ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy na sicie, zieloną część dymki drobno kroimy. 2. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku
Apetyczna babeczkakiszonych natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy majeranek sól odrobina pieprzu Na oliwie zeszkliłam cebulę i czosnek. Dodałam wodę, a następnie po kolei: pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pasternak, ogórki, natkę pietruszki, zioła i przyprawy. Zupę gotowałam
nietadietapyszna, sycąca sałatka. Polecam :) Składniki: * 6 pałek gotowanych z kurczaka * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki czerwonej fasoli w puszce * pół czerwonej papryki * 5-6 ogórków curry * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka musztardy sarepskiej * 1 łyżka majonezu Wykonanie: Mięso z kurczaka oddzielić(...)kości, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, groszek i fasole odcedzić z nadmiaru wody, dodać do kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, tak samo ogórki curry, dodać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem i musztarda, doprawić do smaku według uznania. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smacznieSurówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty 1 ogórek kiszony, mogą być dwa 2 paski marynowanej czerwonej papryki 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz mielony do smaku Przygotowanie: Kapusta(...)kiszona była niedawno ukiszona, więc nie była kwaśna, kapustę siekamy niezbyt drobno. Do kapusty dodajemy cienkie plasterki kiszonego ogórka, marynowaną paprykę pokrojoną w kostkę lub paski, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz natkę pietruszki, wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, całość łączymy mieszając np. widelcem. Odstawiamy surówkę na 15 minut, aby się „przegryzła”. Ta surówka obiadowa z kiszonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki świeżego) pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kuminu Składniki na sos: 2 puszki pomidorów 4-6 papryk w zależności od ich wielkości 1 cebula 3-5 ogórków kiszonych kostka wędzonego tofu łyżeczka pieprzu łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utrzeć w moździerzu) 2 łyżki gęstego mleka kokosowego(...)dużej głębokiej patelni lub garnku, po czym dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż razem 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj gęste mleko kokosowe i w tym momencie możesz dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej, co zagęści sos, ale równie dobrze
greenscarfsałatkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis a zachwycicie się tym smakiem jak ja. Składniki: 250 twarogu 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 czerwona papryka 4 kiszone ogórki 1 mała(...)cebulka natka pietruszki kilka gałązek 2 łyżki majonezu sól pieprz do smaku Wykonanie : T warożek rozgniatamy widelcem i łączymy z tuńczykiem wraz z częścią oleju. Cebulę , paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do twarożku. Natkę pietruszki siekamy dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem i całość łączymy z majonezem,. gotowe szybko i smacznie
W kuchennej krainieSkładniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej(...)szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone kroimy w talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy
Przepisy kulinarne babci Antoninydomowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać majonez (lub jogurt i majonez) i doprawić do smaku. Najlepiej na kilka
Szybko Tanio Smacznieminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Marchew – 50 dag Ogórki kiszone – 25 dag Czosnek(...)ząbki Sok malinowy -1-2 łyżki Oliwa -1 łyżka Sok z cytryny – 1 łyżka Sól Pieprz kolorowy Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej i drobnych oczkach. Ogórki kiszone opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie polać sokiem z cytryny, sokiem malinowym , oliwą. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą i odrobina pieprzu
Camilla w kuchnibaliście się zapytać. Nic dziwnego, przecież autor jest działaczem ruchu, który zachęca, żeby wszystko robić samemu. Zawiera wiedzę teoretyczną np. dlaczego dodaje się sól czy zawierające taninę liście do ogórków, przepisy na kiszone dania i napoje z całego świata, testimoniale osób, którzy namiętnie fermentują i rozwiązania typowych problemów, które mogą się pojawić, gdy zaczniemy sami przygotowywać kiszonki. Zanim przeczytałam(...)słyszeli i przekonywał, że nie umrą od tego i że słoik im nie wybuchnie. Nic bardziej mylnego. Katz naprawdę jest guru fermentacji, który widzi w niej coś więcej niż ogórki, które każdy z nas ma w domu i nie przywiązuje do nich żadnego znaczenia. Zwraca uwagę na transformacyjną moc fermentacji, która pozwala zobaczyć, że kultura bakterii i kultura duchowa
Ugotowane pozamiataneksiążkę, bo również należę do osób, które wierzą, że kisić można wszystko, co nie ucieka na drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki nadziewane kabanosem. Mimo to chętnie popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie(...)mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała
Ugotowane pozamiatanePIZZE Ciasto 2 saszetki suchych drożdży 3łyżki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 1/2szklanki ciepłego mleka Sól 1/2łyżeczki chilli, bazyli, pieprzu, soli, czosnku Farsz 3 franfuterki drobiowe 2 ogórki konserwowe 1 cebula 1 łyżeczka bazyli 1 /2 łyżeczki pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do miski wlewam ciepłe mleko a następnie dodaję suche droższe i szczyptę cukru. Całość mieszam(...)lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie posypuję tartym serem. Cebulę, ogórki kroję bardzo drobno posypuję pizzę. Następnie franfuterki kroję w kawałki i na koniec posypuję pizzę. Wkładam do piekarnika na 30 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiPyszna kanapka z czarnymi oliwkami, tuńczykiem oraz marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę(...)ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego
cool and mintyKiwano lub ogórek kolczasty pochodzi z Afryki (nazwany jest również ogórkiem afrykańskim, uprawa możliwa w Polsce). Owoc pachnie jak ogórek, a smakuje jak połączenie ogórka, dyni, banana i kiwi. Zjada się na surowo (łyżeczką, po przekrojeniu), w sałatkach, jako część nadzienia do naleśników i jako składnik deserów. Można go również dodawać do napojów i koktajli (świetnie gasi pragnienie). Owoce
Qlinarnie i Qlinarniestół śledzika, nie na raz:) Składniki (na wiele porcji:) 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów 2 średnie cebule 4 średnie ogórki kiszone 1 duże kwaskowate jabłko łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2,5 łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku 5 łyżek octu winnego opakowanie 400g(...)łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko
Zasmakuj Kuchni