Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką.Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie mogę zająć się smażeniem chleba, a potem powoli
Kraina Miodem Płynącawrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką.Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.Odstawić do wystygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.Gotowe opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół.Na każdej połówce nakładamy krem i dokładnie sklepiamy ze sobą ciasto (można użyć widelca).Gotowe ciasto smarujemy białkiem i do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut.Pieczemy
Kredowe MenuZrobiłam ciasto francuskie, miałam troszkę czereśni to upiekłam takie kółeczka. Dodałam trochę cukru trzcinowego i ciacha wyszły pyszne. A najlepiej smakowały jeszcze ciepłe.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałkiJak poniedziałki są dla mnie istną bieganiną, a śniadanie jem gdzieś tak w środku lekcji angielskiego, bo przecież i tak mamy zastępstwo ^.^ to wtorkowe poranki są dla mnie, leniwe i spokojne ( o ile tak da się w tygodniu
More food, love and dreamsciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami
Kulinarny karnet ChristopheraSzybkie leniwe śniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella
wyzwania kuchenneczym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i krokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery. Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu. Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha! Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu u mamy. Dopiero dzisiaj doczekał się
Przepisy AleksandryFrancuskie kluseczki - przepis 3 jaja 2 łyżki masła szczypta soli mąka, około 1 szkl. Masło utrzeć z solą. Białka ubić na pianę. Do masła dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie. Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch
kolorowotorcikowoniestety mój piekarnik uległ awarii i z powrotem dopiero będzie prawdopodobnie w połowie stycznia :( Więc niestety wszystkie słodkości trzeba robić w inny sposób. Takim sposobem było smażenie ciasta francuskiego w głębokim oleju. Wyszło całkiem smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćoknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu. A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-) Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem. Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis
Pora coś zjeśćwodą są mniej kaloryczne). Polecam do wypróbowania, kiedy akurat będziecie mieli zapas śmietanki kremówki w lodówce, bo chociaż są kaloryczne to również delikatne i baaardzo puszyste. Naleśniki francuskie PRZEPIS /źródło: Michel Roux "Jajka"/ Składniki /na 16-18sztuk., patelnia śr. 22cm/ 125g mąki 15g cukru ( tylko w wersji "na słodko") szczypta soli 2 jaja 325 ml mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comMając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli
Kolizje Smakówkuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu z kurczaka20g
Smakowity Blog Kulinarnydoskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim , który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście francuskim . Te gruszki można również(...)podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię