ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:583/1038)

Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 207

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.  Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta(...)przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt. Na całej powierzchni nakładamy farsz

Moniki Smakołyki
Babka drożdżowa 97

Babki drożdżowe, mazurki, serniki to ciasta kojarzące się ze świętami Wielkiej Nocy. Niektóre pojawiają się tylko w te dni. Ale warto czekać.są pyszne:) Składniki 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 2 jajka + 3 żółtka 150 g cukru cukier waniliowy 70 ml rumu garść rodzynek 100 g masła (stopionego) kolorowa … Czytaj dalej Babka drożdżowa

gotuj ze mną
Babka drożdżowa z kruszonką 139

soli porcja kruszonki – przepis Jak zrobić babkę drożdżową z kruszonką: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę(...)Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Wierzch ciasta smarujemy wodą lub masłem i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Artykuł Babka drożdżowa z kruszonką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Jaki obiad zrobić we wrześniu? 20 PRZEPISÓW 48

PRZEPIS Przepis na wyjątkowe pierogi z malinami! To połączenie soczystych malin, słodkiej czekolady i kremowej kaszy manny sprawia, że pierogi rozpływają… ZOBACZ PRZEPIS PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) Pieczarki w cieście to pyszna i prosta do przygotowania przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom grzybów. Pieczarki otulone… ZOBACZ PRZEPIS RISOTTO Z GRZYBAMI

Via Gusto
Ciasto z rabarbarem i bitą śmietaną 54

Ciasto z rabarbarem to niesamowity deser, który w sezonie rabarbarowym powinien pojawić się w każdym domu. Zazwyczaj ciasto z rabarbarem kojarzy nam się z ciastem kruchym lub drożdżowym. Oba warianty są pyszne, jednak tym razem zaprezentuję Wam coś innego. Jest to pyszne ciasto z rabarbarem na biszkopcie z dodatkiem puszystej i delikatnej masy śmietankowej oraz migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto

Przepiski.pl
Noc w Wenecji -ciasto 488

zrobiłam ostatniej cześci z surowych żółtek, ale z bitej śmietany. Wyszła duża blaszka wspaniałego ciacha. Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Więcej przepisów na ciasta pieczone, na zimno, kruche, drożdżowe, tortowe znajdziecie w zakładce CIASTA. Zapraszam i polecam. \ Ciasto I 6 białek 60 g cukru 5 łyżek mąki 60 g wiórek kokosowych Białka ubić na sztywno

O kuchni z uczuciem
Kołacz drożdżowy z serem 186

Smak dzieciństwa kojarzy mi się między innymi z kołaczem drożdżowym z serem. Ciasto to doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 20g drożdży, 1,5 łyżki margaryny, 2,5 szklanki mąki, Masa serowa: 250g sera białego, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 297

Kolejna odsłona ciasta na jogurcie.  Zaraz po drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta.  Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie

Walijskie Pichcenie
MAKOWIEC 143

Ciasto krucho-drożdżowe                                                    z książki ' W staropolskiej kuchni i przy(...)Ciasto

w mojej kuchni
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 564

Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne

Świat Ciasta
Zielona babka piaskowa z lukrem 171

pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych(...)Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik

Kulinarne przygody Gatity
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka 134

Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim kremu, a ciasto piecze się w całości, a nie przekłada. W kremówce orzechowej z Mirocina urzekło mnie szczególnie ciasto krucho-drożdżowe, które jest delikatne, kruche, ale też niezwykle smaczne. Warstwa orzechowa jest

Trzeci talerz
Ciasto ze śliwkami 141

można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę. Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki na ciasto: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku

Ciastkozercy
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 216

ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier 1,5 szklanki cukru pudru pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z jednej małej cytryny Przygotowanie ciasta Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę. Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystudzenia(...)dolna grzałka) przez około 40 minut, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy jest już wypieczone. Jeśli  góra zbytnio się rumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu. Po lekkim wystudzeniu babkę drożdżową wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Przygotowanie lukru Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Powinniśmy otrzymać płynną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 149

Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką.   Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g

mojewypiekiinietylko