Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej , która składa się z bazy w postaci wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, a dodatkiem do niej jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z tartym serem i grzankami z bułki pszennej. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu oraz bardzo rozgrzewająca. Jej smak jest po prostu wyjątkowy i niepowtarzalny,a karmelizowana cebula staje się łagodna(...)gotuje a następnie zapieka z serem. Sztuka polega na tym, aby cebula którą dodajemy nie była za bardzo przyrumieniona. Ma być miękka i naturalnie słodka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Francuska zupa cebulowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Francuska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 220 kcal Zupa cebulowa
ProstePesto.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to baza do stworzenia wielu smakołyków. Możemy je podawać w wersji na słodko i na słono. Przekąski z ciasta francuskiego cieszą się wielkim zainteresowaniem, ponieważ są przepyszne! Świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju domówkach i imprezach. Większość z nas organizując tego typu przyjęcia, zazwyczaj nie ma czasu na wymyślanie popisowych dań, dlatego też przekąski(...)ciasta francuskiego będą idealnym wyborem. Są bardzo łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze, nie potrzebujemy dużo czasu, aby je przygotować. W dzisiejszym wpisie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na domowe przekąski z ciasta francuskiego. Zapraszamy! PRZEPIS: MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS: PALUCHY SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS: PARÓWKOWE PRZEPLATAŃCE PRZEPIS: FAWORKI W 15 MINUT PRZEPIS: CIASTKA
Przepiski.plChoinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Najważniejszą częścią Świąt Bożego Narodzenia jest bycie z rodziną i spędzanie czasu ze sobą a małym dodatkiem są pyszne potrawy świąteczne . Oczywiście trzymamy się tradycji i wykonujemy krokiety , pierogi itd ale warto też zwrócić uwagę na małe i smaczne przekąski . Okres świąteczny jest szczególnie zabawny, ponieważ jest wiele pysznych przekąskę do przygotowania, których(...)kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 2 arkusze ciasta francuskiego – 500 g świeżego szpinaku – 200 g serka śmietankowego – 1 łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki chili – 1 łyżeczka suszonej cebuli – 1 łyżeczka czosnku
Zdrowy Styl JoannyCzasami uda mi się kupić zbyt dużą ilość pieczywa, w szczególności jeżeli chodzi o pieczywo tostowe. Śniadania wtedy są idealną porą do tego, żeby je wykorzystać. Wykonuję tosty francuskie z jajkiem na słodko, tosty francuskie na słono, również z jajkiem, ale wpadłam też na inny pomysł. W domu mam kilku zapiekankożerców. Zapiekanki z gofrownicy to ich ulubiona propozycja na kolację(...)Zdaję sobie sprawę, że ciężko wymyślić w kuchni coś nowego, zazwyczaj zdarza się tak, że nawet nasz pomysł okazuje się odkryciem kogoś innego. :) Pomysł na kanapkę w formie tostów francuskich, jaki przyszedł mi do głowy, swoje początki ma aż w roku 1930! I niestety, nie jest to dietetyczna kanapka. Kanapka Monte Cristo to genialny sandwich śniadaniowy. Z pozoru bardzo proste
MamaOskarkacieście francuskim Jeśli macie siły i chęci na robienie domowego ciasta francuskiego brawo dla Was Ja zdecydowałam się na zakup ciasta w sklepie. Nie jest ono drogie i według mnie jakością nie odbiega od tego robionego w domu. Pamiętam, iż bardzo dawno temu próbowałam robić ciasto francuskie w domu. Nie dość, że mi ono nie wyszło to spędziłam(...)tracić niepotrzebnie czasu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 275 gr ciasta francuskiego 20 kawałków cienkiej parówki (6 cm długości każdy kawałek) 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko Ciasto delikatnie rozwałkować, posmarować musztardą Djion i musztardą francuską po czym podzielić
mecooksprzystawka. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny. Polędwiczka w cieście francuskim – składniki ok. 450g polędwiczki wieprzowej ciasto francuskie 8 plastrów surowego boczku cebula 3 łyżki żurawiny 1 łyżka musztardy delikatesowej majeranku sól pieprz żółtko Polędwiczka w cieście francuskim – przepis Cebulę kroimy(...)ostygnięcia na ok. 5 minut. Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone(...)opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie: Dwie szklanki wody wlać do garnka, wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać i zagotować. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na plasterki (w miarę cienkie). Plasterki jabłek włożyć do gotującej się wody i gotować je przez ok. 5 minut. Następnie wyciągnąć je z wody i osuszyć. Ciasto francuskie pokroić(...)będą za bardzo się spiekać od góry, to można je przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! The post Róże z ciasta francuskiego i jabłek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerównież polubić ten przepis. Składniki: banany – ile dusza zapragnie ciasto francuskie* cynamon sos czekoladowy (lub tabliczka czekolady) Przygotowanie: Banany obrać ze skórki i obsypać cynamonem . Ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i owinąć nimi banany. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż ciasto będzie złocisto brązowe. Podawać polane sosem czekoladowym . Można(...)zamiast sosu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podlewając odrobiną mleka. * Ciasto francuskie – można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej Post Banany w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnimojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/ Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić(...)patelni. Jeśli kupiliśmy gotowe ciasto francuskie wystarczy odkroić 1/3 ciasta (całego ciasta wystarcza na 6 porcji). Mamy dwa prostokąty ciasta – trzeba je delikatnie naciągnąć na szerokość. Jest dość elastyczne, więc można je znacznie rozciągnąć, trzeba tylko uważać, by się nie potargało. Na środku ciasta kładziemy jeden plaster kurczaka , na nim ½ pieczarek i jeden plaster żółtego sera , następnie drugi plaster
Za drzwiami kuchniefektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania(...)się rozpuści, zbrązowieje i zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wrzucamy jabłka i smażymy około 15 minut obracając co jakiś czas. Mają oblepić się karmelem, a sos ma zgęstnieć. Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu
W kuchni wieczoremOponki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybki i smaczny deser. Sprawdzą się w Tłusty Czwartek i nie tylko. Będą idealną przekąską w przypadku niespodziewanych gości lub kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania oponek potrzeba nam zaledwie dwóch składników – ciasta francuskiego i cukru pudru, którym sypiemy oponki już(...)upieczeniu. Przygotować je można w kilka minut, ponieważ wystarczy tylko powycinać oponki z gotowego ciasta francuskiego, a następnie upiec je w piekarniku. Nic prostszego prawda? Czas przygotowania oponek jest równoważny czasowi, w którym przygotowujemy kawę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników szybkich przekąsek do wypróbowania przepisu na pyszne oponki z ciasta francuskiego. Szybkie, łatwe i mega
Przepiski.plDzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego. Ja bardzo lubię wszelkiego wypieki z tego ciasta i często z niego korzystam. Te łódeczki zrobiłam na kształt i podobiznę chaczapuri, które uwielbiam Składniki na 2 porcję: – 1op. ciasta francuskiego – 250g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) – 1 cebula – 200g świeżego szpinaku(...)czosnek i przyprawy i smażyć przez kolejne 7 -10 minut, aż mięso będzie gotowe. Usmażony farsz zdjąć z palnika i wystudzić. Mozarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto francuskie wyjąc z opakowania, rozwinąć i podzielić na dwie równe części. Obie części ułożyć na blasze wyścielonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Mozarellę podzielić na dwie części
Smaki ArmineUwielbiam gotowe ciasto francuskie bo można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta(...)świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa do ryb zioła prowansalskie Wykonanie: Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Następnie oddzielamy rybę
Kuchnia MagdaLenyCiasto francuskie jest genialne samo w sobie. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i mamy oto takie cudo na obiad lub podwieczorek. Błyskawiczna w wykonaniu i smaczna wersja pizzy a’la tarty z ciasta francuskiego. SKŁADNIKI: (2-3 PORCJE) · opakowanie ciasta francuskiego – 275 g · 160 g szpinaku świeżego(...)suszone odsączone z nadmiaru oleju, posiekany szczypiorek, szpinak, 1 łyżeczkę oregano, paprykę słodką i szczyptę chilli. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dobrze łyżką. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, zrobić kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na blaszce położyć rozwałkowane ciasto francuskie, nałożyć nadzienie omijając brzegi ( ok. 1,5-2 cm), ułożyć
Calzonella.comPrzekąska z ciasta francuskiego i pieczarek , której przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut :) A potem wkładamy do piekarnika i po 10-15 minutach możemy zajadać się już pysznymi przekąskami :) Można je podawać z ulubionymi sosami lub wcinać same bez niczego – bo tak też smakują idealnie! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Składniki: 300g ciasta francuskiego majonez sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bazylia (do smaku) 60g sera żółtego 3-4 pieczarki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego
