ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:604/1038)

Bułki pszenne metodą solno-drożdżową 117

idealne, zapomniałam naciąć i oprószyć mąką no i zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem. S kładniki: 12 sztuk roztwór solno-drożdżowy: 100g wody 10g soli 10g świeżych drożdży ciasto: 500g mąki pszennej typ 650 200g wody 15g miodu płynnego 10g masła roztwór solno-drożdżowy Dzień wcześniej Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć(...)rozpuszczenia soli.Dodać drożdże,wymieszać do rozpuszczenia. Słoik wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztwór solno-drożdżowy, miód, rozpuszczone i przestudzone masło, dolać wodę.Wymieszać i wyrobić ciasto. W przypadku gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo klejące, dosypać nieco mąki.Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Zbiór przepisów na Boże Narodzenie 153

zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa  Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną  Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem

Mania Wypiekania
Rolada bezowa z truskawkami 153

Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa

mojewypiekiinietylko
Serowe jagodzianki 244

Drożdżowe bułeczki z dodatkiem twarogu w cieście, który sprawia, że są dłużej świeże i bardziej wilgotne, tym samym ciasto jest bardziej treściwe. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :) 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka) ok 1 l jagód

https:KKuchniaMniam
Calzone z mięsem mielonym 189

pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała(...)Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Etap II - Wyrabiamy ciasto Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Etap III - Wałkowanie Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość

Wylizany Rondel
Ciasto z truskawkami i kruszonką – proste i pyszne 53

Ciasto z truskawkami to punkt obowiązkowy na liście wypieków w maju i czerwcu. Jestem prawdziwą truskawkoholiczką, więc przygotowuję różne rodzaje ciasta – na biszkopcie, z kremem, drożdżowe. Jednak ten placek z kruszonką jest jedną z wersji, których wracam najczęściej. Ciasto z truskawkami i kruszonką – ulubieniec całej rodziny Ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowuję co najmniej 3 razy w sezonie

Na-talerzu.pl
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 151

SKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE

KUCHNIA POLSKA
Racuchy drożdżowe 124

soli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia. Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron po 4-5 racuchów. Drożdżowe racuchy z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowa gwiazda 125

SKŁADNIKI: • 500 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 40 g drożdży • 1/4 szklanki cukru • 80 g margaryny • szczypta soli • krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę

KUCHNIA POLSKA
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 185

Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania

My Culinary Art
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 208

drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto(...)rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie ! Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 75 g rozpuszczonego masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Ka'ak - libański chleb uliczny 72

drożdży  2 łyżki stołowe cukru  1 łyżeczka soli  ¾ filiżanki ciepłego mleka  ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta  1 łyżka stołowa oliwy  mleko z jajkiem do posmarowania ciasta  ziarna sezamu do posypania  Odmierz mleko i lekko podgrzej. Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i posyp łyżeczką mąki. Przykryj miskę(...)powinna być spieniona. Sugeruję dodanie tylko łyżeczki cukru na początek, a potem resztę cukru dosypać z resztą składników . Do miski miksera wsyp mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka do ciasta, zacznij mieszać mąkę, aż wszystko się połączy. Możesz potrzebować trochę więcej ciepłej wody, aby zrobić miękkie ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie.  Wyrabiaj ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 473

masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami   SKŁADNIKI:   600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy(...)Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.     Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży      mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciastoCiasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 140

piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki oleju

Codziennik Kuchenny
Bajaderki 168

mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!" Składniki : 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek śmietanki  5 łyżek cukru 50 g masła łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek  duża garść orzechów arachidowych 100 g mlecznej czekolady

Słodkie Przyjemności