Drożdżówka doskonale smakuje o każdej porze roku. Latem obowiązkowo piekę z sezonowymi owocami. Właśnie dojrzały czerwone porzeczki a w drożdżówce smakują one wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 szklanki obranych czerwonych porzeczek kruszonka(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Z mąki,cukru i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (28/24
Kolorowa kuchnia ElkiPychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na
Słodki sentymentPychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na
Słodki sentymentmoja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :) Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru 1/4 szklanki rozpuszczonego masła szczypta soli olejek cytrynowy Ser: 350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka) 1 żółtko 3 łyżki cukru olejek cytrynowy 1 czubata łyżka
Kuchnia domowa Anismakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny , długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! Składniki : 2 szklanki mąki żytniej(...)swoją objętość . Do maszyny do chleba ( ja używam jej tylko do wyrabiania ciasta, bo piecze beznadziejnie ) , wlewamy olej , wsypujemy resztę mąki z listy , sól , wodę oraz zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy około 30 minut . Ciasto powinno być lepkie , kleiste lekko rozjeżdżające się , jeśli utworzyło zbyt zwartą konsystencję twardej kuli , trzeba dodać dodatkowe pół szklanki wody i wyrobić ponownie . Przekładamy do formy
Ogrodnik w podróżydokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne). 4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy. 5.)W końcu przyszedł czas na wyrobienie ciasta, co potrafiło trwać nawet do pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały dzień). 6.) Ciasto nakładano do formy, nakrywano ściereczką i czekano, aż urośnie(...)pozostałej mąki, resztę cukru, oraz dokładnie ubitą pianę z odrobiną soli, mieszamy. Masło stopione i przestudzone dodajemy do naszego ciasta, i wszystko dokładnie ugniatamy, do uzyskania, gładkiej i jednolitej masy (Ma mieć lżejszą konsystencje niż do bułek drożdżowych). Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż mocno podrośnie. Jakieś 30 -40 min. Następnie przekładamy do formy, wysmarowanej masłem
Moje pyszne gotowanieZbliża się 11 listopada… w poznańskich cukierniach pojawiają się rogale marcińskie – z certyfikatem, bez certyfikatu, większe, mniejsze, pyszne i mniej pyszne. Ponieważ już od ponad
Słodki sentymentZbliża się 11 listopada… w poznańskich cukierniach pojawiają się rogale marcińskie – z certyfikatem, bez certyfikatu, większe, mniejsze, pyszne i mniej pyszne. Ponieważ już od ponad
Słodki sentymentłowy, bo kolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto z wiśniami! Chciałam upiec drożdżowe, ale Hania zobaczyła w jakiejś reklamie takie piękne wyrośnięte ciasto z owocami i mówi: o takie mamo upiecz! Żeby było dużo ciasta i owoce tylko na wierzchu
bistro mamacukru dodatkowo: 1 jajko 2 łyżeczki czarnuszki Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe. Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem ślimakami do drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej. Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75. Chleb à la graham(...)ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować - mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy, olej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki) - ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę - ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
Smakołyki BerenikiTarta to danie zaczerpnięte z kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad jak i na ciepłą, bardziej wykwintną
Walijskie PichcenieMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy
Niezły MłynekBezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić! SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła
Kuchnia bezglutenowapiknik. Długo zachowują świeżość. Bardzo lubię wypiekać drożdżowe na słodkiej śmietance kremówce. Kto ma ochotę to polecam. Słodkich wypieków. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłej śmietanki kremówki 30% pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru(...)nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rogalików drożdżowych: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym, ciepłym mlekiem, śmietanką i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aż rozczyn ,,ruszy''. Jajka ucieramy z cukrem
Izabelawkuchni