ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:595/1038)

PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 138

Zalewamy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się pęcherzyków

Kuchnia w oparach
Bułki zwijane ze śledziem 122

masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite i elastyczne ciasto. Pod koniec pokrojone na kawałki masło rozrzucić w różnych miejscach ciasta i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na ok. godzinę

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosyjskie bliny z granatem (jesień). 144

zewnątrz coraz zimniej. Bliny rekompensują mi brak słońca, poprawiają nastrój. Maleńkie drożdżowe placuszki z ciasta z mąki gryczanej i żytniej. Istnieje wiele  receptur przyrządzania ciasta na bliny.  Podawać je można na wiele sposobów - dlatego tak je uwielbiam. Z różnymi gatunkami ryb, ze śmietaną, roztopionym masłem, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, pastami rybnymi. Na słodko, z konfiturami

AZgotuj!
Praga – przewodnik kulinarny 190

czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko

Ugotowane pozamiatane
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 276

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut

W kuchni Katie
Makaron z truskawkami i wspomnienie dzieciństwa na zawołanie ;-) 193

strasznie nie lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało wrócić! Nie ma lepszej metody, robię to danie zamykam

SMYKWKUCHNI
Pizza na grubym spodzie 176

Przed włożeniem do piekarnika Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%). Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie mąki z semoliny zastąpcie ją zwykłą mąką pszenną. Zaczyn:  100 g mąki pszennej typ 450 100 g wody o temperaturze pokojowej 1 g drożdży prasowanych Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 196

woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas  10:00 Zaparka  12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin w temp.pokojowej): 3 g aktywnego zakwasu żytniego  10 g woda 15 g  mąka pszenna typ 1050 W zamykanym pojemniczku/miseczce

Przepisy na domowy ser i chleb
ŚWIĄTECZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 102

SKŁADNIKI: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania drożdży szczypta cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól i pieprz farsz 1 filet z

Gotowanie Patki
Krokiety z pieczarkami i serem 393

grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec na kruchym spodzie 162

tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku

Kolorowa kuchnia Elki
Marmolada wieloowocowa miękka 136

intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się

Wiem co jem
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 142

odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
chleb pełen ziaren 146

chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki. Wierzch wysypać mieszaną ziaren. Odstawić

6niebo
Babka drożdżowa 155

łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem

Kocham Czekoladę