podstawie książki Michaela Pollana. To kulinarna opowieść o czterech żywiołach, bez których nie moglibyśmy gotować. Ziemia to wg. Pollana mikroorganizmy, które odpowiadają za fermentację. Bez nich nie byłoby kiszonych ogórków, sera pleśniowego, ani alkoholu. Po obejrzeniu tego odcinka naszło mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez! Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki(...)przygotować kimczi? Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do dużej miski i posolić. Odstawić na godzinę, żeby puściła sok. Potem przykryć talerzem i przycisnąć talerz czymś ciężkim np. słoikiem z ogórkami. Odstawić na noc do lodówki. Nie wylewać soku puszczanego przez kapustę. Następnego dnia cebulę i czosnek rozetrzeć na pastę w blenderze albo przepuścić przez praskę do czosnku. Wymieszać
Ugotowane pozamiataneSkładniki 2 długie ogórki szklarniowe(...)rzodkiewek 500 ml kefiru 500 ml jogurtu greckiego 2 małe ząbki czosnku pęczek kopru pół pęczka szczypioru sól, pieprz opcjonalnie do podania: gotowane ziemniaki lub gotowane jaja Przygotowanie Ogórki i rzodkiewkę dobrze wyszorujcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Czosnek przepuśćcie przez praskę, koper i szczypior drobno pokrójcie. Składniki wymieszajcie z jogurtem i kefirem, doprawcie solą i pieprzem
OliveandThymesobie duże ilości kwasów omega-3 , potrzebnych naszemu organizmowi. Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 4 jajka 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy w puszce 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała(...)czerwona cebula pieprz sól koperek do dekoracji Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Ogórka, cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatce słoikowej , polecam też przepis na fit sałatki z rukolą, pieczarkami z czerwoną cebulą, jajkiem i kiełkami . Składniki na 1 porcję Sałatki z warzywami i ryżem w słoiku : kawałek ogórka 4 pomidorki koktajlowe żółte 4 pomidorki koktajlowe czerwone 3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego ryżu 1 jajko ugotowane na twardo trochę kiełków np. kiełki rzodkiewki 1 łyżka – pestki(...)łyżeczka octu jabłkowego może być kupny, lub ocet winny biały sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku Mój sposób na przygotowanie sałatki z warzywami i ryżem w słoiku! Ogórka myjemy, osuszamy, kroimy tyle ile potrzebujemy do sałatki. Kawałek ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kromy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwartości odżywcze, a nawet lecznicze, dlatego dziś sałatka z kaszą jaglaną. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 kłącze selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować(...)twardo i pokroić w kostkę. Seler pokroić na drobno, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na sicie na przynajmniej pół godziny, aby puścił wodę. Fasole przepłukać zimną wodą. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, przyprawić, dodać majonez, wymieszać
Jadło i czytadłoLubicie kiszone ogórki i kapustę? A jakie jeszcze warzywa kiszone jedliście lub sami kisicie? No właśnie. Podejrzewam, że większość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić właściwie wszystko - owoce, przeróżne warzywa a nawet grzyby. Ja uwielbiam kiszonego kalafiora . Kiszę też pomidory, jabłka, buraki... Zakwas na żur czy barszcz to też kiszonka,tak samo
Smaczna PyzaSKŁADNIKI: 1 dojrzałe avocado 1 /2 czerwonej cebuli 3 ogórki konserwowe np korniszony(...)łyżki suszonej cebuli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 /3 łyżeczki chilli PRZYGOTOWANIE: Z avocado wydrążam środek. Następnie drobno siekam. Ogórki konserwowe również drobno siekam. Dodaję pokrojoną bardzo drobo czerwoną cebulkę. Na koniec dodaję przyprawy oraz suszoną cebulkę. Dokladnie mieszam i lekko ugniatam. Na koniec dodaję łyżeczkę soku z cytryny
