ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:631/1072)

20 PRZEPISÓW NA SZYBKIE DESERY! Proste pomysły, które zrobisz w kilka chwil 145

pieczenia. Tym razem zainspirowałam się ciastem „Malinowa chmurka”… ZOBACZ PRZEPIS PRALINKI CZEKOLADKI TRUFLE czekoladowo – orzechowe z whisky Czy przygotowanie pysznych pralinek lub trufli jest czasochłonne i trudne? Pewnie, że nie! Wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników i… ZOBACZ PRZEPIS FIT CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA – zdrowa wersja (wegańskie) Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach(...)chwil Jaka klasa energetyczna lodówki gastronomicznej? Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! Jak wybrać najlepszą maszynę do robienia naleśników? PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) Idealny dla zabieganych w stolicy – czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego

Via Gusto
Bułki owsiane z owsianką gotowaną na mleku 94

minut. Do dzierży przesiej przez sito mąkę pszenną (300 g minus 1 łyżka wykorzystania do zaczynu). Dodaj sól, owsiankę wystudzoną do temperatury pokojowej, płynne masło oraz aktywny drożdżowy zaczyn. Zagnieć jednolite elastyczne ciasto – możesz wyrabiać je na blacie kuchenny oprószonym mąką. Ciasto przełóż z powrotem do dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym

ProstePesto.pl
Domowe pączki 135

mleku. Dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczną pracować. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje ( u mnie 14)  Formujemy pączka, układamy

Kolorowa kuchnia Elki
Bajaderki 97

skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść

Kardamonovy
Domowe burgery drobiowe. 125

żeby masło się rozpuściło. Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części  uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Bułki do hamburgerów. 139

masło się rozpuściło.  Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części.  Z każdej części uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Dwukolorowa chałka 132

jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę

Lena Gotuje
Chałka drożdżowa 170

drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia; 3. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ręcznie lub w robocie); 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Prosty przepis na
Drożdżówka ze śliwkami 127

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Bajaderki 125

znaczenia - skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia  duża garść orzechów włoskich duża

Kardamonovy
Focaccia z oliwkami i różowym pieprzem 157

sól morska w kryształkach Drożdże dokładnie wymieszaj w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z solą. Wlej do niej zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto przełóż do natłuszczonej odrobiną oliwy blaszki

Delicious Place
Bułki jogurtowe 209

temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem

ladykitchen
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami 138

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 1h Wyrastanie:  2 h Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 15 Składniki na bułeczki: • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki • jedna saszetka suszonych

AniaGotuje.pl
Chleb z kaszy gryczanej 167

dnia (niedziela) aby później już go nie ruszać i nim nie stukać.     Ciasto przez ten czas powinno ruszyć i powinien powstać lekki brzuszek. Niestety, to ciasto nie wyrasta tak jak drożdżowe ale zapewniam da radę.  W niedzielę wieczorem nastawić piekarnik u nas 190-stopni góra/dół i w momencie nagrzania piekarnika odliczyć dopiero czas pieczenia

W garach u Gosi
Domowe bułki do hamburgerów 148

szklanki Etap I - Rozczyn drożdżowy Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Etap II - łączenie składników rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól, Etap III - ciasto Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut. Etap IV -  czekanie Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek

Wylizany Rondel
Chleb mleczny na zakwasie 143

słodkiej Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy

Bajeczna Kuchnia
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 192

Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Jest  to wytrawny wypiek   z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego

Codziennik Kuchenny
Śniadaniowe rogale 190

umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką

VioletoweKucharzenie
Drożdżówka ze śliwkami 270

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Ciasto drożdżowe z truskawkami i serem – łatwe, szybkie i bez wyrabiania 229

Ciacho drożdżowe na szybko Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do drożdży szczypta soli 3 całe jaja 1 szklanka mleka 50g świeżych drożdży 50g masła 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500g sera twarogowego z wiaderka Dodatkowo: 500g świeżych truskawek Kruszonka: 50g masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru   Do małej miseczki kruszymy

Kocham Czekoladę
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 177

domu do wybranych gór mamy godzinę, dwie jazdy. Jadąc na wycieczki przygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie   , na które potrzeba 350 g mąki pszennej  15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych

I tu będę miała takie te
Ruchanki kociewskie 123

mleka podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.Do dużej miski wsypać mąkę, wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka, rodzynki. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.Racuchy podać

Moje domowe kucharzenie
Drożdż Informatyków 166

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Babka migdałowa 220

Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo

Słodkie Przyjemności
Baba drożdżowa z ziemniakami. 208

odstawić na kilka minut ,aż drożdże zaczną pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wsypać mąki, cukier waniliowy , dodać do niej zaczyn drożdżowy i żółtka i wyrabiać ciasto ok 2-3 min  ( użyłam haków miksera ) Dolać chłodne masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, i zacznie odchodzić od ścianek miski. Bakalie odcisnąć z wody , osuszyć

Malinowa Kawiarenka
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 205

suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paluszki chlebowe - grissini 213

misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu

Kulinarne Inspiracje
STRUCLA SEROWA 376

wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą  cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową

Swojskie jedzonko
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 268

ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut

Życie zamknięte w smaku
Zakwas - zróbmy go razem 277

Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie

apetytnapieczenie
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 252

zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)). 'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami' Składniki: * ciasto: - 2 szklanki mąki - 30g świeżych drożdży - 2 jajka - 0,5 szklanki mleka - 3 łyżki oleju - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru * farsz: - 1 kg pieczarek - 100g

CookYourself
Paluszki drożdżowe z kminkiem. 119

mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn podrósł.  Mąkę siekamy z masłem i jajkami, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm   i długość

Symfonia smakowa
Winogrono z pieczarkami 197

Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem Ciasto 1 szklanka mleka 2 jajka 25g drożdży 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki 1.5 łyżeczki soli W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy

w mojej kuchni
Zakręcone brioszki czyli Niedzielne Śniadanie odc.38 149

Pojawiły się dni parę temu na blogu Anny. Zafascynowały mnie swoim kształtem i wiedziałam, że upiekę je na dzisiejsze śniadanie. Lekkie, puszyste drożdżowe bułeczki z intrygującymi zakrętasami. Ciasto świetnie współpracuje i jest łatwe w obsłudze. Zróbcie koniecznie! Zakręcone brioszki ciasto:325 g mąki tortowej + 1 łyżka50 g cukru + 1 łyżka15 g świeżych drożdży150 ml mleka75 g miękkiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe racuchy z jabłkami 380

cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy

Kuchnia domowa Ani
Chalka waniliowa 123

Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie lubi tez przeciagow i ponoc nawet klotni w domu.Chalka challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z żurawiną. Idealny 324

czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo, i bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 200

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie:   łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany  Farsz

Wrzosowa Polana
Sernik z ziemniakami 93

sernika jeszcze nie grali Dlatego nadszedł ten moment, by opowiedzieć Wam co-nieco o roli ziemniaków w cieście. Sernik z gotowanymi ziemniakami Jestem wielką fanką gotowanych ziemniaków w roli dodatku do ciast. Od lat robię wielkanocną babkę drożdżową z ziemniakami – ten wkład w postaci ziemniaków sprawia, że jest ona bardziej “mięsista” i nie jest sucha. Szczególnie

Wiszniówka
Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą 106

czekoladą (*). Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron(...)złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku

Di gotuje
Drożdżowa babka z rodzynkami 125

Drożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. Składniki(...)miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. (adsbygoogle

niecodziennikpary