Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie deseru, a chcecie zaserwować swoim gościom latem coś lekkiego, smacznego i efektownego, to polecam Wam prosty deser
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDla miłośników kuchni wegeteriańskiej i nie tylko, mam dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę warzywną z udziałem kopru włoskiego, marchewki, pomidorów i sera żółtego, z
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepis na tartę obiadową z kurczakiem, brokułem, serem i innymi dodatkami. Składniki ciasto francuskie brokuł (podzielić na różyczki i sparzyć) pierś z kurczaka (pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i usmażyć) pieczarki (pokroić i usmażyć z dodatkiem soli i masła) pomidorki koktajlowe (kilka szt. na wierzch) ser żółty (zetrzeć) 2 jajka śmietana ukwaszona lub słodka 200 g Przygotowanie Formę wysmarować(...)wykleić gotowym ciastem francuskim. Dno lekko ponakłuwać widelcem. Dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Brokuł, pieczarki, kurczak. Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku można też użyć ziół ale to według uznania. Gotową mieszanką zalać składniki co spowoduje że podczas pieczenia wszystko się razem połączy. Na wierzch dodać kilka pomidorków przeciętych na pół i zasypać wszystko
Wasze PrzepisyKlasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 1 jajko cukier olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 800ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowo-marchewkowy: 250ml soku z marchewki (około 4 marchewki) 350g(...)brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Wykonanie: 1. Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babek aby powstały garby. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie
Szalona Kuchnia EwelinyFrancuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)szklanki bulionu wołowego łyżka mąki świeży tymianek- ok. łyżeczki liść laurowy kilka kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czując się jak król. U nas pierwsze dwa kawałki nie przyniosły rozstrzygnięcia i na razie panuje bezkrólewie. Udostępnij Ciasto Trzech Króli Galette des Rois – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 125 g mielonych migdałów 100 g masła w temperaturze pokojowej 125 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2 jajka wielkości L 3 krople aromatu migdałowego skórka starta(...)wmiksować. Na koniec w migdałową masę wmieszać aromat migdałowy, skórkę startą z pomarańczy oraz cały migdał. Masę wstawić do lodówki na 20 minut i równocześnie wyjąć z niej ciasto francuskie, aby się ogrzało i nie pękało podczas rozwijania. Z obu blatów ciasta francuskiego wyciąć takiej samej wielkości koła, używając dużego talerza jako szablonu. Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej papierem
niecodziennikparyObecnie szkoda czasu na zastanawianie się z czego robić sałatki. Sałatki teraz trzeba robić z pomidorów. Koniec dyskusji. Powstała zatem przepyszna sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską. Już od dawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który(...)genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko. Składniki: pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem 2 pomidory 1 duża szalotka 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) sól pieprz Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki
KardamonovySłodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Sos pomarańczowy na bazie karmelu, cytrusowy nie za słodki, kremowy i rozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY: TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK(...)pozostałego sosu dodaj cząstki pomarańczy i chwilę przesmaż. 9. Gotowe naleśniki serwuj z wy filetowanymi cząstkami pomarańczy, polane dodatkowo sosem. Print CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Course Breakfast Cuisine French Keyword Crêpes Suzette, Crepes Suzette, Naleśniki
globuskulinarnyCzas czytania: 2 min Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub też słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść(...)ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików z nadzieniem, które będzie idealne do wigilijnego barszczu, farszu mięsnego czy też słodkiego wypełnienia owocowego. Przepis na farsz do pasztecików z kapustą i grzybami jest tutaj . Życzę smacznego! Print Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego
SprawdzonaKuchnia.plW tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub trawa cytrynowa Sól i pieprz do smaku Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy dolne zdrewniałe końce, tak, by nasze szparagi miały jednakową długość. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości(...)szersze niż pięć szparagów i dłuższe od nich. Na ciasto układamy listki świeżej mięty, na nią szparagi, by ich górna część stykała się z górną krawędzią pasków z ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi polewamy miodem i przyprawiamy. Ja użyłem suszonych pomidorów z czosnkiem, ale z powodzeniem możecie użyć i świeżego czosnku i świeżych małych pomidorków. Na koniec trochę trawy cytrynowej
MarcinChefWalentynkowy torcik cappuccino to szybki deser na zimno w kształcie serca, na ciastkach francuskich. Masę kawową zrobiłam na bazie kwaśnej śmietany i kawy rozpuszczalnej. torcik wykończyłam gorzkim kakao i cukrowymi serduszkami. Cały deser nie jest zbyt słodki. Jest przyjemnie, delikatnie kawowy. Robi się go błyskawicznie. Porcja jest mała, w sam raz dla dwóch osób. Ja deser zrobiłam w kształcie serduszka(...)można go też zrobić w dwóch pucharkach/słoiczkach. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilka ciastek francuskich z cukrem (użyłam takich poduszeczek posypanych cukrem pudrem) 200g śmietany 12% 1 mały cukier waniliowy 1-2 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 100ml gorącej wody gorzkie kakao do oprószenia cukrowe małe serduszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Foremkę w kształcie serduszka wyłożyłam
Waniliowe ImprowizacjeJeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! Ciastka francuskie(...)budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru do posypania ((3 łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojone jabłka
Przepisy na widelcuDziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCześć! Dziś tym razem pyszną przekąskę ma dla Was Sławek. Zobaczcie co można pysznego wyczarować z boczku, cebulki, mozzarelli i ciasta francuskiego! Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany(...)majonezu 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki
Sprawni w smaku