francuskie - 6660 przepisów (strona:35/444)

Francuskie babeczki z fetą 130

Włączyć piekarnik na 170 stopni, grzałka góra-dół. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 0,5 cm większej niż średnica pojedynczego gniazda foremki. Każde kółko włożyć do gniazda lekko dopasowując palcami (nie musi być idealnie). Na czas przygotowywania dodatków foremki wstawić do lodówki (zimne ciasto francuskie włożone do piekarnika nie kurczy się). Resztek z ciasta francuskiego(...)pomidory i pestki oraz kostkę sera. Na to z czubka łyżeczki dodać troszkę pesto. Na wierzchu położyć po 1-2 kawałki resztek, które zostały po wycinaniu kółek z ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki. 4.  Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza

Trzeci talerz
Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika 89

szpinakiem! Pyszne to "coś". Powstało pod wpływem chwili, z resztek jakie znalazłam w lodówce. Termin ciasta francuskiego dobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji(...)jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy). Polecam z czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka

CookYourself
Kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta 160

wykorzystaniem ciasta francuskiego. Bardzo polecam. Jeśli nie lubicie ananasa, bądź go nie macie, możecie przygotować sam kokosowy farsz.   'kokosowo-ananasowe rożki z francuskiego ciasta' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego - 2 łyżki gęstego jogurtu (może być greckiego, naturalnego) - 100g wiórków kokosowych - 3/4 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki - 1/3 szklanki ciepłej wody - 3 łyżeczki(...)mieszając od czasu do czasu, gotować przez 2-3 minuty, do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ananasa i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15-20 minut do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę masy i skleić na rożki. Krawędzie rożków przycisnąć widelcem Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch

CookYourself
Francuskie nadziane marchewy 144

Inspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne(...)połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki.  Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego

Smakowy Raj
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 152

Babette prosi o umożliwienie jej wydania uczty dla całej osady za pieniądze, jakie dostała. Z lekką dozą niepewności siostry godzą się.     Babette była jedną z najznamienitszych francuskich kucharek i prowadziła najlepszą restaurację w Paryżu. Wykorzystując swe umiejętności, chce pokazać swą ogromną wdzięczność za dziesięć lat życia z ludźmi z osady. Jednak Ci są straszliwie przerażeni i uważają(...)Wszystkie składniki... pochodziły właśnie z kontenerów.     U nas w Polsce zaczyna dziać się podobnie (niestety). Mój tato niegdyś pracował jako ochroniarz w ogromnym hipermarkecie dość duże, francuskiej sieci. Kiedy opowiadał mi, ile ton jedzenia trafia na wysypisko lub do spalenia...        Obejrzyjcie. Daje wiele do myślenia i otwiera oczy. Może i Wy zastanowicie

W kuchni Karmel-itki
Ślimaczki z ciasta francuskiego 200

. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut

Salonik smaków
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 240

Potrzebujecie szybkiej przekąski na wieczór z przyjaciółmi, a pomysłu brak ? Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem, podawać je można w rożnych kompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo(...)szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego.  Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poduszeczki francuskie - szybka przekąska 283

można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu  pełną dowolność.   Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko  150 g żółtego sera  czarnuszka  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
C'est la vie! C'est la baguette! 127

siebie, choć oczywiście zasięg jest znacznie mniejszy, a w przypadku bagietek wręcz znikomy, bo sprowadza się zaledwie do kilku kilogramów mąki. Po kilku próbach, smacznych, ale wciąż dalekich od francuskiego pierwowzoru, zrobiłam sobie ponad roczną przerwę. Warto czasami odpocząć od czegoś co nas nurtuje. Nabrać dystansu, poszerzyć wiedzę, znaleźć kolejny przepis i w końcu  z nowym zapasem sił przystąpić(...)triumf!"  Wielka radość! Naprawdę! Po raz pierwszy bagietki wyszły idealne! Z polskiej mąki, w domowym piekarniku. Z cudownie chrupiącą skórką i niezwykle puszystym i miękkim środkiem. Domowe-francuskie bagietki. Zjadane na ciepło. Łapczywie urywany kawałek po kawałku.  Wydłubywany środek, a potem chrupanie skórki.  Zupełnie tak jak wtedy, gdy jako dziecko jadłam bagietkę po raz pierwszy - wychodząc

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 138

Zapytacie o smak. Brak mi słów - cudowny, maślany, czekoladowy. Ciasto chrupie z wierzchu, ciągnie się w środku. Pachnie, kusi, uzależnia. Już po pierwszym urwanym kawałku zawędrowałam myślami na ukochane francuskie uliczki i nie prędko stamtąd wróciłam. Monika! Dziękuję - mogłabym z Tobą przewałkować jeszcze nie jeden dzień i nie jeden kilogram mąki;)   Croissant, czyli rogalik, to najbardziej popularne francuskie(...)murami miasta podkop. Zauważyli to piekarze, którzy o świcie podążali do pracy. Wszczęli natychmiast alarm i Turcy musieli się wycofać. Jako znak swego zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta francuskiego pieczywo w formie półksiężyca - symbolu potęgi tureckiej.  Rogaliki zrobiły furorę w Wiedniu, skąd dopiero w XVIII wieku trafiły do Francji za sprawą królowej Marii Antoniny, z pochodzenia Austriaczki.** CROISSANTS CZEKOLADOWE

KUCHARNIA
Ciastka z owocami 358

francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty (ok 6x4 cm). 2. Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta z warzywami 166

ciasto francuskie i warzywa. Idealna na obiad lub ciepłą kolację.  Bardzo lubię warzywa na patelnię, a w towarzystwie mozzarelli - pycha. Ważne, by przygotować je wcześniej, bo ciasto francuskie nie lubi ciepłego nadzienia ;) Tarta z warzywami(...)Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie keczup majonez Przygotowanie: Warzywa przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu :) Ja je podsmażam na oleju z pestek winogron. Studzimy je, ponieważ ciepłe warzywa dane na ciasto zniszczą je. Pieczarki kroimy w plasterki, ser również kroimy w plasterki.  Ciasto francuskie układamy

Lawendowe Niebo
Mini babeczki z granatem 110

Jeżeli tak jak ja lubicie ciasto francuskie, to ten przepis jest zdecydowanie skierowany do Was! A mowa o małych francuskich babeczkach wypełnionych kremem z serka waniliowego i granatami. Całość robi się błyskawicznie, więc jeżeli goście parkują już auto, to jeszcze zdążycie zrobić ten deser.  Lekki, mało słodki i 'świeży' smakołyk nada się na każdą okazję. I mimo(...)wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem.Składniki:300 g ciasta francuskiego180 ml śmietanki 30 %Serek waniliowy 150 gMały granatłyżeczka cukru pudru z waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą foremki do ciasteczek. Przygotowane blaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

Słodkie Przyjemności
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 236

wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy

My Culinary Art
Kurczak w cieście francuskim 157

sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam  jajkiem(...)posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania