Maślane jagodzianki z kruszonką 125Dzień dobry, sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :) Przepis na 12 jagodzianek Składniki: 50 g świeżych drożdży
Niezły Młynek
Chałka śniadaniowa 121wsadziłam o świcie drożdżówkę do piekarnika. Zapach dopiekającej się drożdżówki to złudzenie, że już wiosennie.. Koncert szpaków za oknem - kolejne złudzenie. To nie poranek wielkosobotni, gdy tradycyjna babka drożdżowa rozpieszcza zapachem. Dziś małe oszustwo, ale jakże przyjemne. Nie z pięciu żółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka(...)minut, by zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości
Kronika Piekarnika
Bułeczki z cynamonową posypką 188Nie czarujmy się. Nie będzie to spektakularny powrót. Tak jak pisałam pół roku temu, że posty będą pojawiać się rzadziej, tak w tej kwestii nic się
My simple kitchen
Drożdżówki z białym serem i wiśniami 205Nie ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na
Izabelawkuchni
Jagodzianki z kruszoną 197Co teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki - puszyste i delikatne 159Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.
Prosty przepis na
Fougasse najlepszy przepis! 204Fougasse to rodzaj francuskiego pieczywa przypominający liść monstery. Kiedyś już przygotowywałam podobne wypieki bazując na przepisie z gazety, ale niestety pieczywo zsychało się w przeciągu pół
SMYKWKUCHNI
Drożdżowe leniwe z żurawiną, rodzynkami, kokosem i razową kruszonką 183Kolejna wariacja na bazie mojego ulubionego przepisu na drożdżówkę. Spróbujcie! Każdemu się uda! Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach , ale dodałam dodatkowo jedno jajko
Latosiowydom
Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem 180Tradycyjne racuchy to niewielkie placuszki z jabłkiem smażone na złoto. Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem. Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie gryczana) łyżeczka świeżych drożdży jajko 1 łyżeczka miodu szczypta soli 1 szklanka mleka ( u mnie napój sojowy) Z podanych składników wymieszaj jednolite ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. jabłko cynamon cukier puder olej
AZgotuj!
Sernik miodowy z migdałami 219Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki Sadowskich
Zdrowie na języku :P
Klasyczne francuskie croissanty 189Jak dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy
Moje Małe Czarowanie
Pączki z mascarpone i gorącym dulce leche. Tłusty Czwartek nadchodzi! 207Pączki na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. W tym roku postanowiłam zrobić troszkę inne pączki, do tej pory korzystałam z przepisu mojej Teściowej na
SMYKWKUCHNI
Drożdżowe rollsy z twarogiem i malinami 168Uwielbiam drożdżówki a z twarogiem to już w ogóle. Wolę te domowe, zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała
VioletoweKucharzenie
Chleb z ziarnami konopi 200agawy lub miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy nasiona konopi i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami konopi
My Chcemy Jeść
Zakręcone drożdżówki z malinami, rabarbarem i brzoskwiniami 187Te drożdżówki wzorowane na cieście melba zrobiłam na konkursie Mistrzowie Domowych Wypieków w Warszawie. Jak widzicie nie są trudne, chociaż trochę pracochłonne, ale są pyszne. Idealne
Bernika - moj kulinarny pamietnik