francuskie - 6660 przepisów (strona:24/444)

Pierś z kurczaka po francusku 349

Miałam ochotę na danie gulaszowe, ale trochę w innej odsłonie i przypomniało mi się o przepisie, który zapisałam do wypróbowania już jakiś czas temu. Dodałam mu

Fabryka pomysłów
Coś z "niczego" czyli zapiekanki z ciasta francuskiego 317

Zapiekanki z ciasta francuskiego Zapiekanki z ciasta francuskiego sprawdzają się świetnie w sytuacjach awaryjnych czyli przy okazji wizyty niezapowiedzianych gości, lub po prostu na szybką kolację na ciepło. Zrobienie ich to również fajny pomysł na „posprzątanie” lodówki z różnych resztek :). Można do nich dodać właściwie wszystko, a ciasto francuskie równie dobrze(...)można zastąpić drożdżowym. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 2 jajka, 20 dag żółtego sera  I dodatkowo do wyboru:  dowolna wędlina, boczek, mięso z kurczaka (np. z rosołu), papryka czerwona, zielona lub żółta, podduszona cukinia, podsmażone pieczarki, gotowany brokuł lub kalafior, cebula, szczypior, natka pietruszki

Gotuj Się Kto Może
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 332

Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera

Pociąg Do Kuchni
Kiełbaski w cieście francuskim 119

Kiełbaski w cieście francuskim – proste, szybkie, niedrogie, a w tej formie potrafią naprawdę zaskoczyć. Kiełbaski w cieście francuskim przygotowane takim sposobem po angielsku nazywane są „pigs in quilt” czyli świnki w patchworku. Rzeczywiście – pieczone kiełbaski w cieście francuskim zawijanym naprzemiennie (naprawdę nie jest to skomplikowane) wyglądają jak patchworkowy wzór :) Składniki: 10 kiełbasek/ parówek cienkich 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego oliwa sól, pieprz musztarda, ketchup, inny ulubiony dodatek Wykonanie: Do przygotowania kiełbasek w cieście francuskim potrzebujemy blachę lub podłużne naczynie żaroodporne. Smarujemy je delikatnie oliwą. Układamy w nim płat ciasta francuskiego i tniemy go wzdłuż na około 7 pasków (zależy od długości kiełbasek). Teraz co drugi pasek (czyli pasek drugi, czwarty, szósty, etc.) odwijamy na zewnątrz

Pociąg Do Kuchni
Ptysie francuskie z pastą rybną 127

Macie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka ringiem kulinarnym, bądź szklanką

CoolinarniePL
Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix 40

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix tzw. święta trójca kuchni francuskiej. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup, wywarów i dań jednogarnkowych, to zaledwie trzy składniki. W skład mirepoix wchodzą cebula, seler naciowy lub korzeniowy i marchew Dzisiaj podam Ci przepis na wersję suszoną, taki zestaw przyda się w każdej kuchni(...)proszku   domowa vegeta   sól selerowa   hiszpańska galaretka z pigwy   jak zrobić suszone jabłka   suszone ogórki kiszone    jak suszyć śliwki węgierki   Mirepoix francuska suszona włoszczyzna. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix 1 kg cebuli 500 g marchewki 500 g selera naciowego Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix przepis 1. Obierz cebulę i marchewkę. Umyj wszystkie

Cztery Fajery
Kremówka toffi 357

Kremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego(...)zadowoleni i ja też ponieważ tak jak pisałam na początku kremówka toffi okazała się ciastem pysznym w smaku Składniki na blaszkę 25×25 cm: – duży blat ciasta francuskiego – 500 ml mleka – 2 łyżki cukru (lub cukier waniliowy) – 5 żółtek – 60 g mąki – 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego (60g) – 200 g masła

Relaxtime
Faworki francuskie (eksresowe) 117

Gotowym ciastem francuskim zachwycam się przy każdym publikowanym przepisie, bo naprawdę uwielbiam je za to, jak przyspiesza wykonanie wielu słodkich i słonych propozycji. Jest to taki tryb speed, bo rozwijasz, robisz z nim co chcesz (smarujesz, zwijasz, kroisz, itp.) i pieczesz! A te faworki francuskie to już totalny hit, który nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam(...)Kasi z bloga Kuchnia Bazylii . Prawda, że mistrzostwo? :) no już prościej i szybciej być nie może! :) Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy ;) ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje, dlatego faworki stają się pięknie puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki francuskie z jabłkiem i dżemem z czarnego bzu 97

Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany(...)naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim. Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;) Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 jabłko 8 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki mleka* Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w 8 części - wyjdą nam mniej więcej kwadraty (choć to zależy

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka na cieście francuskim z parówką 144

zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie! Ciasteczka francuskie z parówką Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe) 3-4 plastry sera żółtego rozmącone jajko rzeżucha Aby przygotować pyszne ciasteczka najpierw należy ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w niewielkie kwadraciki. Parówkę i ser żółty także należy pokroić w niewielkie kawałki (takie jak na zdjęciu). Zależy to też od wielkości kwadracików ciasta francuskiego. Na ciasto francuskie kładziemy kawałek parówki, trochę sera żółtego i poszatkowaną rzeżuchę. Całość zwijamy w niewielką kuleczkę, tak, aby z żadnej ze stron wychodziły nasze dodatki. Wszystkie kuleczki przekładamy

Gotuję Testuję
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 162

przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Pozostałe białko lekko ubijamy i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę(...)porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. „ Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety. Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można

mojewypiekiinietylko
Palmier z łososiem i kremowym serkiem - przekąska na piknik 138

Palmier to ciasteczka z ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie zawijasków, zwanych okularami czy też "słoniowymi uszami" :) Jeżeli tradycyjne słodkie nadzienie z cynamonu i cukru zamienimy na wytrawne, złożone z kremowego serka i wędzonego łososia, otrzymamy pyszną, niebanalną przekąskę na piknik czy też imprezowy chrupacz.  Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego szybko przygotować wiele różnych przekąsek. Prawie(...)kremowym serkiem Składniki / na 20 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta 1 jajko garść wybranych ziaren, np. sezamu, maku, siemienia lnianego 80 g kremowego serka Apetina Pesto i Rukola 120 g wędzonego łososia w plastrach (w wersji wegetariańskiej zastąp łososia plastrami pieczonej czerwonej papryki) Przygotowanie palmier: Jeżeli kupiłeś mrożone ciasto francuskie, rozmroź je przez noc w lodówce. Ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 163

przepis z dodatku Krew i Wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. W ostatnim wpisie wspominaliśmy o ogromnej ilości kulinarnych wzmianek podczas zwiedzania Toussaint. Króluje tam styl mocno inspirowany francuską kuchnią, a jednym z typowych dla niej daniem, które pojawia się grze, jest flamiche. Można kupić ją praktycznie od każdego karczmarza, znajdującego się na terenie Touissant, zwłaszcza w karczmie Kuroliszek(...)koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej

Nerds Kitchen
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 253

opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 300 g pieczarek 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz mleko kminek   Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy(...)tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta francuskiego

Słodka Strona
Ciastka francuskie z jabłkami 138

Ciastka francuskie z jabłkami.       Składniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny)       Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija(...)polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania