jednak śniadanie to "zastrzyk dobrej energii na cały dzień". Wiem, że jest dla niej ważne i zawsze je celebruje. Co w takim razie ucieszy mojego Gościa? Pierwszą myślą były francuskie rogaliki, które z kolei są moim śniadaniowym faworytem. Postanowiłam jednak Kuchennymi Drzwiami zajrzeć do Amber i poszukać wskazówek. Znalazłam jej majowe śniadanie - jajka z łososiem na grzance (klik) , które(...)odległości od brzegu stołu (tj.1-2 cm)" * WIOSENNA TARTA NA ŚNIADANIE 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie kremowego twarożku ( u mnie Philadelphia) garść siekanego szczypiorku garść listków bazylii 6 (lub więcej) jajek przepiórczych 5-6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka śmietany sól morska, pieprz do smaku Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenie i zagiąć wszystkie krawędzie, tak by powstały
KUCHARNIAPrzepyszna tarta z ciasta francuskiego z aromatycznym, soczystym łososiem, oraz smacznym, zdrowym i idealnie doprawionym farszem ze szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem(...)mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy
Słodka Stronakażdemu do spróbowania. A przy minimalnym wysiłku, efekt jest pyszny!Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniemSkładniki:ciasto francuskiebudyń waniliowy 400 ml mleka2 łyżki cukrucukier puderowoce Przygotowanie:Budyń zrobić w mniejszej ilości mleka, a mianowicie w 400 ml z 2 łyżkami cukru.Gotowy budyń schłodzić.Ciasto francuskie kroimy na 8 części. Każdą część wewnątrz nacinamy, nie przecinając ciasta, około centymetr
Lawendowe Niebopieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy na tartę. Pozostały kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym ciastem francuskim, tak by pokrywała spód i boki. Możemy zawinąć wystające rogi ciasta do środka, nie trzeba ich ucinać (szkoda ciasta). Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wysypujemy obciążeniem. Wstawiamy(...)gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek i sera.Pozostałą część ciasta francuskiego nacinamy w naprzemienne paski tak, by po rozciągnięciu uzyskać siatkę. Przykrywamy nią ciasto. Można posmarować ciasto jajkiem.Całość wstawiamy ponownie do piekarnika, do zrumienia się i ścięcia farszu. U mnie
W kuchni wieczoremZnalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)"Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoopakowanie(...)budyniu waniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka.Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego się mleka dolać
Słodkie Przyjemnościgotowego ciasta francuskiego naprawdę można szybko przyrządzić wiele smakołyków. Na dowód tych słów podzielę się dziś z Wami pysznymi sakiewko-babeczkami ;) idealne na trwający karnawał, jako przekąski na sylwester czy inne imprezy.Składniki:ciasto francuskiebrokułser fetaSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty (z mojego ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła (u mnie(...)mnie po 3-4 kwadraciki 1x1 cm). Na koniec zamykamy sakiewkę, zlepiając dwa przeciwległe końce. Z tych "rogów" możemy ukręcić a'la ogonek wtedy będą imprezowo wyglądać ;)Ciasto francuskie można posmarować z zewnątrz roztrzepanym żółtkiem, ale nie musimy tego robić. Babeczki pieczemy około 15-20 minut (aż do zarumienienia) w 200 stopniach
upichcicsylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki. Bruschetta. Sałatki na Sylwestra. Sałatka Gyros, sałatka grecka, sałatki z tortellini, sałatki z kurczakiem. Pieczywo czosnkowe. Grzanki ziołowe. Przekąski z ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy. Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą i salami. Szparagi w cieście francuskim. Przepisy z ciastem francuskim. Tarta z ciasta francuskiego. Klopsiki(...)Szaszłyki. Rolada szpinakowa z łososiem. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem. Paluszki z ciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą. PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ:Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidoramiRolada szpinakowa z wędzonym łososiemWędzony łosoś z twarożkiem na krakersachKotlety z piersi kurczakaStripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierceGrzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe)Bruschetta z pomidorami i bazyliąMarchewki z ciasta francuskiegoZawijana tortilla
Kulinarne Przebojeefekt jest nieziemski!Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej!Polecam!SKŁADNIKI:- budyń waniliowy – 60 g- mleko – 300 ml- cukier puder – 2 łyżki- ciasto francuskie – 200 g- jabłko – 2 szt- żółtko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń(...)gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, studzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy. Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy
Ostra na Słodkojego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana.Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 płat* żółtko – 1 sztNADZIENIE :* bakłażan – 1 szt* pomidor – 2 szt* czosnek(...)pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana.Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym .Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana.Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.Przed podaniem możemy dodatkowo
Ostra na Słodkorazem.Zrobiłam rewelacyjne odrywane bułeczki z włoskim farszem – czyli z pesto , suszonymi pomidorami ciągnącą się mozzarellą.Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI :** ciasto francuskie – 1 arkusz** suszone pomidory – 100 g** mozzarella – 150 g** pesto Rosso – 4 łyżki** jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PESTO ROSSO :* Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek(...)ząbek * parmezan – 50 gWszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.CAŁOŚĆ :Ciasto francuskie kładziemy na blacie.Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso.Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami.Przykrywamy plasterkami mozzarelli.Zwijamy delikatnie w roladę.Kroimy plastry o grubości do 2 cm.Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy.Układamy
Ostra na Słodkosię a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta(...)lodówce jest ;) U mnie szpinak mrożony zawsze jest odkąd poznałam firmę Iglotex i jej produkty :) Składniki:2 op. ciasta francuskiego 1 op. mrożonego szpinaku Iglotexząbek czosnkuolejsól i pieprzSposób przygotowania :Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C .Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu
Słodkości i nie tylkoKolejna odsłona kultowego ciasta. Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami. Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy, kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą(...)Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest już gotowe. Odstawiamy je do wystudzenia. Ciasto francuskie rozkładamy i delikatnie wałkujemy. Tniemy na 4, 5 części wzdłuż krótszego boku. Na każdym z kawałków układamy odsączone wiśnie i zwijamy długie ruloniki. Układamy na blaszce do pieczenia
Malinowe PocałunkiPyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego sera Przygotowanie: Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając
Aga w kuchniKochani mam coś idealnego na szybką przystawkę dla niespodziewanych gości....Parówki zawinięte w ciasto francuskie Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 10 parówek cukinia pieczarki brokuły,kalafior Przyprawy ser żółty Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty(...)ścieramy... Następnie na ciasto francuskie, wykładam po kolei cukinie, pieczarki, brokuły i starty ser, posypujemy ziołami na wierzch kładziemy parówkę i zawijamy... Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w tem. 180st. przez 20 min. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol
NaKońcuJęzyka