ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:604/1038)

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 154

SKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE

KUCHNIA POLSKA
Racuchy drożdżowe 125

soli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia. Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron po 4-5 racuchów. Drożdżowe racuchy z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowa gwiazda 128

SKŁADNIKI: • 500 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 40 g drożdży • 1/4 szklanki cukru • 80 g margaryny • szczypta soli • krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę

KUCHNIA POLSKA
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 187

Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania

My Culinary Art
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 210

drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto(...)rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Ka'ak - libański chleb uliczny 73

drożdży  2 łyżki stołowe cukru  1 łyżeczka soli  ¾ filiżanki ciepłego mleka  ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta  1 łyżka stołowa oliwy  mleko z jajkiem do posmarowania ciasta  ziarna sezamu do posypania  Odmierz mleko i lekko podgrzej. Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i posyp łyżeczką mąki. Przykryj miskę(...)powinna być spieniona. Sugeruję dodanie tylko łyżeczki cukru na początek, a potem resztę cukru dosypać z resztą składników . Do miski miksera wsyp mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka do ciasta, zacznij mieszać mąkę, aż wszystko się połączy. Możesz potrzebować trochę więcej ciepłej wody, aby zrobić miękkie ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie.  Wyrabiaj ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 476

masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami   SKŁADNIKI:   600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy(...)Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.     Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży      mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciastoCiasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 142

piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki oleju

Codziennik Kuchenny
Bajaderki 170

mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!" Składniki : 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek śmietanki  5 łyżek cukru 50 g masła łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek  duża garść orzechów arachidowych 100 g mlecznej czekolady

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 210

Choroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne

Kulinarne pyszności Molki
Rabarbarowe ciasto ucierane w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.155 150

widać już efekty :) A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i w kratkę na dokładkę :) ja za tego typu ciastami nie przepadam, zdecydowanie wole drożdżowe, ale Małżon miłuje je z całego serca więc piekę je z przyjemnością :) Rabarbarowe ciasto ucierane w kratkę 250 g mąki pszennej 140 g masła 120 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 220

ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki) lub dwutlenek węgla (wytwarzany

W kuchni Katie
Wytrawna tarta z porami 100

tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą…  Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory(...)mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej

Roślinna - blog wegański
Precle bez parzenia 118

Naczynie musi być wysokie bo drożdże potrafią rosnąc i uciekać Do maszyny do wyrabiania chleba lub innego pomocnika Wsypujemy resztę mąki , sól i zaczyn drożdżowy , roztopione ale nie gorące masło . Wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga

Ogrodnik w podróży
NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY POWSTANIA ZAKALCA 116

jajek z cukrem może trwać dowolną ilość czasu, jeśli dodamy mąkę to już tylko do połączenia składników, np. szpatułką czy kuchenną rózgą/trzepaczką. Długie mieszanie/wyrabianie/miksowanie ciasta służy jedynie wypiekom drożdżowym. Miksujemy też długo sztywne białka na bezę dodając do nich po łyżce drobnego cukru do momentu aż cukier się rozpuści. Konsystencja składników. Suche składniki, jak np. mąkę z proszkiem

Zasmakuj Kuchni
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 152

rolady ze sobą na przemian tworząc warkocz. Końce warkocza zlepiamy ze sobą i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Instrukcję ze zdjęciami znajdziecie w przepisie na  wieniec drożdżowy z makiem . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania