ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:618/1038)

Drożdżowe racuchy z twarogiem 150

Pulchne, drożdżowe racuchy, z dodatkiem twarogu. Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Można powiedzieć, że to połączenie klasycznych racuchów z oponkami serowymi. I to bardzo

Arabeska waniliowa
Zakręcona drożdżówka budyniowa 89

Składniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka

Kocham Czekoladę
PRZEPIS NA PIZZĘ Z MOZZARELLĄ W BRZEGU CIASTA! 184

Ciasto na pizzę to zdecydowanie najczęściej wyszukiwany przepis w internecie. Wielokrotnie mnie pytacie, oglądając moje pizze na Instagramie , jak robię ciasto, jaki mam przepis. Już kilka

SMYKWKUCHNI
ROGALIKI NA MAŚLANCE 619

Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.     SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml

słodki bratek
Pizza ze skordalią i bobem 144

Pyszne ciasto, pyszna pasta z bobu wprost z Grecji oraz smakowite dodatki, oto i moja dzisiejsza pizza. Do pizzy użyłam pasty z bobu zwanej skordalią. Całkiem

Moje Małe Czarowanie
Domowe jagodzianki 184

Ciasto: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki masła (100 g) 1 jajko Nadzienie: jagody cukier lub

Karczma Honorietty
Zakręcona drożdżówka budyniowa 157

Składniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka

Kocham Czekoladę
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 132

Z tego przepisu korzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne

W mojej kuchni
Indycze Bułeczki 117

 Składniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody -  tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko

w mojej kuchni
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2177

wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.     Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów.     Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis(...)swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one: Pierogi ruskie Kuroniów Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z soją Pierogi drożdżowe ukraińskie Pierogi w kruchym cieście Pierogi z podrobami Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem Pierogi z kaszanką Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką Artykuł Idealne ciasto

kuron.com.pl
Babka drożdżowa z rodzynkami. 86

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 30 minut, do (suchego patyczka). Nie piec zbyt długo ponieważ ciasto za bardzo się wysuszy. Dowolnie dekorujemy. Ja polukrowałam ją cukrem pudrem zmieszanym z sokiem z cytryny. Artykuł Babka drożdżowa z rodzynkami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek 134

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Jabłka – 3 sztuki Cynamon – 1 łyżeczka

Kuchnia Bon Appetit
Rogaliki drożdżowe z serem 93

się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego mleka(...)wlewamy masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Może się delikatnie kleić, wierzch oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 4 porcje. Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy

To co lubię - gotuję i polecam
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 175

roku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam na przepis... Składniki na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka Składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej 400 ml ciepłego mleka 100 g cukru 150 g masła 2 jajka 3 żółtka szczypta soli dodatkowo(...)jędrne. Na stolnicy wysypać mąkę, ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Zamrożone wcześniej masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą

Trufelkowo
Makowiec drożdżowy 129

taki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny w obyciu i robieniu. Mówię wam – skoro mi wyszło, wam wyjdzie również(...)Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek

ladykitchen
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 186

uwagę. A to za sprawą swojej prostoty wykonania, albo jakiegoś nietypowego składnika… i nie tylko. Tak też było i tym razem. To dodatek jogurtu do ciasta sprawił, że przepis na bułki drożdżowe na jogurcie greckim postanowiłam przetestować. Składniki na 6 dużych bułek: - 480 g – 3 szklanki mąki pszennej* - 7 g – 1 saszetka suchych drożdży(...)cukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, jogurt, ciepłą wodę i olej – mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można ręcznie lub robotem z hakami, ja tym razem wyrabiałam ręcznie). Formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folię spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik ustawiony

mojewypiekiinietylko
Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką 203

Kiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 213

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe Hydraulika  (i wszystko jasne ;) ) 137

przed wojną”- pedzioł tak, bo to b ō ł hadziaj 5 , ale że recept b ō ł fajny, to żech sie go zarozki 6 zapisoł. Te drożdżowe je tak ajnfachowe 7 , że kołżdymu sie musi udać. Na wiyrch 8 idzie wciepnōńć byle co, a to wszystko na takim miynkim spodku- Ō łma łod moji Baby by padała: międziutkie(...)jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby niy b ō ło tego za kans 9 , bo owoce puszczaj ō m zaft 10 i żeby W ō m tego ciasta niy przemocz ō ły. Do jaki miski na wiecz ō r wciepcie jajca, cuker, mlyko, łolyj i drożdże. Pomiyszejcie yno byle jak jak ō m warzech

Chop w kuchni
Chałka drożdżowa 149

migdałów do posypania   Sposób wykonania: Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem.  Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki.  Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie ).  Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek.  Zaplatamy

Marcepanowa kuchnia
Chaczapuri – serowe chlebki 77

Ostatnio bardzo polubiłam tego rodzaju jedzonko więc postanowiłam przetestować kolejny przepis (niestety zapomniałam spisać gdzie dokładnie go znalazłam). W przepisie zaintrygował mnie szczególnie pomysł na ciasto, które nie jest typowym drożdżowym wypiekiem z jakim pracowałam do tej pory. Nie miałam sugerowanych w składnikach maconi i sulguni, więc posłużyłam się dostępnymi u nas zamiennikami. Domyślam się, że nie jest to dokładnie

Smaki Na Talerzu
Hot dog w cieście drożdżowym 232

jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜  Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk   Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka  1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru   Nadzienie: 300g(...)ziarna czarnuszki Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z wodą i drożdżami. Mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia wraz z łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki

Kuchnia w czekoladzie
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 103

pomysłów na piękne i smaczne dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2020 roku! Na słono: 1. Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą 2. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 3. Faszerowane papryki w cieście francuskim 4. Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek(...)Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem

Be Fit Be Strong