ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:629/1072)

Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku 94

minut. Do dzierży przesiej przez sito mąkę pszenną (300 g minus 1 łyżka wykorzystania do zaczynu). Dodaj sól, owsiankę wystudzoną do temperatury pokojowej, płynne masło oraz aktywny drożdżowy zaczyn. Zagnieć jednolite elastyczne ciasto – możesz wyrabiać je na blacie kuchenny oprószonym mąką. Ciasto przełóż z powrotem do dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym

ProstePesto.pl
Domowe pączki 135

mleku. Dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczną pracować. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje ( u mnie 14)  Formujemy pączka, układamy

Kolorowa kuchnia Elki
Bajaderki 97

skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść

Kardamonovy
Domowe burgery drobiowe. 125

żeby masło się rozpuściło. Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części  uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Bułki do hamburgerów. 139

masło się rozpuściło.  Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części.  Z każdej części uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Dwukolorowa chałka 132

jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę

Lena Gotuje
Chałka drożdżowa 170

drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia; 3. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ręcznie lub w robocie); 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Prosty przepis na
Drożdżówka ze śliwkami 127

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Bajaderki 125

znaczenia - skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia  duża garść orzechów włoskich duża

Kardamonovy
Focaccia z oliwkami i różowym pieprzem 157

sól morska w kryształkach Drożdże dokładnie wymieszaj w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z solą. Wlej do niej zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto przełóż do natłuszczonej odrobiną oliwy blaszki

Delicious Place
Bułki jogurtowe 209

temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem

ladykitchen
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami 138

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 1h Wyrastanie:  2 h Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 15 Składniki na bułeczki: • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki • jedna saszetka suszonych

AniaGotuje.pl