francuskie - 6660 przepisów (strona:11/444)

Przekąski na francuskim cieście 157

przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno.  Przekąski na francuskim cieście  ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor podłużny   bazylia suszona bazylia świeża czerwona pasta curry PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy(...)Kindziuk na francuskim cieście   SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk.  Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 249

szynki lub szybki parmeńskiej albo salami2 duże pieczarkinatka pietruszkibiałko z jajkaSól, pieprz, mielona paprykaoliwa do smażeniaNa oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto  francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości.  Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy(...)odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak w cieście francuskimpaski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 256

powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy(...)truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto francuskie, Desery

kuchcikownia
Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem 186

Paszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny.  Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoduża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnkuok(...)masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 200g mozzarelliok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem

Słodka Strona
Ślimaczki z ciasta francuskiego 190

już wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką.Tutaj link do:  Gniazdka z ciasta francuskiegoSKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag  sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy

W kuchennym oknie Ewy
Ślimaczki z ciasta francuskiego 146

Szybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie.   Przygotowanie:     Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy

Aga w kuchni
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 351

bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem

W kuchni Karmel-itki
Paluchy z ciasta francuskiego 180

sałatek? Jeśli tak to danie jest idealne dla Was. Wyborny paluch w kształcie warkocza sporządzany z ciasta francuskiego. Efektowny i pyszny! Czas przygotowania 25 minut (w tym około 12 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: Ciasto francuskie Jajko Jajko rozbijamy w miseczce. Ciasto francuskie rozwijamy. Nacinami paski o szerokości około 3 cm. Każdy z tych pasków nacinamy prawie

Kolizje Smaków
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 287

właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili(...)mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i   pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut

Kolizje Smaków
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 236

niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę

Kolizje Smaków
Truskawki z nutellą na francuskim cieście 237

wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej pokrojone w plastry truskawki.  Na blaszce rozłożyć(...)papier do pieczenia a na nim ciasto francuskie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok.10-12 minut

Pasja Smaku
Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego 1464

coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej temperatury stają(...)się kremowe i rozpływają się dosłownie w ustach. Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego są pyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 289

Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota...  Składniki: 250g filetu z kurczaka,  ciasto francuskie,  100g pieczarek,  łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki,  50g wędzonego boczku,  jajko,  100ml śmietany(...)sól,  biały pieprz,  50g startego oscypka,  2 łyżki posiekanego szczypioru.  Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.  Następnie piec

Z miłości do słodkości
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 233

lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem, oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałki rozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososia mogę(...)zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy

W kuchni Karmel-itki
Francuska plecionka 170

Pogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych(...)Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) Puszka kukurydzy – mała lub pół zwykłej Przyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek )   Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki 5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1.        Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać

Fabryka pomysłów
Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego 1052

Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego . Co robi leniwa żona gdy jest na diecie, a mąż domaga się czegoś słodkiego? Wyciąga z lodówki gotowe ciasto francuskie i piecze błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Również Wy jeśli nie macie czasu, bądź nie macie ochoty na stanie w kuchni albo co gorsza przyjdą niespodziewani goście, to bez wysiłku możecie przygotować szybko coś słodkiego(...)przepis jest dla Ciebie. 15 minut i chrust z ciasta francuskiego jest gotowy. Te pyszne błyskawiczne faworki wyjdą każdemu 🙂 Aby szybko przygotować faworki potrzebne są tylko dwa składniki , gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Jeśli chcemy by faworki z ciasta francuskiego były mniej kaloryczne, to polecam zastąpić gotowy cukier puder zastąpić słodkim zamiennikiem i zmielić na cukier puder ksylitol, czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 356

która świetnie się prezentuje,  może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)   SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.   Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi.Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto(...)Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!  Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek  :) Smacznego !!Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Parówki z serem w cieście francuskim 192

doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.SKŁADNIKIparówki (u mnie z szynki)żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówekopakowanie ciasta francuskiego  (wystarczy do ok. 10 parówek)papryka słodka1 jajko  PRZYGOTOWANIECiasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek

Moje Kuchenne Rewelacje
Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 280

przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem na nim całą przygotowaną masę krówkową (kajmak), pozostawiając nieposmarowane pasy o szerokości około dwóch centymetrów z każdej strony. Masę krówkową równomiernie posypałem szczyptą(...)przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać ciastek zbyt blisko siebie, gdyż ciasto francuskie po wpływem temperatury dość mocno wyrasta. Nadzienie, które wydostało się z ciastek przy krojeniu umieściłem ponownie wewnątrz ślimaków za pomocą łyżeczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem

Wyprawy kulinarne
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 215

Proste ,ale efektowne  danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso  obsmażyć z każdej strony(...)patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa)  i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie  rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta  lekko przesmarować  rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć  pod spód. Wierzch można udekorować. Ważne

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 194

Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella(...)śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć do przesmarowanego oliwą z oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową

Kulinarny karnet Christophera
Gruszki w cieście francuskim 213

owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki

wyzwania kuchenne
Szparagi w cieście francuskim 164

piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka) 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki

Kolizje Smaków
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 176

czas karnawału :) Ilość porcji: 12 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300g pieczarek Cebula Łyżka masła Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę. Na złocistą cebulę wrzucamy pieczarki, nieco solimy i smażymy. Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy

Kolizje Smaków
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 327

francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie

wyzwania kuchenne
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 169

moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie   okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać dwie(...)paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią         Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki

Mania Gotowania
Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso 184

Jeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie,  3 cebule,  750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako,  sól, pieprz,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  łyżka bułki

Z miłości do słodkości
Serowe paluszki z ciasta francuskiego 166

francuskiego, z dodatkiem tymianki i mieszanki aromatycznych serów. Składniki: 125g ciasta francuskiego, jajko, 250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola), łyżeczka świeżego tymianku, sól ziołowa, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki śmietany 18%.     Przygotowanie     Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą

Z miłości do słodkości
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 176

jeśli przygotuję sama, to owszem, chętnie się uraczę. Jednak proces pieczenia bułek nieco mnie zniechęca. Żyję szybko, najczęściej brak mi czasu na takie ekscesy. Stąd dzisiejsza propozycja. Ciasto francuskie po upieczeniu, gdy jest jeszcze świeżuteńkie(...)niesamowitą chrupkość i lekkość. W połączeniu z żółtym serem i ideą jedzenia z budki, powstały niby hot-dogi, które w rzeczywistości biją je na głowę. PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM. na 16 sztuk 16 małych paróweczek 2 opakowania ciasta francuskiego 300 g sera żółtego w plastrach 1 jajko Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na osiem równych prostokątów. Na nich układam plaster

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 180

ciasta francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia w płacie 1 jajko Łososia płuczę pod zimną wodą, odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 189

mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem(...)więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto francuskie dzięki temu od razu otrzymamy gotowe porcje

Monia miesza i gotuje