francuskie - 6660 przepisów (strona:101/444)

Różyczki z ciasta francuskiego (z mortadelą i sezamem) 109

więc to od Was zależy - czego użyjecie od środka Waszego kwiatuszka.   1 płat ciasta francuskiego 300-400g mortadel i (dobrej jakości) (*) ketchup Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki sezamu Opcjonalnie: 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)   Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół

Di gotuje
Szybkie ciasto z wiśniami 121

szybkie ciasto (uwiniecie się w 30 minut), ale mimo nikłego nakładu pracy efekt powala, no i rodzinka się odczepiła, a ja mogę nadal mieszać w garach. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (to z Biedronki jest wegańskie) 400 ml mleka sojowego 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 60 g cukru 20 g cukru lawendowego opcjonalnie 100 g (3 czubate łyżki) dżemu(...)mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem lub masłem roślinnym, wylep formę ciastem, i ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście

greenscarf
GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 123

Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kwiatuszki z kiełbasek i ciasta francuskiego 116

razem postawiłam na białe kiełbaski, które delikatnie "puchną", ale mimo wszystko zamierzany efekt jest nadal widoczny. 1 płat gotowego ciasta francuskiego 5-6 cienkich kiełbasek (użyłam białych; mogą być parówki) Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka sezamu Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru i pokroić na 5-6 prostokątów. Kiełbaski ułożyć na cieście. Każdą z nich ciasno zawinąć w osobny

Di gotuje
Francuskie poduszeczki z czekoladą 196

sałatki i zdrowotne koktajle. A dziś, tak na osłodę, mam dla Was przepis na ciasteczka z czekoladowym nadzieniem. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - słoiczek kremu typu nutella - mleko (do posmarowania ciasteczek) - cukier do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 5x5cm. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżeczce kremu i składamy wpół, formując "pasztecik". Brzegi mocno

W poszukiwaniu inspiracji
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 82

Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Deser z truskawek, chia i kakao 84

Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Słoneczna sałatka z quinoa i ciecierzycą 183

Dziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią 118

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 dkg sera żółtego 10 dkg szynki kawałek cukinii sól i pieprz 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę pokroić drobno, ser i wydrążoną cukinię zetrzeć … Czytaj dalej Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią

czarrna od kuchni
Taboulleh z ciecierzycą 156

  Dziś proponuję Wam sałatkę idealną na lato, sycącą i lekkostrawną, świetnie nadającą się jako przekąska na grilla, do zabrania na piknik czy do pracy. Do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kabanoski w cieście francuskim 165

Składniki: 1/2 płata ciasta francuskiego 1 opakowanie kabanosów (120 g) 1 jajko 5 dkg sera żółtego sezam Przygotowanie: Ser zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście francuskim. Pociąć je w … Czytaj dalej Kabanoski w cieście francuskim

czarrna od kuchni
Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą jaglaną 163

około 30 minut cierpliwości. Składniki na 8 babeczek: opakowanie ciasta francuskiego (kupuję w Lidlu, jest wegańskie) 200 g pieczarek 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (lub innej po za manną) 1 cebula około 50 g orzechów laskowych (lub innych) rozmaryn (najlepiej świeży) sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i opakowania na około 30 minut przed

greenscarf
SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 136

SKŁADNIKI :  1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal 100 g mrożonego szpinaku 200 g twarogu 2 ząbki czosnku 1/4 białej części pora  1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko do posmarowania ciasta(...)płyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.  Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby. Z reszty ciasta robimy płetwy

Kulinarne Fantazje Marioli
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 113

SKŁADNIKI :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g twarogu tłustego 2 łyżki cukru garść pokrojonych liści mięty 100 g pistacji drobno pokrojonych                                                                         LUKIER(...)PRZYGOTOWANIE :  Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia. Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 196

opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy na pół. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy

Kulinarne Fantazje Marioli