu nieprzyzwoicie pyszne. Zrobiłem tę wersję z chałki i polecam szczerze takie rozwiązanie. Chałka świetnie chłonie płyn i trzyma go w sobie. Tosty
zadanie-gotowanieBardzo prosta i orzeźwiająca sałatka z pomidorków koktajlowych, z dodatkiem sera koziego, doprawiona winegretem z miętą, idealna na lato ! Będzie świetnym dodatkiem do grilla!
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie (200 g ) serka Apetina o smaku bazylii i oregano -200 g łososia wędzonego -50 g masła - 2 łyżki octu balsamicznego -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -musztarda francuska(...)przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika
Kulinarne przemysleniaFarsz jest bardzo smaczny. Kurki i bób to udane połączenie. Ciastka najsmaczniejsze są jeszcze letnie, ale i drugiego dnia też nie były złe. Polecam! składniki (8 szt) opakowanie ciasta francuskiego (375 g) farsz: 200 g kurek 100 g cebuli 130 g ugotowanego i obranego bobu 2 ząbki czosnku ok 15 - 20 g natki pietruszki sól, pieprz do smaku łyżeczka(...)będą miękkie. Dodać rozgnieciony bób wymieszać. Zdjąć z ognia można dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę, delikatnie ale dobrze wymieszać, odstawić na bok. Przygotować ciasto francuskie. Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Farsz podzielić na 8 równych części. Na każdym kwadracie położyć farsz, złożyć po przekątnej formując trójkątne ciastka. Dobrze skleić brzegi, ponakłuwać widelcem. Posmarować żółtkiem
Stare Garypizzą. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pizzę przygotowaną na cieście francuskim. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE(...)oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Cukinię kroję w plasterki. Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki. 3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję
Tradycyjna kuchnia Kasilodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny(...)pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. W zależności od tego jak duże chcesz mieć ciacha podziel ciasto
greenscarfDzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie 25 min Gotowanie 20
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsta a zarazem efektowna sałatka, idealna na upalne dni. A w dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam! Przygotowanie 15 minut Dla
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe żółtko do posmarowania ciasta(...)oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobina wody. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez
Pyry na Gaz