francuskie - 6660 przepisów (strona:51/444)

Francuski warkocz ze szpinakiem 122

ciasto francuskie to przedstawiam przepis na pyszne jedzonko. Francuski warkocz faszerowany szpinakiem, prosciutto i oscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Zamrożony szpinak wrzucamy(...)oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i cebulę - smażymy ok. 5 min. i dodajemy do szpinaku. Oscypka kroimy w kosteczkę - dodajemy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając

Alutka-Gotuje
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis 154

dużej porcji rzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając nas w klimat małego francuskiego miasteczka.  Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały. Recenzję książki znajdziecie tutaj Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem Cervelle de canut, concombre en puree en verrine(...)ogórkowej pulpy (nie wylewamy – to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu. Tytuł: W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Tytuł oryginału: In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France Autor: Susan Herrmann Loomis Tłumaczenie: Anna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 144

szaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną. Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania  (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz(...)szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka

Z Kuchni Do Kuchni
“Lunch w Paryżu” – recenzja 76

dolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby zamiast księcia z bajki, spotkać prawdziwego człowieka. Elizabeth mówi tak Paryżowi, swojemu przyszłemu mężowi i francuskiemu jedzeniu. Podejmuje decyzje, że może być samotna za granicą, żeby być z ukochanym i codziennie móc jeść francuskie pyszności. Zamienia bibliotekę na miejski bazar, uczy się nowych warzyw i smaków. Próbuje znaleźć sobie francuską przyjaciółkę w kraju, gdzie(...)każdy spędza czas tylko z ludźmi, których zna od wielu lat i zżyć się z rodziną męża. Poznaje typowo francuskie smaczki jak tradycyjny bal u strażaków z okazji 14.07, chodzenie na demonstracje polityczne jako hobby narodowe (prawie jak u nas), pochwałę przeciętności zamiast amerykańskiego wyścigu szczurów czy przekonanie, że rzeczy mają tylko jedno zastosowanie i nie można upiec ciasta

Ugotowane pozamiatane
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 162

chyba na   finał Mistrzostw Świata zostawię ;) Ale szybkie paszteciki z ciasta francuskiego? Czemu nie. Przedstawiam i polecam. Składniki (na   ok 16 sztuk): 2 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa(...)chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką i sola gruboziarnistą. Pieczemy

Kuchnia po mojemu
Jagodzianki w 20 minut z ciasta francuskiego 96

Uwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki(...)Ułożyć na blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaki z nutellą i cynamonem 198

czegoś nie zachomikowaliśmy ;) Sposobem na pustki w szafkach są 3 składniki - ciasto francuskie, nutella i cynamon. Spróbujcie :) Składniki: płat ciasta francuskiego nutella (wg uznania) 2 łyżeczki cynamonu ewentualnie brązowy cukier w kryształkach do oprószenia  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na blasze. Smarujemy warstwą nutelli całą jego powierzchnię. Posypujemy cynamonem i wzdłuż długiego boku zwijamy. Kroimy na małe ciastka

ChilliJemy
Rożki ciasta francuskiego z serkiem i owocami 142

Przepis powstał specjalnie z myślą o Dominiku, który jest ogromnym fanem wypieków z ciasta francuskiego. :) Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego(...)właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut. ;) Rożki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego (np. Almette) 200 g owoców w żelu, konfitury lub dżemu 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1 rozbełtane jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy, dzielimy je na 8 równych części. Ja lubię połączenie lekko słonego serka ze słodkimi wiśniami

Cooking Monster
CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 336

Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko lub na słono. Ja dziś przedstawię Wam moje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia(...)ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt trójkąta. naciąć

Zrób to smacznie
Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami. 162

Składniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30%  1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin           Sposób przyrządzania:             Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 176

Boże Ciało przystało przydałoby się zorganizować jakąś pyszną przekąskę. Żeby się nie narobić a jednocześnie zadowolić kubki smakowe. Także będzie ciasto francuskie nadziewane piersią z kurczaka, żółtym serem, podane z sosem grzybowym. Przepis przywiozłam z urlopu. Leżąc na plaży toczyły się rozmowy na temat potraw regionalnych w związku z tym, że każdy na wycieczce był z innego regionu(...)francuskiego  połówka małej piersi z kurczaka  ok 6-7 plasterków sera żółtego  pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki  na sos:  połówka pora ( biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie

pieprzny smaczek
Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 163

wtorek pisałam o pesto z rukoli, było z makaronem. Trochę nam zostało, był w domu filet z kurczaka i ciasto francuskie, które prawie zawsze mam w lodówce (nawet mój mąż się przyzwyczaił i jak nie ma to sam kupuje he, więc nawet jak ja nie pamiętam to i tak w lodówce go mam, czasem nawet dwa jak oboje kupimy(...)takie oto ślimaczki :) Oprócz pesto i kurczaka w ślimaczkach jest jeszcze  czerwona cebula i trochę sera żółtego. Powiem Wam tyle, że smakowały rewelacyjnie :)) Miłego dzionka :)) Składniki: ciasto francuskie 2 filety z kurczaka pesto z rukoli - tutaj cebula czerwona troszkę kukurydzy ser żółty Kurczaka myję, kroję w miarę w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję pesto

kruche babeczki
La szalup de pudding 111

prostu moja kolejna deserowa wariacja z ciasta francuskiego, którą postanowiłam nazwać bardziej światowo (nie żeby poprawnie w jakimkolwiek języku) Ale jeśli lubicie domowe budynie i owoce, bez względu jaką ma nazwę to na pewno ta propozycja Wam posmakuje Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów(...)obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy. Składniki na domowy budyń

gutfut
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 142

polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki:  Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager(...)makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem

Kuchnia PROzdrowotna
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 250

Ciasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta(...)francuskiego - 500 g mięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka i ostra papryka - czosnek granulowany - bazylia, oregano - sól, pieprz Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą kostkę

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania