mojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej u mnie tortowa z Biedronki + około 50 gr na podsypanie 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła(...)długo trwało (około 15-20 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość
moj przepis naczego nie może zabraknąć podczas przygotowań do Świąt? Oczywiście dobrego papieru do pieczenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego domowych wypieków. Piekę na nim nie tylko ciasta, ciasteczka, ale też drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami i… naszą ukochaną domową pizze. Tak, tak dobrze czytacie. Papier do pieczenia Stella jest do tego idealny. Dzięki temu spód pizzy jest jeszcze
Słodkie okruszkizakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły się jak ciepłe( nomen omen )bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy;P Super alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów J Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka
Domowe ciastadylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe, kruche, półkruche, drożdżowe…) – tylko z jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka
mojewypiekiinietylkoidealne, zapomniałam naciąć i oprószyć mąką no i zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem. S kładniki: 12 sztuk roztwór solno-drożdżowy: 100g wody 10g soli 10g świeżych drożdży ciasto: 500g mąki pszennej typ 650 200g wody 15g miodu płynnego 10g masła roztwór solno-drożdżowy Dzień wcześniej Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć(...)rozpuszczenia soli.Dodać drożdże,wymieszać do rozpuszczenia. Słoik wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztwór solno-drożdżowy, miód, rozpuszczone i przestudzone masło, dolać wodę.Wymieszać i wyrobić ciasto. W przypadku gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo klejące, dosypać nieco mąki.Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przełożyć
Moje domowe kucharzeniezawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem
Mania WypiekaniaBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa
mojewypiekiinietylkoDrożdżowe bułeczki z dodatkiem twarogu w cieście, który sprawia, że są dłużej świeże i bardziej wilgotne, tym samym ciasto jest bardziej treściwe. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :) 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka) ok 1 l jagód
https:KKuchniaMniampizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała(...)Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Etap II - Wyrabiamy ciasto Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Etap III - Wałkowanie Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość
Wylizany RondelCiasto z truskawkami to punkt obowiązkowy na liście wypieków w maju i czerwcu. Jestem prawdziwą truskawkoholiczką, więc przygotowuję różne rodzaje ciasta – na biszkopcie, z kremem, drożdżowe. Jednak ten placek z kruszonką jest jedną z wersji, których wracam najczęściej. Ciasto z truskawkami i kruszonką – ulubieniec całej rodziny Ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowuję co najmniej 3 razy w sezonie
Na-talerzu.plSKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE
KUCHNIA POLSKAsoli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia. Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron po 4-5 racuchów. Drożdżowe racuchy z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: • 500 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 40 g drożdży • 1/4 szklanki cukru • 80 g margaryny • szczypta soli • krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę
KUCHNIA POLSKAPyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania
My Culinary Art