ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:627/1072)

Wieniec drożdżowy z makiem 164

domowników. Stąd w zależności od regionu na świątecznych stołach pojawią się kutie, kluski z makiem, makówki, makiełki, makowce. Święta coraz bliżej, częstujcie się więc przepisem na drożdżowy wieniec z makiem!   Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 80 g stopionego masła Masa makowa: 100 g zmielonego suchego

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza 175

razem jest inna. Dodajemy do niej to, na co akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian… Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli(...)mąki (z podstawowej ilości), ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły na ok. 15-20 minut. Do przesianej z solą mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde możemy dolać trochę ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być miękkie i gładkie. Ponownie nakrywamy je ściereczką

MyCookBook.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami 128

może być coś bardziej bożonarodzeniowego? Świątecznie prezentują się na stole podczas Wigilii, smakowicie komponują się z czerwonym barszczem, z powodzeniem zastąpią pracochłonne paszteciki drożdżowe. Przygotujesz je błyskawicznie, gdyż do ich przygotowania wykorzystasz gotowe ciasto francuskie. Takie innowacyjne przepisy wręcz uwielbiam. Oczywiście na moich pasztecikach mnóstwo kminku, reszta domowników za kminkiem nie przepada, więc ma wersję z makiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ilość około 24 sztuki Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 210 kcal Świąteczne paszteciki z grzybami i pieczarkami dla zapracowanych. Paszteciki z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 łyżka masła 10 dag suszonych podgrzybków 100 g pieczarek sól, zmielony pieprz 1 żółtko + 1 łyżka mleka nasiona kminku mak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 161

Keks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuję także pierniczki lukrowane. Można je wieszać na choince, z pewnością te czasy nadejdą Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało(...)domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty smak. Do mojego keksu można także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku

Zasmakuj Kuchni
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 211

Dziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami:  na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki zimową porą 121

Dlatego też wczorajsza aura popsuła mi humor, a dziś skutecznie poprawiałam go zakupami i... jagodziankami :-) Kiedyś już jagodzianki prezentowałam, dzisiejsze jednak wykonałam wg innej receptury. Wyszły równie pyszne, a ciasto było fajnie puchate :-D Cały czas mam jednak problem z ich zawinięciem, tak aby się nie rozkleiły i nie puściły soku. Jeśli ktoś z Was zna na to sposób(...)gorącego). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne ale dosyć zwarte i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za twarde dodajemy (cały czas wyrabiając) po trochu resztę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

peggiwkuchni
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 99

wyjdzie, a wyszło całkiem zacnie. Nie wiem co mnie podkusiło, ale do ciasta dodałam jogurt grecki i tłuszcz, który zwykle dodajemy rozpuszczony, wrzuciłam w całości. A co, leniwa jestem Ciasto na paszteciki świetnie się wyrabia a potem współpracuje zarówno przy wałkowani jak i formowaniu. Polecam rozwałkować ciasto na grubość 0,7mm-1 cm. Wtedy paszteciki są naprawdę puszyste i mięciutkie(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 2 szt. dużej cebuli sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 142

miesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku.    Składniki(...)miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach dodajemy roztopione masło, resztę cukru, jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Miskie z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady 158

Kiedy duże makowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz(...)objętości. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko rozdzielić (żółtko i białko osobno). Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, błyszczącego i odchodzącego od dłoni ciasta. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem

Świat Ciasta
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 175

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam(...)formie. Każdy kawałek smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem.  Wstawiamy do zimnego piekarnika, odpalamy piekarnik na 180 C. Ciasto będzie nam rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimną.  Smacznego !  Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie

Kuchnia na wzgórzu
Masa makowa – przepis 77

Masa makowa – przepis. Zapraszam do wypróbowania tej receptury. Przyda się do przygotowania kutii , klusek z makiem, łamańców a także do ciast makowych takich jak strucla makowa , drożdżowy makowiec zawijany , seromakowiec , najłatwiejszy makowiec , drożdżówki z makiem. Można ją zrobić wcześniej i zamrozić w porcjach. Potem wystarczy wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem ciasta i rozmrozić (zapraszam do poradnika co kiedy

Dorota Smakuje
Gwiazda makowa 75

Drożdżowa gwiazda z makiem, czyli pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Idealny na świąteczny stół. Składniki 540 g mąki pszennej 70 g drobnego cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/4 łyżeczki soli 2 jajka ok. 300 g masy makowej Przygotowanie Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać(...)rozpuszczone masło, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy 27 cm. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć

Wasze Przepisy
Najlepsze pączki 257

Masło roztapiamy i studzimy. W misce umieszczamy mąkę, cukry, jajka, letnie mleko, alkohol, chłodne masło i rozczyn. Wyrabiamy całość aż do momentu aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto, powinno być odrobinę "luźniejsze" niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części

Cynamonowe szczęście
Sylwestrowe menu 206

Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskim Szampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013 życzy Anulla

Fabryka pomysłów