ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:635/1038)

Racuchy drożdżowe z makiem - makowce z patelni 67

Mogą być na święta, mogą być na każdy inny dzień roku, bo: są pyszne, są zdecydowanie pyszne, są przepyszne. No to powiedziałam a teraz do kuchni

Moje Małe Czarowanie
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym 87

drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy pestki słonecznika, siemię lniane i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni

My Chcemy Jeść
Dynia zawsze smaczna 78

Dyniowe muffinki z migdałową kruszonką to kolejny dyniowy wypiek . Jak się domyślacie mam niezłe zapasy dyniowego puree. Nic tylko wypiekać! Dyniowe muffinki są puszyste, mają piękny

codojedzenia
Sałatka z figami i kozim serem 78

stworzyć pyszną przystawkę, wszystko w zależności od potrzeb. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z figą w roli głównej, czy to na słodko w cieście, czy jako dodatek do sałatki. Ciasto z figami i migdałami Placek drożdżowy z figami Sałatka z figami i mozzarellą Świeże figi z szynką Sałatka z figami i serem pleśniowym Roladki z kurczaka (pasta miętowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z jabłek na zimę 73

Dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Polecamy także jabłka prażone do słoików na zimę , a także pyszne placki z kaszy jaglanej z jabłkiem . Natomiast racuchy drożdżowe z jabłkami i jabłka w cieście , to idealne propozycje na słodką przekąskę z patelni. Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Dżem z jabłek na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki z grzybami leśnymi 180

Składniki 4 szklanki mąki 3 dag drożdży + 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 jajo 1 łyżka octu 1 kostka masła 2 łyżki smalcu/oleju 1 mały kubeczek

czarrna od kuchni
Chałka drożdżowa z kruszonką 67

Chałka drożdżowa z kruszonką jest pyszna, puszysta, aromatyczna i łatwo się ją przygotowuje.Chałka drożdżowa z kruszonką pochodzi od pani Renaty.Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu

Smaczne Potrawy
Trójkolorowy pszenny chlebek 105

ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn drożdżowy, olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą

Kolorowa kuchnia Elki
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 90

inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku

Niedzielny kucharz
Maślane jagodzianki z kruszonką 75

Dzień dobry, sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :) Przepis na 12 jagodzianek  Składniki: 50 g  świeżych drożdży

Niezły Młynek
Chałka śniadaniowa 68

wsadziłam o świcie drożdżówkę do piekarnika. Zapach dopiekającej się drożdżówki to złudzenie, że już wiosennie.. Koncert szpaków za oknem - kolejne złudzenie. To nie poranek wielkosobotni, gdy tradycyjna babka drożdżowa rozpieszcza zapachem. Dziś małe oszustwo, ale jakże przyjemne. Nie z pięciu żółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka(...)minut, by zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości

Kronika Piekarnika
Bułeczki z cynamonową posypką 128

Nie czarujmy się. Nie będzie to spektakularny powrót. Tak jak pisałam pół roku temu, że posty będą pojawiać się rzadziej, tak w tej kwestii nic się

My simple kitchen
Drożdżówki z białym serem i wiśniami 148

Nie ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na

Izabelawkuchni
Jagodzianki z kruszoną 142

Co teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki - puszyste i delikatne 113

Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.

Prosty przepis na