opakowanie ciasta francuskiego (z masłem), 5 fig, 2-3 łyżki orzechów włoskich, 2 jajka, 80 g migdałów, 60 g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, Ja ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu. Blachę do muffinek(...)wysmarować masłem. Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze. Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczna wymieszać
królestwo garówciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie(...)całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem i wykładamy krem, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Całość posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Kremówki możemy
Słodka Stronałyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA SEROWA(...)zmiksować na puszystą masę. Odstawić na chwilę do lekkiego stężenia. MASA OWOCOWA: Owoce zblendować, ale nie przesadnie dokładnie. Dodać resztę żelatyny i wymieszać. Na przygotowane i ostudzone ciasto francuskie wyłożyć przygotowaną masę serową, następnie masę owocową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Cakes By Kejtjego kupowania. Oryginalne przepisy są fajne, ale odstrasza mnie długość wykonywania tego ciasta. Gdy dostałam ten przepis nie miałam wątpliwości, że muszę go wypróbować i to szybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło(...)Ciasto pięknie się upiekło, ale co ważniejsze, listkowało się! Tarta wyszła pyszna i chrupiąca! Jeszcze raz powtórzę: jestem zachwycona tym przepisem!!! To co, macie ochotę poznać przepis na ciasto francuskie gotowe w 40 minut (czas łącznie z chłodzeniem)? Zapraszam!!! Składniki na ciasto francuskie (ekspresowe): 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa, dobrej jakości) 1/4 łyżeczka soli
Rozpustne gotowaniePyszna przystawka, mimo iż wygląda jak pieczarki.:) Pomysł na buraka karmelizowanego w miodzie, podanego na cieście francuskim. SKŁADNIKI: - 2 średnie buraczki - 1 gotowiec - ciasta francuskiego - 4 łyżki miodu - 2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli : - główka czosnku - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny(...)układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego. Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze koloru. Następnie wyjmujemy, układamy artystycznie
dlaSmaQnapakowałam 4 naleśniki, a ponieważ jeszcze został więc resztę włożyłam w ciasto francuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym(...)łyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka w płatkach ( u mnie pul biber) sól, pieprz oliwa z oliwek + 6 naleśników (np z tego przepisu) i ewentualnie ciasto francuskie przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić
Stare GarySzybka i dobra przekąska, super sprawa na imprezę :) Uwielbiam ciasto francuskie zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Jednak w pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej... Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :) WEGAŃSKIE(...)PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM przepis autorski // 3 porcje ~3 parówki sojowe z chili Polsoja ~120g ciasta francuskiego - po 40g na każdą parówkę ~opcjonalnie 3 plasterki wegańskiego sera, lub keczup do posmarowania od środka (ja podałam je z keczupem) Parówki owijamy w ciasto francuskie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy do zezłocenia się ciasta
chili & sugarWszyscy uwielbiamy ciasto francuskie na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam fantastyczne koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i mięsem drobiowym . To pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki(...)kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika
Salonik smakówBardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto(...)zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo jak tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do przegryzienia :) * ciasto francuskie xxl- 1 opakowanie * rabarbar- 3-4 łodygi * cukier trzcinowy muscovado- do posypania * cynamon- do posypania Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wielkość wedle uznania). Rabarbar pokroić na kawałki mniejsze
Kraina Miodem Płynącafrancuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy(...)papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami. Wyłożyć na ciasto. W palcach porwać na kawałki liście mięty
Weekendy w domu i ogrodziepokazałam Wam je na Facebooku . Proste w przygotowaniu tarty z ciasta francuskiego z farszem z botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują na zimno. Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy(...)wewnątrz i niesfornie wylały się na blachę, uważam, że tylko dodało to uroku tym pysznym wypiekom :) Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem przepis własny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek koperku lub szczypiorku 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym
Chilli Czosnek i OliwaSzpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku(...)miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz. Przekładamy na blachę do pieczenia
Mama Gotujeszpinakiem ;) Jeśli ktoś nigdy nie próbował szpinaku, polecam ;) Tarta ze szpinakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag szynki 60 dag świeżego szpinaku 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę na tartę. Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Podsmażamy(...)posiekany czosnek i cebulkę, wrzucamy do nich szpinak i dusimy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paski, pomidora w półplasterki, ser kroimy w paseczki. Na ciasto francuskie wykładamy gotowy szpinak, szynkę, pomidorka i wszystko posypujemy serem żółtym. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pyszne
Lawendowe NieboFrancuskie serduszka z nutellą i malinami to idealna przekąska na słodko dla dwojga. Pyszne ciasto francuskie, krem czekoladowy i kwaśne owoce - perfekcyjne połączenie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g malin nutella (1/2 małego opakowania) cukier puder do posypania 1 żółtko 1. Z ciasta francuskiego wyciąć serduszka. 2. Każdy kawałek ciasto rozsmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie
Ugotować