Chałka drożdżowa z kruszonką jest pyszna, puszysta, aromatyczna i łatwo się ją przygotowuje.Chałka drożdżowa z kruszonką pochodzi od pani Renaty.Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu
Smaczne Potrawyciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn drożdżowy, olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą
Kolorowa kuchnia Elkiinną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku
Niedzielny kucharzDzień dobry, sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :) Przepis na 12 jagodzianek Składniki: 50 g świeżych drożdży
Niezły Młynekwsadziłam o świcie drożdżówkę do piekarnika. Zapach dopiekającej się drożdżówki to złudzenie, że już wiosennie.. Koncert szpaków za oknem - kolejne złudzenie. To nie poranek wielkosobotni, gdy tradycyjna babka drożdżowa rozpieszcza zapachem. Dziś małe oszustwo, ale jakże przyjemne. Nie z pięciu żółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka(...)minut, by zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości
Kronika PiekarnikaNie czarujmy się. Nie będzie to spektakularny powrót. Tak jak pisałam pół roku temu, że posty będą pojawiać się rzadziej, tak w tej kwestii nic się
My simple kitchenNie ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na
IzabelawkuchniCo teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.
Prosty przepis naFougasse to rodzaj francuskiego pieczywa przypominający liść monstery. Kiedyś już przygotowywałam podobne wypieki bazując na przepisie z gazety, ale niestety pieczywo zsychało się w przeciągu pół
SMYKWKUCHNIKolejna wariacja na bazie mojego ulubionego przepisu na drożdżówkę. Spróbujcie! Każdemu się uda! Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach , ale dodałam dodatkowo jedno jajko
LatosiowydomTradycyjne racuchy to niewielkie placuszki z jabłkiem smażone na złoto. Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem. Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie gryczana) łyżeczka świeżych drożdży jajko 1 łyżeczka miodu szczypta soli 1 szklanka mleka ( u mnie napój sojowy) Z podanych składników wymieszaj jednolite ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. jabłko cynamon cukier puder olej
AZgotuj!Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki Sadowskich
Zdrowie na języku :PJak dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy
Moje Małe CzarowaniePączki na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. W tym roku postanowiłam zrobić troszkę inne pączki, do tej pory korzystałam z przepisu mojej Teściowej na
SMYKWKUCHNI