francuskie - 6660 przepisów (strona:90/444)

WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 422

Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI 151

Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CZEKOLADOWE SMOOTHIE Z DAKTYLAMI 136

Pożywne, energetyczne smoothie w wersji fit, które proponuję Wam na śniadanie lub na podwieczorek.   Dla 1 osoby: ● 150 ml mleka migdałowego (niesłodzonego) ● 100 ml wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 211

Ilość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą

Podwójnaporcja
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 189

pomyślała, że taka techniczna zaczepka z mojej strony będzie początkiem tak niezwykłej i wspaniałej przyjaźni. Wyżej wspomniany obcy, a potem już przyjaciel podzielił się ze mną kiedyś przepisem na francuskie cudo. Odkopałam je niedawno w pamięci, przeczesałam dziesiątki naszych wiadomości w poszukiwaniu i przyrządziłam, zgodnie ze wszystkimi wskazówkami, absolutnie przepyszną rzecz! Krucha i kremowa, łagodna i wyrazista zarazem, prosta(...)także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących. To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed którymi można usiąść przy niewielkich stolikach i obserwować powoli toczące się życie mieszkańców, zatapiając zęby w pysznym quiche'u :) Zmieszajcie tych kilka prostych składników

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą 178

wielkanocnego barszczu białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:).  1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu  1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy(...)farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem.  3. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy majerankiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut. Studzimy i kroimy na nieduże kawałki

Szefowa kuchni
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 150

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ 155

Wegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 188

Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PARÓWECZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 173

Coś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta  i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć

Mała w garnku miesza
KOLOROWE TABBOULEH Z QUINOA 170

Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
/Wytrawne ciastka z jarzębiną i serem 129

Witajcie w maju jako że póki co to mamy wyjątkowo zimny maj, pogoda zniechęca do grillowania chciałam zaproponować Wam pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, koperty z ciasta francuskiego z serem korycińskim i dżemem z jarzębiny. To bardzo ciekawe połączenie smaków słonego sera, wytrawnej i jarzębiny otulonej delikatnym ciastem francuskim na pewno zaskoczy Waszych domowników, dlatego spróbujcie koniecznie. Składniki: opakowanie(...)ciasta francuskiego ser koryciński Bielec jarzębina Stovit 1 jajko Ciasto tniemy w kwadraciki na każdy nakładamy łyżeczkę jarzębiny i kawałek sera. Zwijamy w ruloniki, lub składamy rogi do środka tak, by powstały koperty. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Ciasto francuskie ze szparagami, papryką, cukinią, kukurydzą i mozzarellą 199

wypoczywacie ?? My w domu, dziś w Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta

kruche babeczki
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 198

pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha(...)Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia

Różne smaki w kuchni
Rogaliki z prażonymi jabłkami 149

wyjeździe i być takim małym „DŻEMOJADEM”. Stąd też powstał pomysł, aby zrobić szybkie mini rogaliki z prażonymi jabłkami. Przepis oczywiście jak zawsze szybki i banalny. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 1 jajko Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na około 200 stopni. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małą(...)kostkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon, a następnie podlewamy całość wodą. Podgotowujemy je co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.  W międzyczasie rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na trójkąty. Ściągamy jabłka z ognia, wykładamy je po łyżeczce na podstawę naszego trójkąta i zawijamy je do środka. Końce lepimy ze sobą.   Powstałe rogaliki wykładamy

Justa próbuje gotować