SKŁADNIKI: 6 płatów śledziowych solonych 3 ogórki konserwowe 2 szalotki 1 00-150ml oleju rzepakowego Sól, pieprz, suszony(...)koperek PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe mocze w ciepłej wodzie ok 2 godziny. Następnie kroję je w paski o grubości ok 2 cm. Szalotkę obieram i kroję w drobną kostkę. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę. Wszystko łącze ze sobą. Dodaję olej i przyprawy. Mieszam. Przekładam do słoiczka i wkładam do lodówki na ok 2 doby. Smacznego
Gotowanie Patkitakże doskonale komponuje się ze śledziami. Śledziki są pyszne od razu po przygotowaniu ale najlepsze są jak się dobrze przegryzą. składniki: 500 g filetów śledziowych solonych 2 kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu, u mnie(...)słoiczka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Filety śledziowe wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Do miski przełożyć majonez, jogurt, chrzan i musztardę. Dokładnie wymieszać. Ogórki kiszone i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Marynowane pieczarki osączyć i również drobno pokroić. Pokrojone składniki przełożyć do miski z majonezem. Dodać także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujenieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra(...)durszlaku. W ten sposób ułatwiam sobie pracę, bo nie muszę go pilnować - na pewno się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie. Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą
Kolorowy Przepisownikdrugi dzień świąt. W tym roku było podobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, majonez wegański(...)przepisu lub śmietanka owsiana albo ekologiczna sojowa, musztarda. Wykonanie: Warzywa (marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę) gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez z musztardą mieszamy z sałatką przed podaniem
Jeść, by żyć w zdrowiupysznie. Taką sałatkę z powodzeniem możecie zaserwować z okazji zbliżającego się Sylwestra (wystarczy tylko zwiększyć liczbę składników uwzględniając liczbę gości). Spróbujcie. Składniki: 2 jajka 1/4 czerwonej papryki 2 ogórki kwaszone 3 czubate łyżki kukurydzy 3 łyżki majonezu (u mnie kremowy Folwark) 1/3 łyżki sosu czosnokowego (u mnie Folwark) około 2,5 cm kiełbasy krakowskiej suchej (opcjonalnie innej podobnej(...)zrobić wystarczy kliknąć w baner po prawej stronie Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, 3 łyżki kukurydzy i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i sos czosnkowy i znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę najlepiej wstawić
Słodkie okruszkijuż było To. Do tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek jesienno-zimowych. 1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej) puszka groszku puszka kukurydzy 5 jajek kilka ogórków kiszonych średni słoiczek majonezu kieleckiego Zalewa: 2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. octu 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie Cebulę pokroić w tzw piórka. Składniki zalewy(...)minut. Po tym czasie odcedzić. Odłożyć do wystudzenia. Liście i ziela angielskie wyrzucić. Dodać odsączony groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Smaki Na Talerzuminut. Idealne na przekąskę, na imprezę. W okresie karnawału i nie tylko.polecam. Goście będą się zajadać ze smakiem. Na sylwestra idealne :-) 3 tortille 3 łyżki serka śmietankowego z ogórkiem 3 ogórki korniszony 150 g łososia wędzonego 1/2 sałaty strzępiastej kawałek papryki pomarańczowej 10 oliwek czarnych 1/2 papryczki chili Tortille smaruję serkiem całe. Układam umyte i wysuszone liście sałaty(...)nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon ciasno. Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą nabijam oliwkę i papryczkę chilli krążek. Na środek każdego koreczka układam pokrojoną papryką pomarańczową
wesoła kuchniatakiej sałatki na teraz, na... każdą okazję Składniki: 250 g ryżu (waga po ugotowaniu) 130 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego z zalewy) mała puszka kukurydzy 3 ogórki z zalewy musztardowej(...)jajko ugotowane na twardo pieprz świeżo zmielony łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy Wykonanie: Mo miseczki przekładałam kolejno poszczególne składniki sałatki: ryż, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojone w kostkę ogórki i posiekane na cząstki jajko. Na koniec wsypałam bazylię, oprószyłam pieprzem do smaku i wlałam oliwę. Wymieszałam. Sałatkę przełożyłam do szklanej miseczki, udekorowałam paseczkami papryki i podałam na stół
Kuchnia u Krysisałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren(...)czerwonego pieprzu Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy
Bajeczna Kuchniasałatkę jarzynową to (jeśli macie ochotę) to przełóżcie trochę do miseczki i dodajcie pokrojonego w paseczki śledzia. Wtedy spróbujecie czy zasmakuje Wam wersja śledziowa;) Udekorujcie ją paseczkami ogórków kiszonych lub marynowaną papryką. Mam nadzieję(...)czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta;) Składniki: 5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych pokrojonych w drobniejszą kostkę 2 marchewki 2 pietruszki 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 1 nieduży por drobno posiekany 1 jabłko obrane i drobno posiekane 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane 2 - 3 filety śledziowe marynowane
Zasmakuj Kuchnipysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób(...)oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz grzyby ( również drobno posiekane), smażymy pięć minut a następnie dodajemy cukier, majeranek, imbir i gałkę muszkatową. Mieszamy, dodajemy koncentrat, posiekane kiszone ogórki i sól, po czym trzymamy na ogniu jeszcze minutę, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy
Miód i pieprzprostą sałatkę warzywną z marynowanymi płatami rybki. Składniki: 4 płaty marynowanego śledzia groszek konserwowy 1 puszka kukurydza konserwowa pół puszki marchew ugotowana 3 spore sztuki ogórki kiszone z 8 szt ziemniaki 6 szt majonez tyle aby starczyło(...)wymieszania składników sól i pieprz do smaku koperek do przystrojenia Wykonanie: Ziemniaki ,marchew gotujemy i kroimy w kosteczkę,jajka gotujemy i kroimy drobno.Kukurydzę, groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kosteczkę i też odsączamy. Płaty marynowane kroimy kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy majonez i mieszamy. Dekorujemy koperkiem świeżym, w moim
Różowa kuchniaprzyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku, - kwas z kiszonych ogórków - 1 łyżeczka oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania(...)minut, uważając, aby barszcz nie kipiał intensywnie, tylko delikatnie się gotował, tak jak gotujemy rosół (w przeciwnym wypadku straci swój intensywny kolor). Na samym końcu zakwaszam kwasem z kiszonych ogórków. Gotowe :-) SMACZNEGO! :-) * * * barszcz podano na talerzu z Porcelany Bogucice
Wielopokoleniowowersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz odrobina cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki myjemy(...)warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kostkę. Śliwki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy majonez, a następnie
MyCookBook.plkolejnego dnia 10 stopni mniej… To się nazywa złośliwość rzeczy martwych lub jak kto woli piątek trzynastego. Ale i tak zjem z apetytem Składniki: pęczek botwinki 4 ogórki świeże 6 większych rzodkiewek mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku litr bulionu 2 łyżki koncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru(...)bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat z buraków. Studzimy. 2. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane ogórki i rzodkiewkę. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. 3. Gdy botwinka wystygnie dodajemy starte i posiekane składniki. Mieszamy. Dodajemy jogurt i kefir. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę
Mama z miasta