Kulinarne PrzebojePiersi kurczaka, szpinak, ser, czosnek wszystko zapieczone we francuskim cieście podany z mixem sałat to idealny pomysł na obiad. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim Dania Danie główne Porcje 4 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 4 szt pierś kurczaka 300-400 gram szpinak mrożony 2 łyżki kwaśna śmietana(...)opakowania ciasto francuskie 4 plastry ser cheddar lub inny 3 ząbki czosnek 1 łyżka masło klarowane 1 łyżka pieprz zielony marynowany sól 1 szt jajko Sposób przygotowania Rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, rozdrobniony zielony pieprz i doprawiamy solą. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Pierś nacinamy tworząc kieszonkę, wypełniamy farszem i wkładamy plaster sera. Pierś doprawiamy solą
lysygotuje.plPyszne i szybkie paszteciki z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie(...)szpinak i ricotta w lodówce jest ;) Składniki: 2 op. ciasta francuskiego 1 op. mrożonego szpinaku ząbek czosnku olej sól i pieprz Sposób przygotowania : Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C . Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu aż odparuje woda . Dodać
Różne smaki w kuchnisię te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :) Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać je na plackach, panierować i od razu usmażyć(...)Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można je również zabrać ze sobą np. na piknik . Polecam orientalne grzanki, korzystajcie z przepisu. Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych) 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki nasion chia sałata
Moja Książka Kucharskaokazje. A używając do jej przyrządzenia mrożonego szpinaku HORTEX, możecie ją przygotować o każdej porze roku. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej ● sól(...)pieprz Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOpis: Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto francuskie możemy przygotować sami (przepis na ciasto dostępny na mojej stronie) lub kupić gotowe ciasto. Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 100 g rodzynek 200 g zmielonego białego sera 1 jajko 4 łyżki cukru Opis przygotowania: Jeżeli zdecydujecie się na ciasto domowej roboty zapraszam na mój przepis na croissant. Ja użyję już gotowego ciasta. Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zmielony ser wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 2 łyżki cukru oraz połowę rodzynek. Następnie ciasto francuskie
Ciastka i ciastaCiasto francuskie ze sklepu możemy przechowywać przez długi czas w lod ó wce, wi ę c warto go mieć w razie niespodziewanych gości. Kiedy nie mamy w domu żadnych słodkości, a okazuje się, ż e za chwile ktoś nas odwiedzi to z takiego ciasta przygotujemy bardzo szybko pyszne łakocie. Ciasto francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo(...)niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan 20 szt, jajko 1 szt, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na dowolnej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy
kulinarne odsłony patiParówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę. Nie dość, że ładnie się prezentują, to jeszcze ten sposób jest dosyć podzielny. Moja dzisiejsza propozycja, jest może nieco bogatsza składnikowo, jednak z jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci(...)musztardy nieco zaostrza smak całości. 1 op. ciasta francuskiego 4 plastry sera np ementaler 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie) 4 parówki musztarda ketchup 1 żółtko – opcjonalnie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek). Na każdy prostokąt kładziemy plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta
Smaki Na TalerzuPiersi z kurczaka w cieście francuskim robi najlepsze moja mama. Z dodatkiem jeszcze szpinaku nikt nie odmawia, każdy chce spróbować. Takie przekąski można serwować na ciepło lub na zimno. Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Uwagę trzeba zwrócić przy klejeniu ciasta, reszta idzie bardzo szybko. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje(...)niedzielnego obiadu. Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
Pink EnvelopeCzym jest francuska kuchnia? Albo może inaczej - co ukształtowało tą kuchnię do poziomu takiego jaki mamy obecnie. Były to dwa główne czynniki: Katarzyna Medycejska - całkiem niedaleko żyła sobie pewna arystokratka, którą należało wydać za mąż. Oczywiście należało ją wydać jak najlepiej :) Po negocjacjach wysłano ją do Francji. Niestety francuska kuchnia była wtedy bardzo prymitywna - średniowieczne pieczone mięso. Medyceusze byli rodem(...)który bardzo chciał wyjść z mroków średniowiecza, co było bardzo widoczne w ich konflikcie z kościołem, tak i Kaśka postanowiła unowocześnić trochę francuskie obyczaje kulinarne. To właśnie ona sprowadziła do Francji karczochy, które obecnie uchodzą w niej za jedne z głównych warzyw. bieda - zastanawialiście się kiedyś jak to się stało, że w ogóle zaczęto jeść żaby i ślimaki? Po prostu
Kryzysowa Książka KucharskaBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta! Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka(...)taką sałatkę podam w formie tarty – w rolach głównych ulubiona kukurydza i ciasto francuskie! Kukurydzę Bonduelle uwielbiam za jej smak – jest naturalnie słodka, bez żadnego dodatku cukru, mega chrupiąca i bez dodatku GMO. Taka tarta jest świetnym pomysłem na świąteczny i sylwestrowy stół – gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * kukurydza
Ostra na Słodkoprzyszło do głowy! Dzisiaj coś w sam raz na chłodny poranek do kawy. W sumie to każda pora dnia będzie odpowiednia na te jesienne poduszeczki. SKŁADNIKI : ciasto francuskie – 1 opakowanie gruszki – 3 sztuki budyń o smaku toffi – pół opakowania – 20 gram mleko 2% – 150 ml cynamon jajko – 1 sztuka PRZYGOTOWANIE : W garnku zagotować 100 ml mleka. Do szklanki wsypać(...)zostały żadne grudki. Użyłam budyniu z dodatkiem cukru. Niektóre są bez więc radzę dodać do smaku według uznania. Wlać do garnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki dodawać po łyżce budyniu. Całość posypać
kuchniabellissima.wordpress.comFrancuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego) 270g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku […] The post Francuskie
Kulinarne Przebojesprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku. Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki musztardy dijon - łyżeczka majeranku - łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - olej i masło do smażenia - żółtko Polędwiczkę płuczę(...)wrzucam do blendera), dodaję do cebuli, solę i smażę do do momentu aż całą woda odparuje. Odstawiam do wystudzenia (ważne, by pieczarki i polędwiczka były dobrze schłodzone, aby ciasto francuskie się nie rozwalało). Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie rozkładam na nim pieczarki zostawiając wolne brzegi. Kładę polędwiczkę i zawijam całość w dosyć ciasny rulon. Wkładam do zamrażarki
Cook&Loveukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą(...)wielkości – obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy na cieniutkie 3mm plasterki. Mnie w tym pomaga ostra mandolina – krojenie to dosłownie 40 sekund. Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie, żeby go nie porwać i nie połamać. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminowym papierem. Ostrym nożem nacinamy kilka wierzchnich warstw ciasta – robimy dookoła prostokąta ramkę grubości około
Karo in the Kitchenurodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :) Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki naciąć wzdłuż, nadziać serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni
Zrób to smacznieśniadanie lub mniej słodki deser…Chociaż czy ja wiem czy mniej słodki…Uwielbiam tosty z nutellą. Kryją w sobie tyle kalorii ale trudno im się oprzeć. Tosty francuskie to tosty z pszennego chleba lub chałki , które dzisiaj zastąpiłam żytnim chlebem . Został mi kawałeczek chleba dosyć wyschnięty…idealny na tosty, które przecież trzeba namoczyć w mleku(...)trafią na patelnię. Tosty francuskie Składniki: 3 kromki czerstwego razowego chleba 100 ml mleka 1 jajko 3 czubate łyżki masła do smażenia 3 czubate łyżki nutella 2 figi 1 łyżka laskowych orzechów 3 łyżki nutella, czubate Mleko i jajko roztrzep widelcem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Zanurz kromki chleba w mleku. Odczekaj aż dobrze nasiąkną, a następnie usmaż tosty
codojedzeniaPrzyjechali niespodziewani goście? To nie problem :-) Wystarczy mieć zamrożone nieco jagód i ciasto francuskie. Wypiek w smaku rewelacyjny, a robi się go banalnie. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 100 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko cukier WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na papierze(...)pieczenia. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środku ciasta francuskiego i posypać cukrem (ilość wedle uznania). Ciasto ponacinać i składać na przemian (poniżej zdjęcie). Gotowe ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na około 20 minut (gotowe ciasto nabierze złotego koloru). Wyciągnąć i ostudzić. Jak składać ciasto: Zagiąć z prawej i lewej strony odrobinę ciasta. Ponacinać z góry
Passions hobbies lifeFrancuskie ślimaki z cukinią 2016-08-15 16:03:04 Porcje 10 Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas(...)opakowanie ciasta francuskiego 2 małe, młode cukinie 150 g sera cheddar 2 łyżki czarnego sezamu oliwa z oliwek pieprz biały sól morska Instructions Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy
Wędrówki po kuchniwystępuje w kuchni francuskiej. Tyle o potrawie oryginalnej, a u mnie namiastka – polędwiczki wieprzowe a’la Wellington. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony(...)polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy polędwiczkę wypakowaną z folii i szczelnie zawijamy. Tak samo postępujemy z drugą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
mojewypiekiinietylkohalászlé , śródziemnomorska – bouillabaisse , rosyjskie - ucha i szczi , wegierska - halászlé , flamandzka – waterzooi , hiszpańska i katalońska – zarzuela de mariscos , polska – zupa rybna . Zupa rybna z kluskami francuskimi. Składniki (na duży garnek): - ok. 2 kg filetów z różnych ryb bez skóry (pstrąga łososiowego, dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów(...)białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny
mojewypiekiinietylkocukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich(...)wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka. Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem. Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby krem stężał. Na wierzchu rozsypać równomiernie cukier i przy pomocy specjalnego
https:KKuchniaMniamWytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też(...)Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy
Wędrówki po kuchnidente, jako dodatek do pierożków, z możliwością wyboru jakie i ile, okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – nagle pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty 1 roztrzepane jajko(...)świeża natka pietruszki i koperku drobno posiekane (mniej więcej po 1 łyżce) Wykonanie: Pierś kurczaka bardzo drobno kroimy, doprawiamy do smaku, opcjonalnie dodajemy starty żółty ser. Każdy rulon ciastka francuskiego dzielimy na mniej więcej równe kwadraty i nadziewamy albo pokrojoną piersią kurczaka, albo warzywnym farszem. Formujemy pierożki. Pierożki smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika
gutfutJakiś czas temu bardzo miła Pani z wydawnictwa zapytała mnie, czy nie chciałabym zrecenzować książkę pod tytułem „Sekrety francuskiej kuchareczki”. Pierwsza moja myśl? Trochę dziwny tytuł, choć zdecydowanie intrygujący… Druga myśl: mam na głowie pracę zawodową, dzieci, bloga, męża, milion innych spraw i jeszcze mam książki brać na głowę?...mhm po chwili przyszła refleksja. Przecież kocham książki, zawsze kochałam, czytam(...)ciekawiej niż ja? Może czas to ugryźć z innej strony? Może wprowadzić na bloga recenzje książek z przepisami?... zostałam z ta myślą i przeczytałam opis książki: „ Kiedy Marie, odważna francuska dziennikarka, wyjeżdża na inny kontynent jako zagraniczna korespondentka, zaczyna się jej wielka przygoda życia. W krótkim czasie musi się nauczyć, jak otrzymać zaproszenie na najważniejsze wydarzenia polityczno-kulturalne, jak wtrącić
Kolizje Smakówdawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę(...)orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię
Mechanik w kuchnifrancuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka(...)nadmiaru sosu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstej pasty. Każdy arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy sporą ilość nadzienia, zawijamy rogi ciasta do góry i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie
Wędrówki po kuchniPizza to bardzo popularne danie. Dziś przygotujemy je na nico inny niż zazwyczaj sposób. Spodem do naszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania(...)potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki Ser mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy! Możemy zachować prostokątny, oryginalny kształt gotowego ciasta, możemy wykroić tradycyjny
MarcinChefSkła dniki: płat ciasta francuskiego 2 duże kulki mozzarelli 3 pomi dory pieprz, sól szynka wę dzona (kilka plastrów) passata pomi dorowa (2 łyżki) łyżeczka suszonej bazylii świeża bazylia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkła damy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zawijamy boki, aby sos nie wyciekł. Passatę łączymy z solą, pieprzem(...)łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi pomi dorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy porwaną świeżą bazylią. Smacznego
ChilliJemykolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje: 1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego 200 g wędzonego boczku 150 g mięsa wołowego z rosołu(...)kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia). Francuska plecionka z mięsem Francuska plecionka z mięsem Francuska plecionka z mięsem SMACZNEGO
peggiwkuchniCiasto francuskie jak zapewne większość z Was wie jest bardzo wdzięcznym tematem do robienia wszelkiego rodzaju przekąsek. Te włoskie paluchy smakują jak pizza. :-) Ciasto francuskie ułatwia ich przygotowanie, bo całość zajmuje dosłownie kilka(...)chwil, odliczając czas spędzony w piekarniku. Z 1 arkusza ciasta francuskiego wychodzi 7-8 sztuk. 1 arkusz ciasta francuskiego 100g wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi
Szefowa kuchni. Dziś mam dla Was pomysł na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą, których przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne :) Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko Nutella cukier puder do posypania Odpakowujemy ciasto francuskie, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia. Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi
