cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia , a pochodził on z bloga Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn
Kulinarne przygody Gatitypost Tarta na cieście francuskim z ricottą i kurczakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA cukinia 1/4 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem
Moja smaczna kuchniaspecjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki: 1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko
Z miłości do słodkościTyle ostatnio pojawiło się wpisów odnośnie dań dalekowschodnich, więc postanowiłam, że opiszę coś, można powiedzieć z naszego, europejskiego podwórka, krótko - kuchnia francuska!. Dzisiaj na naszym stole zagościły małże Amandes, lub jak kto woli Grzebolinki.:) Wdzięczna nazwa, nieprawdaż? Tak samo wdzięczne są w przygotowaniu do spożycia, ponieważ - zależnie od preferencji można je podawać surowe lub króciutko (2-5 min) gotowane(...)przejmujmy się tym jeśli się tak nie stanie. Najważniejsze jest, aby po kupieniu były wszystkie zamknięte, a po ugotowaniu wszystkie otwarte. :) Zatem do dzieła! :) Małże Amandes po francusku SKŁADNIKI: - 1 kg świeżych małż Amandes - 3 łyżki masła - kieliszek białego, półsłodkiego wina (160 ml) - 4 łyżki pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku -sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw trzeba umyć małże
Zainspiruj się kuchniąwszystko co dobre szybko się kończy. Z dumą stwierdzam, że to pierwsza taka kulinarna impreza w moim mieście, francuski klimat, w powietrzu zapach francuskich perfum, pleśniowych serów i suszonej lawendy. Spokojnie wsiadłam w autobus i za parę minut byłam już na dworcu, później spacerkiem doskonale znanymi uliczkami Katowic, dotarłam na Staromiejską. Byłam na Jarmarku dwa razy. Pierwszy raz w pierwszy
Moja smaczna kuchniaPost Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewtedy jest to już prawdziwa uczta! Zawsze podajemy twaróg pełen warzyw, mąż przygotowuje swoją słynną jajecznicę, a czasami menu urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego. Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek, ogórków kiszonych, chilli, itd.). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy AleksandryPost Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeskładniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć(...)godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujetheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4 banany Tabliczka mlecznej czekolady Opcjonalnie wiórki kokosowe Przygotowanie: Rozwinąć ciasto i podzielić je na 8 części. Obrać banany i pokroić na połówki (mniej więcej takie, aby się zmieściły
Fabryka pomysłów