ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:614/1072)

Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 217

majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia, regionu na Pomorzu Gdańskim).  Kociewiacy to społeczność, która bardzo pielęgnuje swoje dziedzictwo kulturowe, kulinarne i obyczaje. Członkinie prężnie działających Kół Gospodyń Wiejski z Kociewia biorą udział(...)rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka.  Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio

Codziennik Kuchenny
Drożdżówki z owocami i kruszonką 190

Zrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A

Kulinarne przygody Gatity
Chałka. 204

     Dziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 278

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero(...)przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe na szybko 131

żeby im właśnie takie zrobić. Tym razem szukałam czegoś tak na szybko, bo zawsze trzeba czekać, żeby ciasto wyrosło. Tak też znalazłam przepis ( kliK ) na rogaliki drożdżowe na szybko. Nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, tylko rogaliki robimy od razu po wyrobieniu ciasta. Po upieczeniu rogaliki są bardzo smaczne i puszyste. Nam posmakowały bardzo. Oczywiście nadzienie możecie dać swoje ulubione

kruche babeczki
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 174

letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno mieć dość luźną konsystencję. Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką i odstawić(...)czasie przygotować kruszonkę. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką. Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą gryczaną 225

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 251

wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami.       Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany - 250g margaryny - 227g(...)piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy farsz – jak u mnie) nie zajmie wiele

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTO Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 183

Uwielbiam proste ciasta 💗   Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku!  Składniki na kruche ciasto: (na blaszkę 31cmx21cm) 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: pokrojone morele

Walijskie Pichcenie
DYNIOWE ZAKRĘCONE BUŁKI Z PATELNI 151

warstwę jasną: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce. Przygotowujemy warstwę dyniową: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy(...)Mąkę, dynię, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkiego dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę mleka. Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe i ciemne miejsce. Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość. To samo robimy z warstwą

Kuchnia w oparach
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 177

orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne niż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza

Simply Food
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 179

taki sposób, żeby przykleiła się do powierzchni budyniu. Wówczas nie utworzy się kożuch. Zostawiłam do wystudzenia. Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Z   drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i 150 ml mleka zrobiłam rozczyn drożdżowy. Wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam(...)ciepłe miejsce  do wyrośnięcia (najlepiej koło kaloryfera). Do mleka dodałam roztopione masło i wymieszałam. Do miski przesiałam resztę mąki, cukru, sól, wbiłam jajka, wlałam rozczyn drożdżowy,   wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet

Kuchnia u Krysi
Mazurek z lemon curd 94

niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2023/04/mazurek_z_lemon_curd.jpg W naszych domach nie było tradycji pieczenia mazurków, my sami także ich nie robimy na świąteczny stół, gdyż wolimy zjeść dobrą drożdżową babkę lub kawałek ciasta z kremem. Blogowanie rządzi się swoimi prawami, dlatego też przygotowaliśmy przepis na świąteczny mazurek z lemon curd . Przypadnie on do gustu szczególnie tym, którzy lubią kruche, maślane ciasta i orzeźwiający smak cytryny

niecodziennikpary
Paszteciki pieczone z kapustą i grzybami 70

Przepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji. Dziś upiekłam pyszne,  z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:) Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje. Polecam! SKŁADNIKI: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów  2 średnie cebulki 1 liść laurowy

Z Marcepanem
Domowe drożdżówki z makiem 97

masłem, a następnie wyrabiałyśmy do momentu aż ciasto zaczęło odchodzić od ścian miski. Ponownie odstawiłyśmy tym razem na godzinę. Po godzinie ciasto podzieliłyśmy na 4 części. Lucyna każdą porcję rozwałkowała w kształt prostokąta, na którym rozsmarowała część masy makowej. Poniżej na zdjęciach znajdziecie sposób w jaki złożyłyśmy ciasto. Z powstały rulonik drożdżowy kroiłyśmy na około 2cm paski, które Lucyna przekręcała

Sprawni w smaku