Ciastkozercymorelowym :) Składniki (na 7-8 kwadracików): 1 op. ciasta francuskiego (moje ważyło 375 g) 1 op. budyniu waniliowego 7-8 połówek brzoskwiń z puszki 350 ml mleka 1-2 łyżki cukru 1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając mniej mleka (350 ml). Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Dzielimy je na 8 w miarę(...)wystarczy Wam skrawków pozostałego ciasta do zrobienia rantów. Siedem kwadratów kładziemy w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Paski z ciasta francuskiego układamy na kwadracikach tworząc rant (po 4 paski na jeden kwadracik). Na każdy kwadrat nakładamy po mniej więcej 2 łyżki budyniu, lekko go rozsmarowując. Na budyń kładziemy połówki brzoskwiń (osączonych
MyCookBook.plgronie przyjaciół :) Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 200 g żółtego sera np gouda 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej papryka mielona wędzona do smaku czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link do filmu z przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe https://www.youtube.com/watch?v=NIsmqOkv3gU Przygotowanie : Ciasto na bułeczki francuskie możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama(...)bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Francuskie bułeczki śniadaniowe są gotowe pięknie pachną można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze ChlebSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 rulon, keczup pikantny 1/4 szklanki, parówki cienkie krótkie 9 sztuk te pyszne parówki w cieście francuskim przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową(...)odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na 18 pasków, każdy posmarować pędzelkiem maczanym w keczupie krótką parówkę przeciąć wzdłuż na połowę, położyć na brzegu paska i zawijać spiralnie / jeśli parówki
W Mojej Kuchni Lubięcukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając(...)dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C. Maliny zasypać łyżka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część przekroić(...)folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich'; document.write
moj przepis naŚwietny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże truskawki kiwi cukier puder mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i dużą foremką w kształcie kwiatka wyciąć "ciasteczka". Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać
Smakołyki AsiMożna to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka(...)Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem – do garnuszka wlać śmietanę i przeciętą na pół laskę wanilii, podgrzać, ale nie pozwolić
Kuchnia Pokoleńmłode części pora - 4 upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie na 8 równych części. Dwie z nich tniemy na paski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na krawędziach tart układamy wycięte paski(...)Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu i gałązkami tymianku. Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną to pomysł na lekką, szybką, prostą, smaczną i bardzo apetyczną kolację. Polecam ciasto francuskie nie tylko w wersji na słodko, bo na wtyrawnie smakuje również wspaniale. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkowyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej(...)masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego szerszej strony centymetr wolnego miejsca. Masę delikatne solimy
Karo in the Kitchencukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy do smaku musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy, odstawiamy. Dla nadzienia z tuńczyka: dokładnie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone awokado i kukurydzę. Doprawiamy i dodajemy majonez tak, by składniki się(...)możecie je dowolnie modyfikować w zależności od ilości babeczek i ich wielkości, a także pożądanej konsystencji. Bon apetit! Podobne przepisy Inny tatar z łososia Sos tatarski prawdziwy Ciasto francuskie – przepis podstawowy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo
Pociąg Do Kuchniwięcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej około 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej natka pietruszki 10 dag sera żółtego rolka ciasta francuskiego jajko Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego, lekko wałkujemy i przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku, żeby nasze różyczki nie były zbyt grube (pamiętajcie aby posypać(...)podłoże, na którym przygotowujecie różyczki mąką, bo przyklei się i będzie problem). Na całą powierzchnię ciasta francuskiego kładziemy obok siebie szynkę, posypujemy startym serem i pokrojoną natką pietruszki. Zwijamy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na patelni, smarujemy jajkiem z góry. W ten sam sposób przygotowujemy drugi kawałek ciasta francuskiego
Kuchnia moimi oczamiciastem francuskim wywija. Na stole już stoją rogale z ciasta francuskiego (przepis w kolejnym poście), a Madzia zawija takie fajne małe poduszeczki ze szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się o niesamowitości rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy z czosnkiem i pieprzem(...)czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka poduszeczka właśnie wyszła. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) A w następnym wpisie rogale z ciasta francuskiego. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturejeśli chce - może powtórzyć w domu. Kiedy Marta z bloga Magiczne Życie Marty zaproponowała mi dołączenie do grupy, która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody(...)obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennajest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu. * Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku 6-7 suszonych pomidorów 1 duży pomidor (fajną promocję na pomidory znajdziecie TUTAJ ) 200g serka śmietankowego (np. puszystego) 150g sera feta 125g sera Brie 1 jajko 2 duże(...)startej z cytryny ½ łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z każdej strony wystawało około
Kolizje SmakówDziś przepis na przekąski z ciasta francuskiego zainspirowane pomysłem mojego kolegi. Niewielkie a pyszne. Ciasto francuskie można zrobić samemu ale nie jest to ani proste ani szybkie. Ja wykorzystałam opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego wędlina (np. szynka, salami) ser żółty pomidorki koktailowe Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować a następnie pokroić na małe keadraty
Mama Gotujedanie obiadowe, gdyż składa się praktycznie z samych gotowych produktów- kurczaka wędzonego, mrożonych warzyw oraz- wspomnianego już- ciasta francuskiego więc samo jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną(...)muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy nimi poukładać świeże listki
Kraina Miodem PłynącaWłączyć piekarnik na 170 stopni, grzałka góra-dół. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 0,5 cm większej niż średnica pojedynczego gniazda foremki. Każde kółko włożyć do gniazda lekko dopasowując palcami (nie musi być idealnie). Na czas przygotowywania dodatków foremki wstawić do lodówki (zimne ciasto francuskie włożone do piekarnika nie kurczy się). Resztek z ciasta francuskiego(...)pomidory i pestki oraz kostkę sera. Na to z czubka łyżeczki dodać troszkę pesto. Na wierzchu położyć po 1-2 kawałki resztek, które zostały po wycinaniu kółek z ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki. 4. Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza
Trzeci talerzszpinakiem! Pyszne to "coś". Powstało pod wpływem chwili, z resztek jakie znalazłam w lodówce. Termin ciasta francuskiego dobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji(...)jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy). Polecam z czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka
CookYourselfwykorzystaniem ciasta francuskiego. Bardzo polecam. Jeśli nie lubicie ananasa, bądź go nie macie, możecie przygotować sam kokosowy farsz. 'kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 2 łyżki gęstego jogurtu (może być greckiego, naturalnego) - 100g wiórków kokosowych - 3/4 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki - 1/3 szklanki ciepłej wody - 3 łyżeczki(...)mieszając od czasu do czasu, gotować przez 2-3 minuty, do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ananasa i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15-20 minut do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę masy i skleić na rożki. Krawędzie rożków przycisnąć widelcem Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
CookYourselfInspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne(...)połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki. Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego
Smakowy RajBabette prosi o umożliwienie jej wydania uczty dla całej osady za pieniądze, jakie dostała. Z lekką dozą niepewności siostry godzą się. Babette była jedną z najznamienitszych francuskich kucharek i prowadziła najlepszą restaurację w Paryżu. Wykorzystując swe umiejętności, chce pokazać swą ogromną wdzięczność za dziesięć lat życia z ludźmi z osady. Jednak Ci są straszliwie przerażeni i uważają(...)Wszystkie składniki... pochodziły właśnie z kontenerów. U nas w Polsce zaczyna dziać się podobnie (niestety). Mój tato niegdyś pracował jako ochroniarz w ogromnym hipermarkecie dość duże, francuskiej sieci. Kiedy opowiadał mi, ile ton jedzenia trafia na wysypisko lub do spalenia... Obejrzyjcie. Daje wiele do myślenia i otwiera oczy. Może i Wy zastanowicie
W kuchni Karmel-itki. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut
Salonik smakówPotrzebujecie szybkiej przekąski na wieczór z przyjaciółmi, a pomysłu brak ? Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem, podawać je można w rożnych kompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo(...)szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożna ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu pełną dowolność. Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 150 g żółtego sera czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki