francuskie - 7160 przepisów (strona:8/478)

Ciasteczka a'la francuskie 302

Pyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Minimalizm po polsku, francuskie smakołyki i powtórnie o witaminie D3 203

Koniec sierpnia, więc czas na kolejną porcję moich rekomendacji. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne roladki z ciasta francuskiego 27263

smakują. Roladki z ciasta francuskiego są idealną karnawałową przekąską. Inne pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto(...)sosem salsa. Na sosie układamy plastry salami, świeży szpinak i posypujemy warzywami z puszki. Ciasto francuskie zwijamy w rulon, na końcu dociskamy ciasto aby się zlepiło. Następnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1521. Tosty francuskie z chleba dyniowego 195

Pyszne tosty z cynamonem...z chleba dyniowego ..polane pysznym syropem klonowym ..który można kupić w Anielskich Przysmakach ..Musicie zajrzeć tam koniecznie...bo znów jest promocja..Przy

Moje domowe kucharzenie
Tosty francuskie i PBJ 144

Składniki: 1 jajko 100ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kromki 4 łyżeczki masła orzechowego 8 łyżeczek powideł śliwkowych domowej roboty 2 łyżki

Emcia Pichci
Rogaliki francuskie 166

Cześć :) Dzisiaj zapraszam Was na smaczne śniadanie :) Chociaż możecie również mój pomysł wykorzystać na deser, czy też przekąskę w ciągu dnia :) Niedawno dzięki uprzejmości Irving Tea

Pora coś zjeść
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1955

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie(...)szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie –  275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy – 1 sztukaOlej – do smażeniaPieprz – do smakuSól

Kulinarne Przeboje
Ciastka francuskie z kremem migdałowym 133

Ciasto francuskie to bardzo proste ciasto robione z mąki, masła oraz wody. Przygotowuje się je bardzo łatwo jest natomiast nieco czasochłonne. Domowe ciasto francuskie robię zawsze w większej ilości i zamrażam je w formie rozwałkowanej, zawinięte wzdłuż papieru do pieczenia. Obecnie w sklepach dostać można dobrej jakości ciasto francuskie, dlatego jeśli ktoś nie lubi albo nie ma czasu na robienie(...)ciasta francuskiego w domu, może je po prostu zakupić. Jeśli już mamy kupione bądź ręcznie zrobione ciasto francuskie to przygotować możemy z niego zarówno słodkie jak i wytrawne wypieki. Ciasto francuskie sprawdza się w tartach, ciastkach, zapiekankach, roladach. Jako, iż ciasto to nie zawiera cukru łączy się dobrze zarówno z owocami, mięsem, warzywami oraz rybami. Poniżej mam dla Was przepis

MeCooks
Jabłka w cieście francuskim 523

Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego(...)cynamonu przygotowuję wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim . Polecam Wam, bo ten deser zawsze wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 215

prezentami. Tradycja przygotowywania ciasta na Święto Trzech Króli kultywowana jest w wielu krajach na całym świecie.  W północnej Francji piecze się okrągłą bądź prostokątną tartę z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem typu frangipane ( zwanej we Francji crème d'amande ), czyli z migdałów, cukru, masła i jajek . Do nadzienia zwyczajowo wkłada się la fève - małą porcelanową lub plastikową figurkę(...)południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się  gâteau des roi s - brioche ( francuskie ciasto drożdżowe ) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem , co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 233

Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim.  Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej  strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje(...)akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu  Zaczynamy

Mia Cucina Sofieta
Kuchnia francuska w pigułce 198

ważnym elementem kuchni francuskiej są przede wszystkim jak najświeższe składniki. Francuzi uwielbiają produkty wysokiej jakości, a i sami także takie produkują. Podstawą francuskiej sztuki kulinarnej są cztery podstawowe składniki: śmietana, mąka, sos i ser. Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów(...)kuchni polskiej, włoskiej lub jakiejkolwiek innej. Wspominając o kuchni francuskiej, niewolno zapomnieć o żabich udkach i escargot, czyli ślimakach, które budzą skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć, że mimo zróżnicowanych opinii francuskie dania są powszechnie przygotowywane w wielu restauracjach

Codogara
Dorsz w porach w cieście francuskim 218

arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko(...)brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nabrało temperatury i wtedy łatwiej będzie je formować.Post Dorsz w porach w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami 209

oliwkami:1 opakowanie ciasta francuskiego1 kulka mozzarelli100 ml kwaśnej śmietanygarść świeżych liści bazyliikilka czarnych oliwek1/3 cukinii2 jajkasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku(...)zgniatamy :)2. Mozzarellę ucieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię drobno siekamy. W misce łączymy jajka, śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed podaniem odstawiamy na 5 minut do "odetchnięcia". Smacznego

My Culinary Art
Szybkie przekąski na sylwestra – 18 przepisów 179

zimno To szybka przekąska sylwestrowa na zimno , jednak konieczne jest upieczenie mięsa co najmniej dzień wcześniej, by zdążyło porządnie wystygnąć. Lista składników: 1 kg schabu lub szynki słoiczek musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Umyj i osusz mięso. Z pozostałych składników przygotuj marynatę. Pamiętaj(...)cukinii oraz nadziewanych papryk, używa się takiego samego farszu, zatem w bardzo łatwy sposób możesz wyczarować 3 dania na ciepło przy maksymalnie niskim nakładzie pracy. Co zrobić z ciasta francuskiego? Gotowe półprodukty spożywcze dostępne w sklepach otwierają przed nami wiele możliwości, na przykład na przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego. Minimum wysiłku, niewielkie koszty, efekt wow. Brzmi dobrze, prawda? Zobacz

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania