ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:629/1038)

Baba drożdżowa z kajmakiem 186

Wielkanocnych wypieków  ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..   20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2  jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 186

zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia *** *** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej *** *** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem *** *** Powstały(...)minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasto makowa Bonanza 171

wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem

mecooks
Rogaliki drożdżowe zero waste 138

Rogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z  ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania 100 ml mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków(...)ugotowanych przepuszczonych przez praskę lub tłuczone 3 żółtka do ciasta drożdże instant - 1/2 torebki 100 gram cukru cukier waniliowy kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe mak do posypania  + żółtko Rogalików wyjdzie ok 32 sztuki.  Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć

AZgotuj!
Kafelki drożdżowe z rodzynkami 104

Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych. Produkty na ciasto: -ok. 3 i 1/2 szklanki mąki -1-2 łyżki cukru -1 szklanka mleka -1 jajko -3 dkg margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy -10 dkg rodzynek -4 dkg drożdży Dodatki: -brązowy cukier -wiórki kokosowe -2 łyżki stopionego masła -1 jajko do smarowania    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe(...)wyrośnięcia.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.    Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.    Smarujemy roztopionym masłem

Maminek kulinarny
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 177

Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem

PatiGotuje
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 101

natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)  Jeżeli takiej mąki nie macie

Rita creative
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 189

natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki

RITA food channel
Racuchy drożdżowe z jabłkami 220

przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto na pizzę -puszyste, mięciutkie 61042

łyżeczka cukru zaczyn drożdżowy 3 łyżki oliwy 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut. Uformować

Niebieski kubek z kawa
Bułeczki cynamonowe z jabłkami 110

masła 125 ml letniego mleka 1 jajko 1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) duża szczypta soli  Uwaga:  Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wyrobione ciasto wstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki. Nadzienie 3-4 Jabłka Grójeckie 2 łyżki soku cytryny  1 łyżeczka cukru  30 g roztopionego masła 3 czubate

Cztery Fajery
Pampuszki Mamuszki – ukraińskie bułki czosnkowe 87

Pampuszki, czyli drożdżowe ukraińskie bułeczki do barszczu Bułki czosnkowe, czyli pampuszki … mamuszki.   Przepis pochodzi z książki Olii Hercules “Mamuszka” – Od Lwowa do Baku.  Ukraińskie pampuszki to bułeczki, które tradycyjnie podaje się do barszczu. Słowo “pampuszka” oznacza również piękną kobietę przy kości   Gorące bułki od razu po upieczeniu smarujemy czosnkowym olejem(...)drożdże i cukier. Dodajemy 200 g mąki i lekko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki , najlepiej na noc. Następnego dnia rano dosypujemy resztę mąki i sól . Wrabiamy ciasto, albo na stolnicy, albo w mikserze z hakiem do czasu, aż będzie odchodzić od palców lub ścianek miski.  Ciasto dzielimy na 8 porcji i z każdej formujemy bułkę

Tajemnice Smaku
Chleb z kaszą gryczaną 153

żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku, skórka chrupiąca. Składniki na ciasto : 300 – 310 g ugotowanej kaszy gryczanej 400-450 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 650 ) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka drobnej soli 4 łyżki niezbyt gęstego zakwasu(...)ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać do miski, wsypać kaszę gryczaną, dodać sól. Dodać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę mieszając ciasto – można mikserem. Ciasto jest dość luźne, więc lepiej je wyrobić w misce, ale nie za długo. Miskę przykryć folią aluminiową i odstawić na 2 godziny. W połowie tego

Niebieski kubek z kawa
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 196

żurawinowy  / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia  / 5. Krem mleczny  / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady  / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem  / 8. Smoothie bananowe  / 9. Makowiec krucho-drożdżowy  / 10. Miodownik  / 11. Domowy twaróg (metoda szybka)  / 12. Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu   Moje ulubione przepisy (poza

Słodkie Przyjemności
Bagietki pszenno-żytnie 172

upuściły, więc można się wziąć za wyrabianie ciasta chlebowego. Dzisiejszy przepis to prosty sposób na pyszne chrupiące bagietki pszenno-żytnie na zaczynie drożdżowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 mniejsze bagietki, ale możecie ciasto podzielić na  dwie części, wtedy upieką się Wam dwie większych rozmiarów sztuki. Inspiracja   Cafe Babilon . Jeśli

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania