jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam
Kuchnia Łukaszakoniec sól. Za pomocą łopatki wymieszaj ciasto, aby połączyć składniki. 3. Wyrabiaj hakiem do ciasta przez około 5 minut na niskiej obrotach miksera. Początkowo ciasto będzie bardzo lepkie, i będzie przywierało do boków misy. 4. Nie przerywając ugniatania ciasta dodaj w 3-4 porcjach miękkie masło i wyrabiaj ciasto chlebowe przez kolejne 5-7 minut. Gdy całe(...)japoński chlebek Hokkaido 1. Podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj każdą porcję ciasta na prostokąt. Złóż przeciwległe boki w kierunku środka. Zwiń ciasto w roladę zaczynając od krótszego boku. Staraj się zwijać ciasto dość ściśle. Umieść zwinięte ciasto w formie do ciasta, łączeniem do dołu. Powtórz to samo ze wszystkimi porcjami ciasta. 2. Przykryj chleb ściereczką
Cztery Fajerywziąć całe ziarna, ale trzeba zalać je wrzątkiem zaczyn drożdżowy (część z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 270 g (2 1/4 szklanki ) woda 180 g (3/4 szklanki) sól 10 g (1 łyżeczka ) drożdże instant 1/8 łyżeczki - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej(...)namoczone ziarno wyrośnięty zaczyn drożdżowy - wkładamy wszystkie składniki do miski oprócz zaczynu i mieszamy ze sobą. Gdy wszystko nam się połączy dodajemy partiami nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy cisto. Ciasto będzie nieco luźne ale dość sprężyste (w razie gdy czujemy że jest za suche dodajemy odrobinę wody ) - wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie dość sprężyste i nie będzie
Basia w kuchnidrożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy przygotowany zaczyn drożdżowy, oliwę, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodając w miarę potrzeby odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy
słodki bratekDrożdżówki, bułeczki drożdżowe z serem i owocami , można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami... ciasto : 600 g mąki tortowej, 16 g suchych drożdży, 200 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru pudru, 100 g masła, ser : 500 g sera białego tłustego, 120 g cukru, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, 2 jajka, owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki
królestwo garówUwielbiam ciasta z serem, a drożdżowe i do tego kruszonka.. poezja :) Dzisiaj podam przepis na dwie duże strucle z serem. Przepis pochodzi z TEJ strony Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej maślanki lub kefiru 2 duże jajka 3 czubate łyżki cukru pół łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawniePlacki i racuchy zawsze się cieszą ogromną popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ziemniaczane, drożdżowe, z owocami, z twarogu – wszystkie znajdą swoich zwolenników. Przepis mojej Mamy – szybki, prosty i naprawdę wspaniały. Bezglutenowe racuszki z twarogu. Składniki: - 750g twarogu (nie z wiaderka) - 3 jaja - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sól - olej kokosowy Twaróg z żółtkami rozgniatamy widelcem. Dodajemy(...)życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Bezglutenowe racuszki z twarogu appeared first
mojewypiekiinietylkociepło. Zrobienie ich to również fajny pomysł na „posprzątanie” lodówki z różnych resztek :). Można do nich dodać właściwie wszystko, a ciasto francuskie równie dobrze można zastąpić drożdżowym. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 2 jajka, 20 dag żółtego sera I dodatkowo do wyboru
Gotuj Się Kto Możekażdą rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż marcepan, który możesz uformować w cienkie plasterki lub po prostu w pasek o długości rulonu. Zawiń w rulon. To nie jest przyjemne ciasto do zawijania tak jak drożdżowe, ale spokojnie sobie poradzisz za pomocą dużego noża. Rulon z ciasta pokrój na plasterki, w zależności od tego ja wysokie chcesz mieć ciasto, ale nie szersze niż
greenscarfciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem
Miód i pieprzwątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom(...)musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące
Ogrodnik w podróżywlewamy olej , wodę , wsypujemy mąkę ( całą pozostałą ) , sól , cukier ( pozostały ) i dolewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładka masę , która powinna ładnie odchodzić od rąk i być sprężysta , nie twarda – jeśli jest zbyt mało sprężysta , można dodać więcej wody i ponownie wyrobić . Uzyskane ciasto dzielimy na dowolną ilość kawałków , które następnie formujemy w chude , długie wałki – paluchy ( ostrożnie
Ogrodnik w podróżyBabka drożdżowa na białkach , przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto. Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną. 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli
królestwo garówkażdej części miasta można kupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone w głębokim oleju. Miliom kalorii :-) Podawany jest na różne sposoby, ale najbardziej popularną wersją są posmarowane kwaśną śmietaną a na to starty, żółty ser. Rewelacja(...)małej miseczki wlewamy pogrzane mleko, pokruszone drożdże, cukier. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min . W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Następnie do ciasta dodajemy zgniecione widelcem lub przepuszczone przez praskę ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy,ciasto ma być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki. W razie konieczności dodać
pieprzny smaczekpropozycja na wykorzystanie resztek 'starego' ciasta (albo zakalca, hihiii bywa i tak), które zapewne nieraz Wam zostało- czekoladowe pralinki, zwane bajaderkami. Składników na to 'drugie życie' ciasta jest niewiele, ot kawałek 'starego' ciasta, czekolada, śmietanka + dodatki w postaci posiekanych pistacji i malin. O tak, te maliny robią tu robotę i sprawiają, że słodycz ciasta przełamana jest kwaskowym i rozkosznym smakiem(...)malin. Mmm, jakie to dobre! Mają tylko jeden minus, otóż... na jednej pralince się nie kończy! około 30 szt. 400 g ciasta, np. jogurtowego, ucieranego, drożdżowego (pozbyć się tylko kremu czy owoców) 200 ml śmietanki 36% 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady deserowej 40 mrożonych malin garść pistacji, drobno posiekanych Ciasto zmiksować. Śmietankę umieścić w rondelku z dodatkiem
Kraina Miodem Płynąca