Drożdżówki czyli pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Można je dowolnie formować, zwijać, nadawać kształty. Można używać różnych smakołyków do ich nadziewania. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Drożdżówki przeważnie każdemu kojarzą się z domem rodzinnym, w którym mama lub babcia przygotowywała takie bułeczki. Najlepsze były jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka czy kakao. Ja dziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam(...)takie pyszne drożdżówki w wersji z dżemem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g mąki tortowej 0,5szkl. mleka 1 żółtko do ciasta + 1 do posmarowania bułek 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru zwykłego 70g stopionego masła 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z połowy cytryny
Waniliowe Improwizacjemięciutkie bułeczki drożdżowe z krówką. Jeszcze przed świętami kupiłam krówki z zamiarem zrobienia likieru. Likieru nie zrobiłam i tak te krówki leżały w szafce aż do dziś A bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru – 4 łyżki mąki Ciasto: – 1 jajko(...)posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Aby przygotować kruszonkę należy miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Smacznego Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) Artykuł Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminedrożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia
moj przepis nadrożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia
moj przepis nadrożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia
moj przepis nadrożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia
moj przepis naJesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina – pomysł na pyszną kolację Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli
Tajemnice Smakumąki ziemniaczanej. Piekłyśmy je z dziewczynami z Domowej piekarni. Przepis z którego korzystałam, znajdziecie na blogu Dieta Moja Pasja . Mój przepis minimalnie się różni, ale ciasto wyszło super. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Bułeczki są miękkie, nawet na drugi dzień. Naprawdę polecam. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 250 ml. ciepłej wody(...)wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać obie mąki i sól. Wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Uformować
Agusiowe smakołykidrożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień
Moniki Smakołykiprzepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około 1,5 szklanki ciepłego(...)zostawiam do podsypania. Do mąki dodaję sól oraz majeranek i mieszam. Do tego miękkie masło pokrojone w kawałki i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wkładam razem
ladykitchenDomowe, pachnące bułeczki z pysznym nadzieniem. Jako farsz możecie użyć ulubionego pesto: bazyliowego, buraczanego , pietruszkowego, jarmużowego , a może brokułowego... ? Wybierzcie sami :) U mnie było akurat pietruszkowe ;) Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka 60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Słonecznik podprażamy
Czerwona PorzeczkaPyszna, pulchna chałka drożdżowa przygotowana z dużej, rodzinnej porcji - idealna na drugie śniadanie w towarzystwie świeżego masła, dżemu lub Nutelli. Gorąco polecam ten przepis - zawsze udany wypiek! Składniki : 40 g drożdży 150ml mleka 500 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła w kawałkach 50 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła(...)ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Chocolate Muffin BlogGenialny chleb z przepisu Jim'a Lahey'a - chleb marchwiowy z bakaliami, w tym wypadku z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami włoskimi, o pięknym , intensywnym kolorze
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkami. Dzięki drugiemu wyrastaniu jest mięciutkie. Składniki: - na zaczyn 3 łyżki letniej wody 20 g świeżych drożdży Szczypta cukru - pozostałe na ciasto 500 g mąki pszennej ( użyłam 650) 275 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy zaczyn drożdżowy łyżeczka cukru 2 łyżeczki drobnej soli Przygotowanie: Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać wodę i wsypać cukier – całość dokładnie wymieszać(...)pracować (można podgrzać lekko w mikrofali, aby się nie gotowało). Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem, a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut. Uformować kulę
Wołowina od rekinamąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na krążek
Moniki Smakołykinich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 - 1 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 10 dag cukru 1 mała śmietana
Ciastka - domowe słodkościdrożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień
Moniki Smakołyki