umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką
VioletoweKucharzeniecukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski
Kocham CzekoladęCiacho drożdżowe na szybko Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do drożdży szczypta soli 3 całe jaja 1 szklanka mleka 50g świeżych drożdży 50g masła 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500g sera twarogowego z wiaderka Dodatkowo: 500g świeżych truskawek Kruszonka: 50g masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Do małej miseczki kruszymy
Kocham Czekoladędomu do wybranych gór mamy godzinę, dwie jazdy. Jadąc na wycieczki przygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie , na które potrzeba 350 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych
I tu będę miała takie temleka podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.Do dużej miski wsypać mąkę, wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka, rodzynki. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.Racuchy podać
Moje domowe kucharzeniecukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski
Kocham CzekoladęNiewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo
Słodkie Przyjemnościodstawić na kilka minut ,aż drożdże zaczną pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wsypać mąki, cukier waniliowy , dodać do niej zaczyn drożdżowy i żółtka i wyrabiać ciasto ok 2-3 min ( użyłam haków miksera ) Dolać chłodne masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, i zacznie odchodzić od ścianek miski. Bakalie odcisnąć z wody , osuszyć
Malinowa Kawiarenkasuche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła
Dzieje kuchennej WiewióryCzosnek i pietruszka - połączenie doskonałe, do tego drożdżowa bułeczka, trio idealne! Składniki: *Ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 10 g drożdży świeżych 260 g mleka 30 g roztopionego masła lub margaryny *Farsz: ok.8 dużych ząbków czosnku natka pietruszki (dużo) 4-6 łyżek oliwy lub oleju *Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Robimy rozczyn
Piekę, bo lubięmisce mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu
Kulinarne Inspiracjewrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową
Swojskie jedzonkosuchej patelni podprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Podprażone płatki zalewamy resztą ciepłej wody, aby zmiękły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez ok 10 minut. Ciasto będzie bardzo rzadkie i lejące. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą
Naturalna Kuchniaciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut
Życie zamknięte w smaku