ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:606/1038)

Czekoladowy chleb – miękki, puszysty i długo świeży 52

Chleb czekoladowy – metoda Yudane – chlebek miękki, puszysty i długo świeży W kwietniowej piekarni Amber czekoladowy i puszysty chleb, przygotowany zgodnie z japońską metodą Yudane

Tajemnice Smaku
Maślane jagodzianki z kruszonką 100

Dzień dobry, sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :) Przepis na 12 jagodzianek  Składniki: 50 g  świeżych drożdży

Niezły Młynek
Serowe ślimaki 379

Czas Przygotowania : 1 h Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 20 szt.   Bułki z nadzieniem serowym piekę od dawna ale ostatnio postanowiłam zmienić ich

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Oponki drożdżowe na śmietanie 5945

Drożdżowe oponki ze śmietaną. W smaku bardziej przypominają grube faworki niż typowe pączki na drożdżach, ale nie jest to ani ich wadą, ani zaletą - one same

Arabeska waniliowa
Deser z chałki 145

pokroić  na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować. Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić ciasto po skosie. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
PIZZA Z PESTO I SZPARAGAMI 156

false PL X-NONE X-NONE Pizza to ciągnąca się mozzarella, pyszny sos pomidorowy i rewelacyjne ciasto. Podejmując pierwszą próbę zrobienia pizzy, zaczęłam właśnie od przygotowania domowego ciasta, które wyrosło mi jak drożdżowe babci na Wielkanoc. Nie znam osoby, która przygodę z domową pizzą zaczynała od cienkiego ciasta! Bo pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto jest zawsze nieprzyzwoicie grube i w dodatku

bistro mama
Meksykańskie pączki z czekoladą 88

Używając haka do ciasta, miksuj na niskich obrotach aż ciasto zacznie się łączyć. Wsyp pozostałą mąkę i miksuj aż ciasto zacznie się robić trochę kudłate. Dodaj miękkie mało i ubijaj na średnich obrotach przez około 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Wysmaruj miskę olejem i przełóż ciasto, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. Ciasto odpocznie. By wykonać(...)momentu aż czekolad i masło połączą się z kremem. Krem przelej do małej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 2 godziny by krem ostygł. Ciasto wyciągnij z lodówki i blat posyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wytnij koła. Odłóż je na bok i przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut. W garnku rozgrzej

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 118

Najlepsze ciasto to właśnie to, drożdżowe z owocami i kruszonką. Takie smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam wersję z owocami, choć owoce możecie użyć tutaj takie jakie chcecie. Częstujcie się! Składniki : * 500g mąki pszennej * opakowanie drożdży instant  * 250ml ciepłego mleka * 100ml masła lub oleju * 2 jajka * pół szklanki cukru * 500g truskawek * łyżka mąki * łyżka masła * łyżka cukru trzcinowego  Przygotowanie : Mąkę(...)wymieszać z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać jajka. Ciasto wyrobić z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć blaszkę, powciskać w ciasto pokrojone truskawki. Odstawić na pół godziny. Masło rozetrzeć w palcach  z cukrem i mąką na kruszonkę. Posypać ciasto. Piec 40 minut 1 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Rogaliki drożdżowe z serem 683

Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550  2 opakowania suszonych drożdży  Dr.Oetker(...)jajko do posmarowania Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, drożdżami , solą , dodać cukier z wanilią, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrobić  jednolite ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę , lub uklepać w misce, oprószyć delikatnie po wierzchu mąką, przykryć ściereczką

Wanilia i Kardamon
Grzebyki krucho drożdżowe z dżemem z mirabelek 165

Dziś pyszne, puchate i aromatyczne od dżemu mirabelkowego grzebyki, idealne na deser. Znakomite do kawy czy herbaty a może czystka, z kubkiem kakao też będzie super

Moje Małe Czarowanie
Babka drożdżowa 162

kiedy moja mama i babcia były w ferworze świątecznych przygotowań. W kuchni pachniało pysznościami, z piecyka właśnie "wychodziły" drożdżowe baby, które nieziemsko pachniały. Księdzu aż ślinka ciekła! Pewnego razu mama poczęstowała go właśnie świeżo upieczoną babką - zjadł ze smakiem pół całego ciasta, a drugie pół zabrał na wynos. W Święta często  wspominamy z uśmiechem wielki apetyt proboszcza, którego

Kulinarne Inspiracje
Paszteciki drożdżowe z królikiem 137

może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego(...)mniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie, aż masło się rozpuści. Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli układamy na środku ciasta pokrojone masło, składamy boki do środka, wałkujemy, znowu składamy, wałkujemy i tak do momentu aż masło się rozpuści. Dzielimy je na trzy części, aby łatwiej było je rozwałkować. Każdy kawałek rozwałkowujemy

PatiGotuje
Parzona babka drożdżowa ze śliwkami 85

Babka drożdżowa parzona najlepiej wychodzi mojej Mamie, jest lekka i puszysta, a do tego długo pozostaje wilgotna. Wieloletnie doświadczenie Mamy pozwala Jej dawać wszystkie składniki na oko, więc nie podała nam dokładnych proporcji i nie zdecydowaliśmy się na upieczenie tego ciasta. Czekając na przyjazd Mamy, upiekliśmy parzoną babkę bazując na przepisie z czasopisma z lat 90-tych. Nasz przedświąteczny wypiek(...)ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka. Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Parzona babka drożdżowa

niecodziennikpary
Cuszima - ciasto 220

się prezentuje i co najważniejsze bardzo smaczne. Biszkopty można upiec dzień wcześniej dzięki czemu przyspieszymy czas pieczenia i przekładania ciasta. W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne. Zapraszam na smaczne ciacho. Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao

O kuchni z uczuciem
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 179

wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo(...)czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła

Mała Cukierenka