francuskie - 6660 przepisów (strona:18/444)

Wiejski chleb francuski na zakwasie 191

cyklu   Wypiekanie na śniadanie   w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle  Małgosia , a pochodził on z bloga  Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 193

Jakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam  wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami  Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem 403

post Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 125

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  1/4 czerwonej cebuli  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy

Moja smaczna kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 168

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty suszonego oregano  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w cieście francuskim 198

specjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki: 1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko

Z miłości do słodkości
Małże Amandes po francusku 950

Tyle ostatnio pojawiło się wpisów odnośnie dań dalekowschodnich, więc postanowiłam, że opiszę coś, można powiedzieć z naszego, europejskiego podwórka, krótko - kuchnia francuska!. Dzisiaj na naszym stole zagościły małże Amandes, lub jak kto woli Grzebolinki.:) Wdzięczna nazwa, nieprawdaż? Tak samo wdzięczne są w przygotowaniu do spożycia, ponieważ - zależnie od preferencji można je podawać surowe lub króciutko (2-5 min) gotowane(...)przejmujmy się tym jeśli się tak nie stanie. Najważniejsze jest, aby po kupieniu były wszystkie zamknięte, a po ugotowaniu wszystkie otwarte. :) Zatem do dzieła! :) Małże Amandes po francusku SKŁADNIKI: - 1 kg świeżych małż Amandes - 3 łyżki masła - kieliszek białego, półsłodkiego wina (160 ml) - 4 łyżki pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku -sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw trzeba umyć małże

Zainspiruj się kuchnią
Jarmark Francuski w Katowicach 150

wszystko co dobre szybko się kończy. Z dumą stwierdzam, że to pierwsza taka kulinarna impreza w moim mieście, francuski klimat, w powietrzu zapach francuskich perfum, pleśniowych serów i suszonej lawendy. Spokojnie wsiadłam w autobus i za parę minut byłam już na dworcu, później spacerkiem doskonale znanymi uliczkami Katowic, dotarłam na Staromiejską. Byłam na Jarmarku dwa razy. Pierwszy raz w pierwszy

Moja smaczna kuchnia
Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą 199

Post Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym) 159

Post Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
GRZANECZKI-ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 312

wtedy jest to już prawdziwa uczta! Zawsze podajemy twaróg pełen warzyw, mąż przygotowuje swoją słynną jajecznicę, a czasami menu urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego. Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek, ogórków kiszonych, chilli, itd.). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie 213

Post Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem 319

Post Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 200

składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć(...)godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe banany w cieście francuskim 227

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4 banany Tabliczka mlecznej czekolady Opcjonalnie wiórki kokosowe Przygotowanie: Rozwinąć ciasto i podzielić je na 8 części. Obrać banany i pokroić na połówki (mniej więcej takie, aby się zmieściły

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania