ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:604/1038)

Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 215

drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto(...)rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Ka'ak - libański chleb uliczny 77

drożdży  2 łyżki stołowe cukru  1 łyżeczka soli  ¾ filiżanki ciepłego mleka  ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta  1 łyżka stołowa oliwy  mleko z jajkiem do posmarowania ciasta  ziarna sezamu do posypania  Odmierz mleko i lekko podgrzej. Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i posyp łyżeczką mąki. Przykryj miskę(...)powinna być spieniona. Sugeruję dodanie tylko łyżeczki cukru na początek, a potem resztę cukru dosypać z resztą składników . Do miski miksera wsyp mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka do ciasta, zacznij mieszać mąkę, aż wszystko się połączy. Możesz potrzebować trochę więcej ciepłej wody, aby zrobić miękkie ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie.  Wyrabiaj ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 480

masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami   SKŁADNIKI:   600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy(...)Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.     Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży      mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciastoCiasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 148

piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki oleju

Codziennik Kuchenny
Bajaderki 177

mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!" Składniki : 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek śmietanki  5 łyżek cukru 50 g masła łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek  duża garść orzechów arachidowych 100 g mlecznej czekolady

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 215

Choroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne

Kulinarne pyszności Molki
Rabarbarowe ciasto ucierane w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.155 153

widać już efekty :) A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i w kratkę na dokładkę :) ja za tego typu ciastami nie przepadam, zdecydowanie wole drożdżowe, ale Małżon miłuje je z całego serca więc piekę je z przyjemnością :) Rabarbarowe ciasto ucierane w kratkę 250 g mąki pszennej 140 g masła 120 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 224

ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki) lub dwutlenek węgla (wytwarzany

W kuchni Katie
Wytrawna tarta z porami 102

tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą…  Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory(...)mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej

Roślinna - blog wegański
Precle bez parzenia 126

Naczynie musi być wysokie bo drożdże potrafią rosnąc i uciekać Do maszyny do wyrabiania chleba lub innego pomocnika Wsypujemy resztę mąki , sól i zaczyn drożdżowy , roztopione ale nie gorące masło . Wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga

Ogrodnik w podróży
NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY POWSTANIA ZAKALCA 122

jajek z cukrem może trwać dowolną ilość czasu, jeśli dodamy mąkę to już tylko do połączenia składników, np. szpatułką czy kuchenną rózgą/trzepaczką. Długie mieszanie/wyrabianie/miksowanie ciasta służy jedynie wypiekom drożdżowym. Miksujemy też długo sztywne białka na bezę dodając do nich po łyżce drobnego cukru do momentu aż cukier się rozpuści. Konsystencja składników. Suche składniki, jak np. mąkę z proszkiem

Zasmakuj Kuchni
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 156

rolady ze sobą na przemian tworząc warkocz. Końce warkocza zlepiamy ze sobą i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Instrukcję ze zdjęciami znajdziecie w przepisie na  wieniec drożdżowy z makiem . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut

Rozpustne gotowanie
Wielkanocna babka 93

Babka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsze bułki na drożdżach 103

ciasto jest nieco rzadsze ale kiedy drożdże zaczną pracować woda ubywa. W rezultacie ciasto chlebowe po wyrośnięciu łatwo się „składa w kopertę”. Składanie ma na celu odpowietrzenie ciasta, które po odpoczynku znowu rośnie. Ta czynność poprawia strukturę chleba. Pęcherzyki powietrza tworzą tak zwany chleb z dziurami . Jest to bardziej widoczne w przypadku chleba na zakwasie jak również chleba(...)drożdży 850 – 900 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki. Załóż hak i lekko przemieszaj. Wlej drożdżowy rozczyn i zagnieć ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Ciasto chlebowe można zagnieść ręcznie. Ja jednak używam mojego kitchenaid, oszczędzam czas i ręce. Zagniataj ciasto w mikserze przez

codojedzenia
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 145

Trochę z okazji wczorajszych Walentynek, trochę z powodu niedoborów w szafkach i lodówce. Mięciutkie, pysznie cynamonowe... boskie! Zapraszam na fotorelacje i po przepis.  Wszystko poniżej :) Drożdżowe serca z cynamonem ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży jajko 260 ml ciepłego mleka 50 g cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie: 50 g roztopionego masła(...)Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały "baranie rogi". Struclę kroimy na paski. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na pół godziny. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 10 minut. Drożdżowe  serca

Dzieje kuchennej Wiewióry