ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:627/1072)

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 209

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam(...)formie. Każdy kawałek smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem.  Wstawiamy do zimnego piekarnika, odpalamy piekarnik na 180 C. Ciasto będzie nam rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimną.  Smacznego !  Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie

Kuchnia na wzgórzu
Masa makowa – przepis 117

Masa makowa – przepis. Zapraszam do wypróbowania tej receptury. Przyda się do przygotowania kutii , klusek z makiem, łamańców a także do ciast makowych takich jak strucla makowa , drożdżowy makowiec zawijany , seromakowiec , najłatwiejszy makowiec , drożdżówki z makiem. Można ją zrobić wcześniej i zamrozić w porcjach. Potem wystarczy wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem ciasta i rozmrozić (zapraszam do poradnika co kiedy

Dorota Smakuje
Gwiazda makowa 96

Drożdżowa gwiazda z makiem, czyli pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Idealny na świąteczny stół. Składniki 540 g mąki pszennej 70 g drobnego cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/4 łyżeczki soli 2 jajka ok. 300 g masy makowej Przygotowanie Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać(...)rozpuszczone masło, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy 27 cm. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć

Wasze Przepisy
Najlepsze pączki 286

Masło roztapiamy i studzimy. W misce umieszczamy mąkę, cukry, jajka, letnie mleko, alkohol, chłodne masło i rozczyn. Wyrabiamy całość aż do momentu aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto, powinno być odrobinę "luźniejsze" niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części

Cynamonowe szczęście
Sylwestrowe menu 228

Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskim Szampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013 życzy Anulla

Fabryka pomysłów
Rogaliki drożdżowe na szybko... 39867

Rogaliki drożdżowe na szybko... Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżowy placek z owocami 241

Prosty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać(...)dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x30 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce  i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić

Monia miesza i gotuje
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 185

cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paszteciki z mięsem mielonym i czatni z pomidora 153

Pyszne mięsne paszteciki, które można przygotować w około pół godziny. Dużo mniej pracy niż przy wersji drożdżowej, a smakują równie dobrze. Składniki: ciasto francuskie 300g mięsa mielonego ostre czatni z zielonego pomidora 2 ząbki czosnku łyżka masła cebula szalotka pieprz  Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki z mozzarellą i pesto z czosnku niedźwiedziego 143

kolacji. Proste rogaliki drożdżowe wypełnione czosnkowym pesto (za które dziękuję koleżance Męża) i mozzarellą. Sami widzicie, nic wiele... a efekt zadowalający :)  Składniki na 8 rogali Ciasto: 350g mąki (użyłam takiej do wypieków drożdżowych) 150ml letniej wody 50ml ciepłego mleka 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego(...)posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Wodę, mleko, cukier oraz drożdże łączymy ze sobą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wałkujemy na kształt trapezu o bokach ok. 45cm (podstawa), 30cm (góra) i 25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy

Kuchnia w czekoladzie
Chaczapuri z adżapsandałem 248

bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko podgrzać (choćby w garnku z gorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa(...)bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia

Kuchenna Kontrrewolucya
Dlaczego piekę- Chleb na zakwasie z orzechami i suszoną śliwką 207

zapałałam miłością na całe życie, eksperymentuję dalej.  Za punkt honoru postawiłam sobie wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne.  Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty, postanowiłam na razie(...)piec 35 minut. Na dnie piekarnika należy ustawić pojemnik z wodą! *mniej cierpliwi mogą piec chleby drożdżowe, które również są pyszne jednak szybciej się "starzeją".  ** wnętrze bochenków nigdy nie osiąga temperatury 100 stopni, więc orzechy nie będą się piekły w cieście i nie dodadzą mu orzechowego aromatu

Zapiski Młodej Żony
Owsiane ciasto bananowe 169

ogromną słabość do ciasta bananowego, marchewkowego, dyniowego... Ale wiadomo, żadne nie może konkurować z drożdżowym. No drożdżowe kocham od zawsze i na zawsze :) Wszystkie te ciasta są idealne do spakowania na piknik, wycieczkę, a przed nami długi weekend - więc do piekarników! Bananowe ma to do siebie, że kręci się jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zupę w garnku

bistro mama
Wielkanocne przepisy – najlepsze ciasta, babeczki i ciasteczka 213

Poniżej zebrałam najlepsze propozycje na wielkanocne ciasta, babeczki i ciasteczka. Znajdziecie w nich również przepisy wegańskie i bezglutenowe. Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i bakaliami – pięknie prezentujące się ciasto, w którym przemycimy szpinak! Przepis – https://viagusto.pl/drozdzowy-wieniec-wielkanocny-ze-szpinakiem-i-bakaliami/ (ciasto jest wegańskie) Sernik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i kokosem – świetna alternatywa dla tradycyjnych serników! Ciasto smakuje, pachnie i wygląda

Via Gusto
Jogurtowe ucierane ciasto z gruszkami! 235

chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami.  Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania