ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:593/1038)

Piernik z automatu do chleba 226

Jakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny

Moje domowe kucharzenie
Deser jogurtowo-owocowy: banan, kiwi, limonka 148

Deser owocowy z jogurtem i orzechami - owocowy mus z banana, kiwi i limonki Właściwie to miałam z okazji weekendu wrzucić przepis na ciasto, ale niestety klątwa drożdżowych wypieków wciąż mnie prześladuje. Wydawałoby się, że nic prostszego niż ciasto z automatu, wrzucić składniki, a resztę robi maszyna... a tu spektakularny zakalec :) Jak zwykle :) W zamian mam przepis na pyszny, orzeźwiający deser

Kraina Tysiąca Smaków
Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 141

Błyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą.     Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3  łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej(...)Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz.  Wstępnie zagnieść rękoma, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto o konsystencji podobnej do kruchego. Podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść

Maślane ciasteczko
Dwukolorowy wieniec drożdżowy 58

narzekających na jego brak, ale znajdujących  motywację, by wstać wcześniej w weekend. Mimo, że poranki już ciemne. W ciemnościach, walcząc z sennością,  trzeba odmierzyć proporcje składników, zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć. Trzeba pobawić się w zawijanie, rozcinanie, formowanie, w końcu pieczenie. Ale efekt wynagradza podjęty trud - w międzyczasie za oknem się rozjaśnia, więc podziwiamy nasze dzieło w świetle(...)zaczęły pracować. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, solą. Dodajemy rozbełtane jajko i wystudzone masło. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ręką na gładką, odchodzącą od ręki i miski kulę. Jeśli to konieczne, możemy dosypać troszkę mąki. 1/3 masy odrywamy i zagniatamy z 1 łyżką gorzkiego kakao. Obie masy w miskach wkładamy

Kronika Piekarnika
Czas na dynie 107

pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! 209

bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami.    Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Upiekłam je ( w piekarniku sąsiadki, bo ja dalej nie mam piekarnika ;(( ) z okazji odwiedzin na obozie harcerskim u moich dzieci. Od pięciu lat, jadąc ich odwiedzić przywożę dla kadry obozowej coś słodkiego , jakieś ciasto jednym słowem :) bo tego na obozie najbardziej im brak(...)więc było i tym razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało się, drożdżówki były lepsze niż od Babci :) Hurra !    Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 5 dkg drożdży  szklanka ciepłego mleka  70 dkg mąki pszennej  1 kostka masła 4 jajka  2o dkg cukru 12 śliwek przekrojonych

Kuchnia na wzgórzu
Piróg biłgorajski 156

obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną. Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa” ale oczywiście można upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, warto poprzedniego dnia na obiad ugotować większą ilość ziemniaków. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary(...)praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić

moj przepis na
Piróg biłgorajski 66

masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja(...)praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić

moj przepis na
Piróg biłgorajski 60

masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja(...)praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić

moj przepis na
Piróg biłgorajski 89

warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki(...)praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić

moj przepis na
Drożdżowy placek z rabarbarem 84

Jest rabarbar jest i ciasto. Zwykły placek drożdżowy, placek bo nie wyrasta jakoś na wielkie i puszyste. Ale jest proste i smaczne. Przepis ze starego kalendarza ze zrywanymi kartkami, od siebie dorzuciłam kruszonkę. składniki: 450 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 210 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 1 jajko 80 g masła(...)minut, aż podwoi objętość. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i wszystko rozetrzeć w palcach tworząc małe kruszonki. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika posypać rabarbar gotową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym na 190 C do zarumienienia, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem można jeszcze oprószyć cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
BUŁECZKI POMIDOROWE SMAŻONE NA PATELNI 112

poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest w naszej kuchni bardziej niż oliwa. W porównaniu z innymi tłuszczami olej(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy z drożdżami i odstawiamy na bok. Mąkę, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól oraz Olej Wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy ciasto do momentu kiedy ciasto nie będzie kleiło się do rąk ale będzie giętkie. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Z ciasta robimy wałek

Kuchnia w oparach
Drożdżówka z rabarbarem 166

Rabarbar - teraz to się zaczyna :) idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda

Niezły Młynek
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 251

smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami

SMYKWKUCHNI
Masa makowa 44

Domowa masa makowa to idealny dodatek do ciast oraz wypieków drożdżowych. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a do tego dość szybkie i mało pracochłonne. Ta masa makowa na pewno sprawdzi się w świątecznych wypiekach takich jak rolada drożdżowa, bułeczki z makiem, makowiec oraz wielu innych. Przygotowanie masy makowej należy zacząć od ugotowania maku. Jest to suchy mak niebieski w ziarnach(...)sposób masę makową można mrozić . Zimną masę należy umieścić w plastikowym, szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do zamrażalnika. W zamrażalniku masę makową trzymać można przez około trzy miesiące. Lubisz ciasta z makiem ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makową panienkę z wiśniami. Masa makowa The post Masa makowa appeared first on MeCooks Blog

MeCooks