ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:629/1038)

PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 194

Takie malutkie, takie niepozorne, a jakie pyszne! Każdy maleńki trapezik (czy inna bryła przestrzenna) naszpikowany jest smakiem, i to nie byle jakim. Delikatne, rozpływające się w

Wypisz Wymaluj
Pączki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka 62

oładki ziemniaczane, czyli słodkie smażone placuszki z rodzynkami i żurawiną. Tym razem zapraszam na pączki ziemniaczane z marmoladą. Są to niewielkie pączki, które w wyglądzie, strukturze ciasta, zapachu i smaku przypominają tradycyjne drożdżowe pączki. Jednak przygotowuje się je z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków połączonych w równych proporcjach. Mimo tak dużej ilości ziemniaków nie wpływają one na smak pączków, które

Trzeci talerz
Zajączki drożdżowe 43

u0119cia.\r","Po\u0142\u0105czy\u0107 rozczyn z reszt\u0105 sk\u0142adnik\u00f3w i wyrobi\u0107 ciasto.\r","Odstawi\u0107 ciasto w posmarowanej delikatnie olejem misce do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119 w ciep\u0142e miejsce.\r","Formowa\u0107 zaj\u0105czki z ciasta.\r","Roztrzepa\u0107 jajko i posmarowa\u0107 nim zaj\u0105czki.\r","Piec 25 minut w 180st(...)Zostawić rozczyn do spienienia/wyrośnięcia. Połączyć rozczyn z resztą składników i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto w posmarowanej delikatnie olejem misce do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Formować zajączki z ciasta. Roztrzepać jajko i posmarować nim zajączki. Piec 25 minut w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/zajaczki-drozdzowe/ Artykuł Zajączki drożdżowe pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym... 204

Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym... Do ciepłej zupki najlepsze,  na imprezkę na przegryzkę też będą super! Potrzebne będą: Ciasto: 1 szklanka mleka 30 ml oleju 2 jajka 3 i 1/2 szklanki mąki (typ 650) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży Do posmarowania: 3 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki oliwy Do posypania(...)lekko podgrzewamy. Do drożdży dosypujemy cukier i wlewamy ćwierć szklanki mleka. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru, odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dolewamy masę drożdżową, dodajemy pozostałe mleko, jaja sól i olej. Ciasto wygniatamy na kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą masę

Pelusiowa Kuchnia
krucho-drożdżowe rogaliki z morelowym nadzieniem 173

innej twardej) 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, odstawić na 10 minut. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kule i każdą rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżce marmolady i zwijać w rogaliki zaczynąjąc od podstawy trójkąta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Baba drożdżowa z kajmakiem 183

Wielkanocnych wypieków  ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..   20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2  jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 183

zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia *** *** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej *** *** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem *** *** Powstały(...)minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasto makowa Bonanza 167

wizytówką tychże świąt. Ciasto makowa bonanza Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem

mecooks
Rogaliki drożdżowe zero waste 137

Rogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z  ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania 100 ml mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków(...)ugotowanych przepuszczonych przez praskę lub tłuczone 3 żółtka do ciasta drożdże instant - 1/2 torebki 100 gram cukru cukier waniliowy kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe mak do posypania  + żółtko Rogalików wyjdzie ok 32 sztuki.  Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć

AZgotuj!
Kafelki drożdżowe z rodzynkami 102

Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych. Produkty na ciasto: -ok. 3 i 1/2 szklanki mąki -1-2 łyżki cukru -1 szklanka mleka -1 jajko -3 dkg margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy -10 dkg rodzynek -4 dkg drożdży Dodatki: -brązowy cukier -wiórki kokosowe -2 łyżki stopionego masła -1 jajko do smarowania    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe(...)wyrośnięcia.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.    Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.    Smarujemy roztopionym masłem

Maminek kulinarny
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 176

Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem

PatiGotuje
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 99

natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)  Jeżeli takiej mąki nie macie

Rita creative
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 187

natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki

RITA food channel
Racuchy drożdżowe z jabłkami 218

przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto na pizzę -puszyste, mięciutkie 61033

łyżeczka cukru zaczyn drożdżowy 3 łyżki oliwy 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut. Uformować

Niebieski kubek z kawa