francuskie - 6660 przepisów (strona:9/444)

Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim 242

Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegopo ok. 120 g oliwek czarnych i zielonychpatyczki do szaszłykówSzaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce

Słodka Strona
Róże z Ciasta Francuskiego i Salami 265

półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości.Róże z Ciasta Francuskiego i Salami - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 100-150 g cienko pokrojonego salami Róże z Ciasta Francuskiego i Salami - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie tniemy na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pokrojone salami przecinamy na połówki tworząc "półokręgi". Salami układamy na cieście francuskim jak na załączonym zdjęciu

Słodka Strona
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 192

pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :)  Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty(...)rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie

Kolizje Smaków
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 247

opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.    Brzegi smarujemy jajkiem(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około 10 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser mozzarella ścieramy. Camembert i papryczkę kroimy w plasterki. Na ciasto francuskie nakładamy pieczarki, papryczkę, salami i pomidorki koktajlowe. Na wierzch rozsypujemy sery. Tartę pieczemy jeszcze przez około 20 minut (termoobieg). insertCookd("b568d868e9a52a85a45195080cbfede0

Mania Gotowania
Korzenne palmiery 143

pochodzą z Francji. W każdym razie tak się zakłada, bo podobne wypieki można spotkać również w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i żydowskiej. Trudno się dziwić, bo tak przygotowane ciasto francuskie z masłem i przyprawami jest proste, a daje bardzo ciekawy efekt. Wpisem tym walczę o wspaniały aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego, że to nie tylko wspaniała(...)miałam przy sobie aparatu fotograficznego. Tymczasem Olympus E-PL8 jest w idealnym rozmiarze by zmieścić go do torebki. I jak tu o niego nie walczyć? SKŁADNIKI 500 g ciasta francuskiego 75 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 75 g cukru trzcinowego WYKONANIE Jeżeli korzystacie z gotowego ciasta

Passions hobbies life
Wątróbki w cieście francuskim 244

dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina wyłączyłem gaz i pozostawiłem wątróbki do wystygnięcia.  Płat ciasta francuskiego rozwinąłem i podzieliłem na 4 równe części. W dwóch z czterech otrzymanych kawałków wykroiłem środki, pozostawiając obwódkę o szerokości około 1 centymetra. Obwódki tę ułożyłem na całych ćwiartkach płatu ciasta(...)wcześniej przygotowany farsz z wątróbek, starając się usypać górkę wewnątrz ramki, tak aby nie przyciskał on ramki i aby miała ona możliwość wyrosnąć w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie umieściłem w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 200 stopni na 10 - 15 minut. Istotne jest, aby po włożeniu ciasta francuskiego do piekarnika nie otwierać go, gdyż powoduje

Wyprawy kulinarne
Chałwowe bułeczki francuskie 128

Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Także na Bliskim Wschodzie istnieją podobne wyroby cukierniczne (np. bakława). Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie znane było już w średniowieczu, choć pierwszy dokładny przepis na pâte feuilletée pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej(...)Kaszubach kultywowana jest legenda, zgodnie z którą miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375 g) - 500 g (2 opakowania) serka mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko

mojewypiekiinietylko
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 319

zapodziały, więc przenoszę je wszystkie tutaj. Oto 8 pomysłów na oryginalne i pyszne kolacje ze strony ALE Ciachoo! 1)  CIASTO FRANCUSKIE Z WYTRAWNYM FARSZEM Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało ono u mnie w lodówce na czarną godzinę(...)dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8)  FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 223

zapodziały, więc przenoszę je wszystkie tutaj. Oto 8 pomysłów na oryginalne i pyszne kolacje ze strony ALE Ciachoo! 1)  CIASTO FRANCUSKIE Z WYTRAWNYM FARSZEM Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało ono u mnie w lodówce na czarną godzinę(...)dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8)  FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 297

cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie(...)codziennym menu.SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 filety z piersi kurczaka8 pieczarek0,5 cebuli4 plastry chudego boczku1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajkosólświeżo zmielony pieprzpapryka słodkaoliwa z oliwekWYKONANIE:Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około 16 na 24 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrób

Słodko-Słony Świat Ilony
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 294

plasterków szynki lub chudego boczku                    6 plastrów sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta)Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania:Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy

Słodka Strona
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 543

mocno schłodzone)dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry)ser żółty w plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy

Słodka Strona
Kapuśniaczki w Cieście Francuskim 177

Ciasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków.Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam.Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki:2 opakowania ciasta francuskiegomała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzmleko kminekKapuśniaczki(...)Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar

Słodka Strona
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami 449

urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta francuskiego400 g mrożonego szpinakuduża(...)cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej

Słodka Strona
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 350

Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta francuskiegocukier puder odrobina mlekaCiastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz(...)rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka

Słodka Strona
Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką 166

Ciasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam               i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI(...)opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty  z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów .Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladęKroimy na cienkie płaskie części, które układamy na blaszce i pieczemy ok 15 min. w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Parówki w cieście francuskim 153

lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu.1 płat ciasta francuskiegoopakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski200g żółtego sera w plastrach1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę.2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia.  4.  Układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni do momentu aż się zarumienią

Szefowa kuchni
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 614

razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują(...)opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na średnim ogniu na maśle

Nerds Kitchen
Jabłka pieczone pod ciastem francuskim 135

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi  i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)  Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka(...)Łyżeczka cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy).  Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy

Kolizje Smaków
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 264

Croissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane(...)łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię