papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :) ciasto francuskie z papryczką chili
Bon Appetit Małgorzatyprzyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego
Kuchnia domowa Aniczasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu(...)wiedziałam co z nimi zrobię. :)Składniki:2 porcje 4 parówki sojowe chili4 kwadraty ciasta francuskiego4 łyżeczki musztardy sarepskiej mlekoSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta francuskiego wycinamy nożem kwadraty o mniejszej szerokości niż parówki. Następnie smarujemy je po 1 łyżeczce musztardy, kładziemy parówki i zawijamy w rulon. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch
Truskawkowa Fiestapodana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk. Jest to danie niezwykle proste i szybkie ,a dzieki formie bardzo wykwintne,idealne po prostu na wyjatkowe okazje iswieta.Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy(...)przygotowanie formy z papieru do pieczenia.Jesli nie macie ochoty na wycinanie "rybek",losos bedzie rownie smaczny,tradycyjnie zapakowany w poreczne prostokatne paczuszki.Skladniki na porcje:2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z fososia bez skory ( a`110 g)1 zoltko jaja +1 lyzka mlekakopereksol,pieprz ( uzywam cytrynowego)sok z cytryny3 pory-zielone czesci125 g smietany kremowki,jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opakowania gotowego ciasta francuskiego1 jajkodowolna sałatkaSałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób.Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte
Świat Domowej Kuchnipolędwiczki wieprzowe80 dag pieczarek1 cebula2 opak. gotowego ciasta francuskiego2 łyżki musztardypieprz, sólolej do smażeniamasłomajeranek1 żółtkoKiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach.Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia(...)momentu, aż cała woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Ważne jest, żeby wszystkie składniki, które będziemy zawijać w ciasto były dobrze schłodzone, w przeciwnym razie całość nam się rozpadnie.Ciasto francuskie rozwinąć na płasko. Na prawie całej powierzchni ułożyć pieczarki (zostawić po 2 cm pustego miejsca od brzegów). Równomiernie rozsmarować. Ułożyć mięsa i owinąć je dokładnie ciastem. Roztrzepać żółtko
Świat Domowej Kuchnibarszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy(...)pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy
Z Majeczką w kuchniPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)60 g fety2 łyżki smietany 18 %1 garść startego sera żółtegopieprzczosnek granulowany1 małe jajkoSzpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody(...)czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło
Monia miesza i gotujePyszna rozgrzewająca zupka w sam raz na takie zimne dni jak teraz. Zupkę zapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince.składniki: 600 g cebulimasło do smażenia0,5 szklanki białego wytrawnego wina0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego)tymianekopakowanie ciasta francuskiego 275 gstarty ser żółtyCebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło(...)pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto sie zarumieni
Monia miesza i gotujeopakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy
Ciastkozercydużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach ciasta układamy pokrojony
prawdziwe jedzenieWarto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą. Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów(...)więcej ze słoika przyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia. Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem. Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta. Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości. Piec w temp.190 stop
Kulinarny karnet Christopherawith goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz 1 szt. ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi(...)kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory. Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę. Piec 40 min. w temperaturze
Kulinarny karnet ChristopheraAsparagus is my love. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem(...)wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem i wstawić do gorącego 190 oC piekarnika na 15 minut
Kulinarny karnet ChristopheraKilka głodnych osób do mnie przyszło, postanowilam je oszukać. I podałam im focaccię alla genovese z pastą francuską i z dodatkami. Tak bardzo chciałam zobczyć reakcję na bezmięsne mięso! Vege pasta francuska fantastycznie smakuje ze świeżym pieczywem. Za jej charakterystyczny smak i kremową konsystencję odpowiada musztarda, którą wykorzystano do stworzenia odpowiedniej kompozycji smakowej. Pasta jest bogata w białko roślinne(...)pastą moja focaccię z dodatkiem ziaren tym razem, bez gruboziarnistej soli i rozmarynu. Przepis TUTAJ Dodatkowymi składnikami była sałata lodowa, marchewka, bazylia. Tyle. Aby nie zapeszyć smaku pasty francuskiej. Podałam i czekalam na reakcję... Zapytano mnie jaki to pasztet albo jakie smarowidło bo fajnie smakuje. Dzieci bynajmniej wszystko zjadły bez gadania. Musialam pokazać puste opakowanie po vege pasta francuska
Z Kuchni Do Kuchni