cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy
Kuchnia domowa AniDrozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie lubi tez przeciagow i ponoc nawet klotni w domu.Chalka challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo, i bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie: łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany Farsz
Wrzosowa Polanasernika jeszcze nie grali Dlatego nadszedł ten moment, by opowiedzieć Wam co-nieco o roli ziemniaków w cieście. Sernik z gotowanymi ziemniakami Jestem wielką fanką gotowanych ziemniaków w roli dodatku do ciast. Od lat robię wielkanocną babkę drożdżową z ziemniakami – ten wkład w postaci ziemniaków sprawia, że jest ona bardziej “mięsista” i nie jest sucha. Szczególnie
Wiszniówkaczekoladą (*). Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron(...)złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku
Di gotujeDrożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. Składniki(...)miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. (adsbygoogle
niecodziennikparywiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza, że są to po prostu obrane pomidory. Węzełki (supełki) to nic innego, jak małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek Składniki WĘZEŁKI 400 g mąki – u mnie typ 00, jak do pizzy 15 g świeżych drożdży 280 ml mlek
Tajemnice Smakumuszę mieć w zapasie i już. Lubię je mieć pod ręką, do zjedzenia przed TV, albo do owsianki. Ale te kupiłam z myślą, że część wykorzystam jako nadzienie do drożdżowych rogalików. 2 suszone śliwki stanowiły nadzienie 1 rogalika. Rogaliki z suszonymi śliwkami były pyszne, takie domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, te zrobiłam z lukrem i siekanymi(...)Przepis na rogaliki z suszonymi śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięletniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można
moj przepis naletniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można
moj przepis nawody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można
moj przepis nawody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można
moj przepis naDomowe przepyszne rogaliki drożdżowe o smaku lemon curd. Jestem bardzo dumna z tego przepisu! Przepis na rogaliki drożdżowe powstawał dość długo w mojej głowie, pewnego wieczoru
SMYKWKUCHNI