Gotowanie Patkiśredniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo; pół białej części pora(...)kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego; 2 czubate łyżki ketchupu; sól, pieprz, ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać
In my kitchenpizzy Skworcu mała szczypta soli ketchup do posmarowania pizzy 1 większa polędwiczka z kurczaka ( z tego przepisu ) około 125 g pieczarek prażona cebulka Skworcu 1/2 żółtej papryki 2 ogórki kiszone żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę(...)minut, potem wyciągamy podpieczone ciasto wykładamy farsz i znów wkładamy na 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy jeszcze raz naszą pizze. Na farsz wykładamy pokrojone drobno ogórki kiszone, całość posypujemy startym żółtym serem (dość obficie) i wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika do roztopienia sera. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiwody z kiszonych ogórków woda przegotowana Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję mąkę gryczaną i ryżową. Dodaję przegotowaną wodę, tak dużo by swobodnie wymieszać mąki. Następnie dodaję wodę z ogórków, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, przykrywam i odstawiam na 5-6 dni, codziennie mieszając
nietadietaObowiązkowo dodałam musztardę, która nadaje sałatce konkretnego smaku...uwielbiam💙 Składniki: ziemniaki du ż e 3 szt, marchew 3 szt, pietruszka korzeń 2 szt, ogórki kiszone pół dużego słoika, kukurydza pół puszki, groszek mrożony 1 szklanka lub groszek konserwowy pół puszki, jabłko 1 szt, cebula pół(...)kroimy w drobn ą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Jabłko i cebule obieramy i drobno kroimy wraz z ogórkami kiszonymi. Dodajemy odcedzon ą kukurydze oraz groszek. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztard ą i przyprawami. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Przechowujemy
kulinarne odsłony patisię ochotę na dobrej jakości fast fooda, wtedy warto zrobić go w domu. Składniki: ( 2 porcje ) 2 bułki podłużne 1/2 pomidora 2 listki sałaty 2 parówki 2 ogórki konserwowe prażona cebula ketchup musztarda meksykańska Dagoma Wykonanie : Bułki kroimy wzdłuż, ale nie przekrawamy do końca. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 3-5 min. Parówki gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 min. Wyjmujemy z wody. Pomidora i sałatę myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w półplasterki, a ogórka konserwowego w plasterki. Bułkę wyciągamy z piekarnika i wkładamy do niej sałatę, parówkę, pomidora i ogórka. Posypujemy prażoną cebulką i na końcu dodajemy ketchup i/lub musztardę. Polecam musztardę meksykańską
Kuchnia MagdaLenyHamburger jest to bardzo smaczne danie typu fast food. Tradycyjnie podawany z burgerem wołowym. Burgery podaje się w bułce z dodatkiem sera żółtego, sa ł aty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. Hamburgery zyskały popularność na całym świecie... Dla mojego męża zawsze robię tradycyjnego burgera z wołowiny, lecz ja jestem zwolennikiem burgerów wegetariańskich i wegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj(...)łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki do burgerów (duze), sałata 6 liści, pomidor 1 szt, papryka żółta 1/4 szt ogórki konserwowe 3 szt, cebula czerwona pół szt, musztarda 3 łyżki, ketchup 3 łyżki, Sposób przygoto wania: Kasze jaglan ą gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy. Cebule obieramy
kulinarne odsłony patijedna z najprostszych i najszybszych w wykonaniu sałatek. A mimo to jej smak jest wręcz wyborny. składniki dla czterech osób 5 jajek 3 konserwowe ogórki 200 g ciecierzycy z puszki 200 g kukurydzy z puszki 200 g groszku z puszki 100 g szynki ( ja użyłem obsuszanego wyrobu domowego ale możemy również użyć szynki(...)ciecierzycę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), konserwowe ogórki pokrojone w kostkę, jogurt, musztardę,posiekany szczypior, oraz majonez. Całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę ostawiamy na 20-30 minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy udekorowaną
Miód i pieprz