francuskie - 6660 przepisów (strona:37/444)

Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 78

będzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba(...)pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć

Wypieki i Rumieńce
Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej 74

Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.   Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji : 2 Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić(...)eleganckie danie. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. Nie tylko dobrze wygląda, ale doskonale smakuj. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym. Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy

Niedzielny kucharz
Mille-feuille w pucharkach 179

Zapraszam na smaczny deser w innym wydaniu. Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku z pokruszonym ciastem francuskim i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie. Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki 330 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżka proszku budyniowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła(...)dekoracja: kolorowa posypka Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
TARTA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I RUKOLĄ 200

Dziś szybciutki przepis na tartę na cieście francuskim z figami, serem pleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo  innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku(...)fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋 SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty 5 - 6 dojrzałych fig 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią 3 łyżki siekanych orzechów włoskich garść rukoli

Słodko-Słony Świat Ilony
śliwki we francuskim cieście... 170

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym(...)wodzie posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić na blaszce do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto francuskie jest pysznie śliwkowe...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SZYBKIE CIASTKA FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIĄ 471

Proste i szybkie do przygotowania ciastka francuskie, w sam raz dla niespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem.  Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego(...)ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego  * 1 puszka brzoskwiń  * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka przy pomocy, np kieliszka. Na kwadraty, które pozostały w całości położyć kwadraty

Zrób to smacznie
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 119

Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło(...)pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny   ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ )  #przepisnakopernika 😊  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny świeżej lub mrożonej 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki" 3 łyżki oliwy szczypta chili Dodatkowo: 1 białko 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki" Wykonanie: Żurawinę

Kuchnia MagdaLeny
Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego 159

wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą na bazie masła i mielonych migdałów.  Yotam przerobił ją na kuszący kolorami wytrawny wypiek dodając do migdałowego(...)małym malakserze) 2 rozgniecione ząbki czosnku 100 g sera ricotta 20 g parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Hot dog po francusku 446

Składniki: ciasto francuskie parówki ser żółty gouda sos pomidorowy (można zrobić z pomidorów bez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano – jak sos do pizzy – zblendowanym lub można użyć gotowego sosu pomidorowego biały sezam 1 jako Ciasto francuskie kroimy na prostokąciki. Smarujemy je sosem pomidorowym i układamy trochę startego żółtego sera, nakładamy parówkę. Przykrywamy(...)druga częścią kwadracika z ciasta francuskiego z nacięciami. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Zapiekamy w 180 stopniach do czasu aż ciasto się zarumieni. Pycha Polecam jako przekąska, kolacja.   Artykuł Hot dog po francusku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ 130

Pizzerinki z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, gdy nie mamy czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwielbiam ciasto francuskie, jest ono niezastąpione w mojej kuchni. Można z niego wyczarować różne smakołyki słodkie i wytrawne. Tym razem postawiłam na pizzerinki z nietypowym nadzieniem(...)gruszki i awokado, a zamiast ketchupu na spód dałam pesto bazyliowe. Składniki: 1 op.ciasta francuskiego 1 awokado 1 gruszka 150 g sera żółtego 1/2 op. świeżego pesto bazyliowego bazylia suszona Wykonanie: Awokado oraz gruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą startą gruszkę z awokado

Kuchnia MagdaLeny
Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkiem, szynką i ogórkiem 568

Zazwyczaj mam w lodówce ciasto francuskie. Jest nieocenione gdy zaskoczą nas goście. W dość krótkim czasie można z niego przygotować prawdziwe cudeńka. Kiedyś widziałam przepis na takie koszyczki, tyle, że z kurczakiem i pieczarkami. Ja postanowiłam wykorzystać podstawę, ale nadziałam ją tym co akurat było dostępne w lodówce: jajkami, szynką oraz ogórkami. Również czarnuszka na cieście dawała bardzo interesujący posmak(...)przygotowałam koszyczki. Nadzienia mi co prawda troszkę zostało, więc albo zmniejszamy ilość jajek do 3, a szynkę redukujemy do połowy, podobnie jak pozostałe składniki, albo wykorzystujemy dwa opakowania ciasta francuskiego i składamy koszyczki z jednego kółeczka-podstawy i dwóch kółeczek z wykrojonym środkiem (będą wyższe), albo robimy tak jak ja i resztę pasty zjadamy wieczorem na chlebie;) 1 op. ciasta

Smaki Na Talerzu
Francuskie gniazdka 164

coś fajnego do zjedzenia :) Wyszły smaczne i baaardzo sycące. Na następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów(...)jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz  Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części niż ja to zrobiłam:) W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki razem, by smaki się przegryzły.  Potem, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz pomidory

Justa próbuje gotować
Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym 180

Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste,  to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Farsz(...)zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego  kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia.  Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego.  Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wkładamy

Wanilia i Kardamon
Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą 357

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki (200 g) wlać(...)wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą

Gospodyni Miejska
FRANCUSKIE " E "CIASTECZKO 192

przypływ weny i energii, co ostatnimi miesiącami było nie do pomyślenia , i pomyślałam o czymś pysznym, niebanalnym ,o czymś co dałoby mi niezłego " kopa" smakowego, i jest - moje pyszne francuskie ciasteczko z szynką ,fetą i przyprawami.Tak więc powitajcie mój autorski przepis na wytrawne , zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!.    1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku(...)feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania ciasta 6 pl.szynki  pomidorki cherry Sezam Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem, dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania