Post Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych zup. Prosta, jeżeli chodzi o składniki, zaskakująca w smaku i aromacie. Inspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego
Wyprawy kulinarneDzisiaj poeksperymentujemy z kuchnią francuską. Kiedyś ktoś mi powiedzial, że zawsze nie wiedząc nawet co jem , rozpoznam że danie pochodzi z kuchni francuskiej. I muszę przyznać że to prawda. Smak inny- sprawiający ze nie możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy : Składniki: 50 gr masła 10 rasherów- bekonu wędzonego 2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki
Smaki EdytyCiasto francuskie z brokułem i serem. Brokuł i ser to przepyszne połączenie, a kiedy ułożymy je na cieście francuskim to nawet dzieci z chęcią zjedzą duży kawałek. Bogate brokułowo – cebulowe nadzienie z dodatkiem sera jest idealne dla maślanego ciasta francuskiego i ciężko jest mu się oprzeć. Ciasto francuskie z brokułem i serem jest dość łatwe do zrobienia, jeśli oczywiście mamy(...)ciasto francuskie pod ręką. Podawajmy je na ciepło, ponieważ jest to najlepszy sposób by delektować się ciągnącym serem i chrupiącym ciastem francuskim . Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi
Zdrowy Styl Joannyzaletach ciasta francuskiego wspominałam już kilkukrotnie. Warto mieć go zawsze w swojej lodówce, by w sytuacjach awaryjnych wyczarować szybko coś smacznego zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Ja dziś postanowiłam zrobić ciastka z ciasta francuskiego z masą makową. Takie ciastka wyglądają jak drożdżówki z makiem, dlatego nazwałam je bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki(...)posypać je również cukrem pudrem. W ten sposób w przeciągu niecałych 30 minut można zrobić pyszny i ładnie wyglądający deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g ok. 250-300g gotowej masy makowej garść suszonych żurawin 1-2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z ok. 1/4 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto
Waniliowe Improwizacjeprostszego w pieczeniu niż ciasteczka z ciasta francuskiego. Do tego są szybkie do przygotowania. Więc gdy dostaniesz telefon od gości, że tego samego dnia Cię odwiedzą, nie martw się, że nic nie masz do kawy. Wystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek(...)owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo. Mniejsze kwadraty, które wyjdą
W kuchni u MonikiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 filety ryby (u mnie dorsz)1 cebula1 łyżka masłaolej 1 mały por30 dag pieczareksól, pieprzmajeranekjajko do posmarowaniaSposób przygotowania:1. Rybę odmrożoną
Kuchnia domowa AniOto szybka i pyszna propozycja na ciepłą kolację :)Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego4 parówki hot-dogowekilka plasterków żółtego sera1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto rozkładamy, kroimy na
Kuchnia domowa Anipowodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano.składniki ( 6 porcji)500 g szparagów zielonychopakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)100 g sera (użyłam camemberta)pęczek szczypiorku, posiekanego6 plastrów szynki (użyłam serrano)25 g parmezanu, startegołyżka oliwyczarny pieprzprzygotowaniePrzygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a zdrewniałe końce odłamać
Stare Garypowinny pojawiac sie w naszej diecie jak najczesciej.O zaletach zdrowotnych sledzia pisalam tutaj:sledzie-w-oleju-jedz-na-zdrowie.Bardzo lubimy sledzie i ciagle wyprobowuje nowe przepisy.Dzis proponuje sledzie z musztarda francuska i kaparami.Zaskakujace jest to, iz smak musztardy jest w tym polaczeniu w ogole niewyczuwaly,jej dodatek podkresla jedynie szlachetny smak matijasa.Polecam,sa naprawde smaczne!Skladniki:500 g matijasow2-3 lyzki musztardy francuskiej3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Póki co, jesień nas rozpieszcza ale wieczory są już coraz dłuższe i coraz bardziej chłodne. Jeśli szukacie czegoś na rozgrzanie, polecam Wam moją pomidorówkę francuską. Jest bardzo lekka także śmiało może być podawana na kolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula(...)przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską. SMACZNEGO
pieprzny smaczekmoim piekarniku. Hilmar, autorka bloga, na którym znalazłem ten przepis, sama będąc Wenezuelką mieszkającą na Tajwanie, zaczerpnęła go z książki ...japońskiej, wydanej w języku ...chińskim. A przepis dotyczył chleba francuskiego, który ponoć został po raz pierwszy upieczony w 1958 roku przez francuskiego piekarza Jacquesa Duval w nadmorskim mieście Dieppe na wybrzeżu we Francji - stąd charakterystyczna nazwa chleba. Nie wiadomo niestety
Grahamka, weka i kajzerkaRoll out puff pastry with chard. Składniki. 2 płaty ciasta francuskiego 2 pęczki botwiny (500g) 1 cebula 150 g sera feta 100 g orzechów włoskich 125 g masła 3 łyżki oliwy 2 jaja 1 łyżeczka papryki różowej sól, pieprz 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka sezamu białego 1 łyżka sezamu czarnego. Wykonanie. Jeżeli ciasto mamy zamrożone ,to odmrozić. Botwinę
Kulinarny karnet Christopherakulinarnym pamiętniku , to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży
Kulinarne przygody GatityPrzepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić
Kulinarne przygody Gatity