Smażone precle 319Serie pączków mamy za sobą albo i nie bo tłusty czwartek już przed nami. A dzisiaj znowu coś prostego i mimo, że smażone to nie
Niezły Młynek
Karnawałowe oponki 450Ojj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się
Niezły Młynek
Holenderskie ślimaki z gruszkami 299Znowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości
Niezły Młynek
Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia 321Wieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :) Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam... Szybka w wykonaniu, pracy
Niezły Młynek
Tartaletki bez pieczenia z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii – raw food 113Tartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta tarteletki zastąpimy czymś innym… Jak przygotować tartaletki bez pieczenia? Proste, wystarczy wykorzystać zasady diety raw food. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety
Tajemnice Smaku
Najlepsze ciasta i desery z rabarbarem 209robiłam już błyskawiczne ciasto z rabarbarem i na pewno zrobię jeszcze jakieś drożdżowe i obowiązkowo kompot. A Wy co z niego przyrządzacie? Błyskawiczne ciasto z rabarbarem Kruche z rabarbarem i malinami Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Kruche z rabarbarem i kaszą manną Kruche z rabarbarem i budyniem Rabarbarowy pocałunek Racuszki z rabarbarem Razowe drożdżówki z rabarbarem Kasza jaglana
Cynamonowe szczęście
Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową 110Ciasto piernikowe “Kopernik” to wypiek, który idealnie sprawdzi się na święta czy inne okazje w okołogrudniowym czasie. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste, a do jego przygotowania nie potrzeba miodu. Do tego pyszny krem z kawałkami orzechów, powidła śliwkowe i polewa czekoladowa na wierzchu. Całość tworzy pyszne, domowe ciasto, które podbije kubki smakowe domowników i gości. Jak na ciasta(...)wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na święta: Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy
e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Piegusek z makiem na oleju – prosty i szybki przepis 117spędzać dużo czasu w kuchni. To babkowe ciasto z dodatkiem maku wychodzi puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jeśli nie lubicie ciast z kremem, to z pewnością coś dla was. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też przekroić na pół i przełożyć konfiturami. Jak przygotować ciasto Piegusek z makiem? Wystarczy chwilę podgotować(...)upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika z studzimy w temperaturze pokojowej. Ciasto Piegusek z makiem – prosty i szybki przepis Zobacz inne przepisy na ciasta z makiem: Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie Makowiec na biszkopcie Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Gwiazda drożdżowa z makiem
e-PrzepisyKulinarne
Śliwkowy murzynek 220Cześć! W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Uwielbiam drożdżowe ze śliwką, kruche ze śliwką. Tym razem zrobiłam ciasto murzynek ze śliwkami - pyszne! Mokre ciasto z winną śliwką :) Lubię to! Składniki: *3 szkl. mąki *1 szkl. cukru *1/2 kostki masła *2 jajka *3 łyżki powideł śliwkowych *2 płaskie łyżeczki sody *2 łyżki kakao *1 szklanka mleka
Pieprzyć z Fantazją
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 239gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej i jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku 259upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem i życzę Smacznego !!! Źródło inspiracji Tutaj Ps. nie pokazałam wykonania kruszonki gdyż zazwyczaj mam jej zapas zamrożony i tylko wyjmuje do poszczególnych wypieków :) Drożdżowe, zaraz po lekkim ostudzeniu jest bardzo puszyste i mięciutkie, można zjeść pół
Gotowanie...to proste !
Zasmażane buraczki, targi żywności eko 273Dopraw do smaku solą i pieprzem. Targi żywności eko - Rzeszów, w budynku L'eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki: - pasztet gryczany w cieście krucho-drożdżowym (bardzo dobry, szczególnie ciepło) - chlebek jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić. Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy
Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosanki 142Kokosanki to szybkie ciasteczka z 3 podstawowych składników. Przygotowuje się je błyskawicznie. Często białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś się znudzi w połowie pracy
To Musisz Wiedzieć
Wieniec czekoladowy z orzechami 214drożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 201pączki nie będą już miały takiego smaku) pół litra oleju do smażenia marmolada z róży Mleko podgrzać. Zazwyczaj podgrzewamy cały litr, bo nigdy nie wiadomo, ile tego płynu ciasto zabierze. Resztę mleka zawsze można potem wypić lub dodać do kakao albo kawy. Masło roztopić. Do pół litra mleka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Całość wymieszać, by drożdże się(...)mąki. Odstawić w spokojne miejsce, by drożdże się namnożyły. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane żółtka i jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Masa powinna być gęsta i jednolita. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrobić. Teraz ciasto powinno być sprężyste. Nie powinno się przylepiać ani do rąk
Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe pierogi z indykiem 279Dzisiaj trochę inna odsłona bo drożdżowa z piekarnika. Na obiad idealna, sycąca do tego barszcz czerwony i mamy niebo w gębie. Nie ma co tu dużo pisać, należy tego spróbować :) Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych
Niezły Młynek
Babka dla dorosłych 212utrzeć z cukrem. A masło rozpuścić i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać przez około(...)minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Całość udekorować lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladę. Rada: Z tej ilości ciasta spokojnie można zrobić 2 mniejsze babki. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn drożdżowy i odstawić do wyrośnięcia 2. Namoczyć rodzynki i rozpuścić masło 3. Utrzeć jajka z cukrem 4. Do mąki
KuchniaWeDwoje.pl
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 144robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach
Zasmakuj Kuchni