francuskie - 6660 przepisów (strona:37/444)

Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 178

karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce! Przekąski na karnawał Składniki: rulon francuskiego ciasta(...)więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około

codojedzenia
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 124

końca wyszła) więc kiedy podczas jednego programu kulinarnego Merry Berry przygotowywała swoją wersję tarty tatin to nie było odwrotu i trzeba było ją w końcu zrobić Tarta tatin to francuski klasyk, który – jak podają stare księgi – powstał przypadkiem, a do którego powstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując(...)podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu

Kuchenne Wariacje
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 281

etykiety możemy wyczytać mnóstwo informacji - między innymi miejsce pochodzenia, hodowlę, podawaną paszę, długość życia. Mój kurczak był odmiany Janze.  Ponieważ kurczak był francuski, francuski musiał być też przepis. Znalazłam go w pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre(...)kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków)  składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz 250 ml białego wina (np chardonnay) 500 ml wody 100 g małych cebulek - użyłam szalotek 250g pieczarek - u mnie brązowe 60  g masła 10 g cukru

Stare Gary
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 138

mnie takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów(...)się z ich ust niemy krzyk "mon Dieu!!". W pierwszej książce dostaliśmy porcję przepisów podzielonych w zależności od okazji przy jakiej serwujemy dania. W recenzowanej dziś "Mojej małej francuskiej kuchni" przepisy podzielone są w zależności od regionów, a mamy ich 6. Każdy rozdział poprzedza krótka notka, której towarzyszą szkice autorstwa Rachel. To takie małe przeurocze rysunki, które

W kuchni wieczorem
Parówki w szlafrokach 110

domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie moje pozostałe przepisy z użyciem gotowego ciasta francuskiego (na słodko oraz na słono). Zapraszam do pieczenia(...)Składniki (na 10 parówek): 10 chudych parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 5 plasterków sera 1 łyżka sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy 10 prostokątów o takim samym rozmiarze, plasterki sera kroimy na pół i układamy po jednym kawałku na cieście. Zawijamy parówki i bardzo dokładnie zaciskamy miejsce łączenia ciasta. Nacinamy

My Culinary Art
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 39

będzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba(...)pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć

Wypieki i Rumieńce
Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej 47

Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.   Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji : 2 Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić(...)eleganckie danie. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. Nie tylko dobrze wygląda, ale doskonale smakuj. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym. Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy

Niedzielny kucharz
Mille-feuille w pucharkach 109

Zapraszam na smaczny deser w innym wydaniu. Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku z pokruszonym ciastem francuskim i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie. Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki 330 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżka proszku budyniowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła(...)dekoracja: kolorowa posypka Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
TARTA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I RUKOLĄ 175

Dziś szybciutki przepis na tartę na cieście francuskim z figami, serem pleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo  innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku(...)fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋 SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty 5 - 6 dojrzałych fig 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią 3 łyżki siekanych orzechów włoskich garść rukoli

Słodko-Słony Świat Ilony
śliwki we francuskim cieście... 153

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym(...)wodzie posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić na blaszce do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto francuskie jest pysznie śliwkowe...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SZYBKIE CIASTKA FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIĄ 439

Proste i szybkie do przygotowania ciastka francuskie, w sam raz dla niespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem.  Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego(...)ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego  * 1 puszka brzoskwiń  * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka przy pomocy, np kieliszka. Na kwadraty, które pozostały w całości położyć kwadraty

Zrób to smacznie
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 95

Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło(...)pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny   ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ )  #przepisnakopernika 😊  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny świeżej lub mrożonej 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki" 3 łyżki oliwy szczypta chili Dodatkowo: 1 białko 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki" Wykonanie: Żurawinę

Kuchnia MagdaLeny
Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego 135

wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą na bazie masła i mielonych migdałów.  Yotam przerobił ją na kuszący kolorami wytrawny wypiek dodając do migdałowego(...)małym malakserze) 2 rozgniecione ząbki czosnku 100 g sera ricotta 20 g parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Hot dog po francusku 424

Składniki: ciasto francuskie parówki ser żółty gouda sos pomidorowy (można zrobić z pomidorów bez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano – jak sos do pizzy – zblendowanym lub można użyć gotowego sosu pomidorowego biały sezam 1 jako Ciasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy(...)druga częścią kwadracika z ciasta francuskiego z nacięciami. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Zapiekamy w 180 stopniach do czasu aż ciasto się zarumieni. Pycha Polecam jako przekąska, kolacja.   Artykuł Hot dog po francusku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl

Proponowane wyszukiwania