ogórki - 26028 przepisów (strona:636/1736)

Sałatka z ogórków i kapusty na zimę 263

wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków  2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku(...)marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i paprykę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski

talerz przyjemności
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 134

Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne(...)słoiku. Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

Codziennik Kuchenny
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 165

skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin(...)kilka minut, aż mięso będzie gorące. Mięso wymieszane z sosem barbecue przełożyć do przekrojonej bułki (podgrzanej uprzednio na suchej patelni) i dodać wedle uznania: posiekaną dymkę lub cebulkę, pokrojone ogórki, i sałatę. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zakwas pszenny na barszcz biały 119

czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody(...)płaskich łyżek mąki pszennej razowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą

Codziennik Kuchenny
Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej 179

Pikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili . Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek.  Poniżej podałam również przepis na łagodną

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszą pęczak 194

traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować smak sałatki wybierając 1-2 wyraziste składniki (u mnie suszone pomidory i oliwki), coś chrupiącego (świeży ogórek) i dodatek ziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak(...)kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE 182

przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki(...)musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.  Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka ziemniaczana 185

wersję. Można ją zjeść na drugie śniadanie w domu , wziąć do pracy lub podać na kolację. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną :) Sałatka ziemniaczana 4 średnie ziemniaki pół pęczka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe pół pęczka szczypiorku (grubego szczypiorku z białą częścią) 2 jajka ugotowane na twardo(...)łyżeczka musztardy (użyłam Sarepskiej) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić. Pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki i jajka w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Sos: Musztardę, majonez i śmietanę połączyć ze sobą w kubeczku, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. 1/3 szczypiorku odłożyć. Wszystkie

Posadzone i zjedzone
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 135

porcje): ok. 500 g wołowiny (u mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli INGREDIENTS (3 portions(...)lądują chutneye, również inny na górze, inny na dole. Potem na spodzie lądują liście sałaty i/lub rukoli, na to plastry pomidora i cebuli. Na cebuli kładę mięso, na mięsie ogórki i koniec – przykrywam wszystko wierzchem bułki, lekko zgniatam i zaczynam się brudzić jedząc. Wash, dry and cut the meat into pieces that can fit the meat grinder, remove

Martyna Cooks
Pyry z olejem rydzowym, cebulką, ogórkiem i papryką 127

olej wpisany jest na listę produktów tradycyjnych, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej.     Na 2 porcje: 4 duże pyry - ziemniaki 150 ml oleju rydzowego 2 średnie ogórki kiszone(...)cebula 1/3 czerwonej papryki szczypiorek sól, pieprz   Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, szczypiorek oraz olej, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie,  następnie jeszcze gorące obrać

Jadło i czytadło
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną – kuchnia regionalna 187

Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca. Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Ja podałam z sosem z suszonych prawdziwków, posiekanym świeżym jarmużem lub zieloną pietruszką  i kiszonymi ogórkami. Składniki na sos: suszone grzyby, śmietanka 30%, sól, pieprz, cebula, masło klarowane. Przygotowanie: Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło(...)podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje. Grzyby sama w lesie zbierałam, a ogórki od mojej mamy dostałam, bo nie dość, że pięknie u niej w ogródku wyrastają, to po ukiszeniu, najlepszy na świecie smak mają

Moniki Smakołyki
Pasta do chleba z wędzonych szprotek w aromatyzowanym oleju 171

mała cebula • 3 jajka gotowane • 2 ogórki kiszone • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Szprotki rozgnieść widelcem razem z olejem przełożyć do miski doda pokrojoną w drobną kostkę cebulę,ogórki kiszone i jajka  doprawić pieprzem i solą

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z jajkiem, kiełbasą i kiszonym ogórkiem 164

przekąski w ciągu dnia do bułeczki lub na kolację wśród bliskich. Składniki: 1 sałata maślana 20 podsmażonych plasterków ulubionej kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 300 g gęstego jogurtu naturalnego, ja użyłam Bakomy 3 łyżki oliwy(...)oliwek 3 łyżki dowolnego płynnego miodu 3 łyżki musztardy sól, pieprz, oregano, majeranek Przygotowanie: Sałatę maślaną myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Jajka i ogórki kiszone kroimy w plasterki, dodajemy wraz z przesmażoną kiełbasą do sałaty. Teraz sos: w miseczce mieszamy dokładnie ze sobą jogurt, miód, musztardę, oliwę z oliwek, przyprawiamy. Polewamy sałatkę

Zasmakuj Kuchni
Polędwica wołowa z salsą z korniszona i kaszą gryczaną 130

kasza gryczana 1 szklanka polędwica wołowa 4 sztuka sól i pieprz 1/2 łyżeczka oliwa z oliwek 2 łyżki bazylia świeża 1 doniczka mięta świeża siekana 1 doniczka ogórki konserwowe 6 sztuki musztarda 2 łyżeczki kapary 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka olej do smażenia 1 łyżka anchois(...)sztuki Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z solą z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Miętę i bazylię posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę ,fileciki anchois posiekać. Dodać oliwę, sól i pieprz do smaku, kapary, musztardę, sok z cytryny i wymieszać. Wymieszać wszystko razem. Nakładać na mięso

AZgotuj!
Kiszone pomidorki koktajlowe. 148

jest naprawdę godne uwagi. Pomidorki takie można ponownie przetwarzać, wykorzystywać do pieczenia, do sałatek czy surówek. Co dajemy do słoika? Możemy dać w zasadzie wszystko to, co dajemy do ogórków. Składniki na 4 średniej wielkości słoiki: 1,5 kg pomidorów koktajlowych. 1 litr wody i jedna łyżka soli Do każdego słoika wkładamy: po 2 cm korzenia chrzanu płaska łyżeczka(...)zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 tygodnie, lub do momentu, aż zalewa przestanie się burzyć. Po pierwszym tygodniu są słabo ukiszone, ale można już próbować :-) To taki odpowiednik ogórków małosolnyc h w tym momencie. Smacznego! Pozdrawiam ciepło

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania