orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie bez jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk
AZgotuj!Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki: - 70 dag ciast
Apetyczna babeczkaDziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikażdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak Nadziewany drożdżowy chrust Składniki: Ciasto: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 całe jajko 60 g cukru 60 g masła 1 łyżka spirytusu 200 ml mleka Dodatkowo: masa krówkowa kukułkowa(...)drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na średniej (około 1,5 cm) grubości, prostokątny placek. Dzielimy go na 10 cm paski. Połowę każdego z nich (5 cm) smarujemy (nie zbyt
PatiGotujeDziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać jabłka, na które właściwie jest teraz sezon, polecam przygotowanie właśnie tych ciasteczek. Ciasto jest mięciutkie, a sam farsz naprawdę pyszny! Z proporcji, które podaję poniżej, wyszło mi około... Tryb czytania Artykuł Koperty
PysiaGotuje.plzaczną pracować. Mieszamy łyżką aby połączyć składniki, przykrywamy folią, pokrywką i odstawiamy na noc lub co najmniej na 6 godzin do lodówki. Przez ten czas ciasto nam wyrośnie, opadnie i co najważniejsze pozbędzie się drożdżowego zapachu. Naczynie, w który będziemy piec domowy chleb, smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy żytnią mąką. Boki(...)lekko, spód powinien być pokryty dość obficie. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i zaczynamy wyrabiać. Dodatek oleju sprawi, że chleb jest wilgotniejszy, ładniej i dłużej się nam przechowa, a także lepiej się będzie wyrabiać . Olejem kilkakrotnie ( aż do wyczerpania) skrapiamy dłonie i wyrabiamy ciasto. Tu trzeba chwilę czasu poświęcić, jak to drożdżowym wypiekom. Jeśli mamy robot z hakiem, polecamy
Kuchnia Na WypasiePyszne i łatwe do zrobienia bułeczki drożdżowe z marmoladą. Idealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były(...)dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady do środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania 30 minut + pieczenie Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą
Kuchcik gotujeKruche, drożdżowe, serniczek bez pieczenia, a może placuszki z rabarbarem lub tradycyjny kompot? Co Was skusi? Ja robiłam już w tym roku drożdżowe, a teraz mam ogromną ochotę na kruche ciasto z mnóstwem rabarbaru, budyniem i kruszonką i pewnie takie w weekend upiekę. Ciekawa jestem czy lubicie i używacie w kuchni to warzywo? Warto go spożywać ze względu(...)dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego. Drożdżówki z rabarbarem Rabarbarowa chmurka Kruche z rabarbarem i budyniem Proste ciasto z rabarbarem Sernik na zimno z rabarbarem Kruche z rabarbarem i orzechami Błyskawiczne ciasto z rabarbarem Kruche z rabarbarem i malinami Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Kruche z rabarbarem i kaszą manną Kruche z rabarbarem i budyniem Rabarbarowy pocałunek Racuszki
Cynamonowe szczęściemożna z powodzeniem upiec również w formie tortu. Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe
codojedzeniakilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako(...)łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki. Otóż nie. Przepis na rogaliki nieznacznie zmodyfikowałam. Bo musiałam. Podjęte ryzyko opłaciło się, gdyż rogaliki oraz słoneczka są genialnie pyszne. Wyszły takie bardziej francusko-drożdżowe. Mięciusieńkie w środku ,a dookoła takie chrupiące jak ciasto francuskie. Jednym słowem pyszne. Moje rogaliki to raczej rogale- normalnie mi się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie(...)minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło oraz margarynę. Ja swoje po prostu rostopilam i wystudziłam, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam hakiem do ciasta w CC Major Kenwood. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum
Z Kuchni Do Kuchniposmarowania wierzchu ciasta Dla wrażliwych przypominam, że swastyka oryginalnie w wielu kulturach była i dalej jest solarnym symbolem szczęścia, a autorka bloga nie sympatyzuje z ideologią nazistowską. Ciasto to przygotowane było na obrzęd Szczodrych Godów (celebracji zimowego przesilenia-> zdjęcie pierwsze) oraz wiosennej równonocy, czyli Jarych Godów (zdjęcie ostatnie) dla Rodzimowierczego Stowarzyszenia "Kołomir". Przygotować rozczyn - drożdże wkruszyć(...)miejscu. Mąkę przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i przyprawy,wymieszać i połączyć z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki i blatu
Kuchenna KontrrewolucyaSzarlotka z jabłek i gruszek to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z pysznym owocowym nadzieniem. Elementem wzbogacającym wnętrze szarlotki są płatki migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Szarlotkę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Szarlotka z jabłek i gruszek Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE
Smakołyki Berenikiwyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku. Składniki
vaniliowoczekoladowaWielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry