ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:622/1038)

Najlepsze pączki 222

Masło roztapiamy i studzimy. W misce umieszczamy mąkę, cukry, jajka, letnie mleko, alkohol, chłodne masło i rozczyn. Wyrabiamy całość aż do momentu aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto, powinno być odrobinę "luźniejsze" niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części

Cynamonowe szczęście
Sylwestrowe menu 189

Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskim Szampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013 życzy Anulla

Fabryka pomysłów
Rogaliki drożdżowe na szybko... 39742

Rogaliki drożdżowe na szybko... Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżowy placek z owocami 196

Prosty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać(...)dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x30 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce  i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić

Monia miesza i gotuje
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 130

cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paszteciki z mięsem mielonym i czatni z pomidora 105

Pyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz  Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki z mozzarellą i pesto z czosnku niedźwiedziego 84

kolacji. Proste rogaliki drożdżowe wypełnione czosnkowym pesto (za które dziękuję koleżance Męża) i mozzarellą. Sami widzicie, nic wiele... a efekt zadowalający :)  Składniki na 8 rogali Ciasto: 350g mąki (użyłam takiej do wypieków drożdżowych) 150ml letniej wody 50ml ciepłego mleka 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego(...)posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Wodę, mleko, cukier oraz drożdże łączymy ze sobą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wałkujemy na kształt trapezu o bokach ok. 45cm (podstawa), 30cm (góra) i 25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy

Kuchnia w czekoladzie
Chaczapuri z adżapsandałem 189

bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko podgrzać (choćby w garnku z gorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa(...)bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia

Kuchenna Kontrrewolucya
Dlaczego piekę- Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką 144

zapałałam miłością na całe życie, eksperymentuję dalej.  Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne.  Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty, postanowiłam na razie(...)piec 35 minut. Na dnie piekarnika należy ustawić pojemnik z wodą! *mniej cierpliwi mogą piec chleby drożdżowe, które również są pyszne jednak szybciej się "starzeją".  ** wnętrze bochenków nigdy nie osiąga temperatury 100 stopni, więc orzechy nie będą się piekły w cieście i nie dodadzą mu orzechowego aromatu

Zapiski Młodej Żony
Owsiane ciasto bananowe 110

ogromną słabość do ciasta bananowego, marchewkowego, dyniowego... Ale wiadomo, żadne nie może konkurować z drożdżowym. No drożdżowe kocham od zawsze i na zawsze :) Wszystkie te ciasta są idealne do spakowania na piknik, wycieczkę, a przed nami długi weekend - więc do piekarników! Bananowe ma to do siebie, że kręci się jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zupę w garnku

bistro mama
Wielkanocne przepisy – najlepsze ciasta, babeczki i ciasteczka 139

Poniżej zebrałam najlepsze propozycje na wielkanocne ciasta, babeczki i ciasteczka. Znajdziecie w nich również przepisy wegańskie i bezglutenowe. Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i bakaliami – pięknie prezentujące się ciasto, w którym przemycimy szpinak! Przepis – https://viagusto.pl/drozdzowy-wieniec-wielkanocny-ze-szpinakiem-i-bakaliami/ (ciasto jest wegańskie) Sernik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i kokosem – świetna alternatywa dla tradycyjnych serników! Ciasto smakuje, pachnie i wygląda

Via Gusto
Jogurtowe ucierane ciasto z gruszkami! 188

chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami.  Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej

SMYKWKUCHNI
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 435

pyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było odpowiednio gęste(...)kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj

Z miłości do słodkości
Pączki 78

pączki? Bo tak naprawdę tego nie wiem Podobno ciasto na pączki powinno być luźne i klejące i powinno ciężko się z nim pracować – to takie nie było. Całkiem szybko przestało lepić się do rąk, a ja, aby finalnie było jeszcze lepsze, wyrabiałam je dalej, bo wiem, że drożdżowe im lepiej wyrobione, tym smaczniejsze. I faktycznie smakowały nam bardzo(...)około 10 minut (aż drożdże nieco podrosną). Następnie do miski wsypujemy pozostały cukier, resztę mleka, żółtka oraz rozpuszczone masło i spirytus. Początkowo mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja preferuję ręczne wyrabianie, ale można skorzystać ze sprzętu z odpowiednim hakiem. Całość powinna zająć około kilkunastu minut, pomimo tego nawet, że ciasto dosyć szybko przestanie lepić się do rąk

Smaki Na Talerzu
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 187

uwielbiam zapach i smak drożdżowego w domu!  A chałka chodziła za mną już chyba z pół roku ;-). No to się doczekała i dziś postanowiłam zrobić, bardzo puszystą chałkę z sezamem. Jestem nią zachwycona! Wyszła taka, jak sobie wymyśliłam, zależało mi aby smakowała tak, jak kiedyś. W dzieciństwie wszytko smakowało inaczej, też macie takie wrażenie? W szczególności pieczywo i wypieki(...)mikrofali lub w rondelku na kuchni, powinno być lekko ciepłe, nie może być gorące, bo by zaparzyło mąkę! - do miski z mąką, podwojonym rozczynem, dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy składniki połączą się, a ciasto zacznie być elastyczne dodajemy stopione masło i dalej zagniatamy energicznie ciasto.  - Pamiętaj, jeśli chcesz aby Twoje ciasto było puszyste wyrabiaj długo ciasto, długo

SMYKWKUCHNI