ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:638/1072)

Puszyste rogale maślane. 164

zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem. Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne. Składniki : ( na 32 sztuki ) 2 szklanki letniego mleka 5 dkg drożdży 5 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 4 jajka 120g roztopionego(...)posypania rogali Wykonanie : Drożdże , mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie  (ok 3 min )  Przykryć ściereczką i odstawić

Malinowa Kawiarenka
Dyniowe drożdżowe bułeczki 127

Długi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom(...)ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić na 40-50 minut w cieple do wyrośnięcia. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 jednakowej wielkości kawałki, z każdego formować kulę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Dyniowe drożdżowe bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem mleka, wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Racuszki drożdżowe z jabłkami 69

razem z cukrem, do ciepłego wkruszyć drożdże, wymieszać i wlać rozczyn do reszty składników. Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie pokroić jabłka na małe kawałki i dodać do ciasta. Nabierać łyżka i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Racuszki drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 302

straganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”. Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy. Uwaga! Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku

Ostra na Słodko
Drożdżowa gwiazda z makiem 202

ciepłe miejsce na ok. 10 min. minut. W oddzielnym naczyniu ubić z cukrem jaja na puszystą masę. Do miski przesiać mąkę. Dodać ubite jaja oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, miskę oprószyć mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą

W kuchni bez szafek
30 sprawdzonych przepisów na pyszne ciasta do kawy 118

się około 250 przepisów na ciasta , więc wybrałam Wam 30 , które najchętniej podpasowały miłośnikom połączenia kawy z dobrym ciachem. Receptury są bardzo zróżnicowane, gdyż w zestawieniu są zarówno ciasta szybkie w przygotowaniu, jak i takie bardziej pracochłonne , bomby kaloryczne oraz ciasta fit . Myślę, że każdy z Was coś sobie wybierze. Wystarczy kliknąć w nazwę ciasta nad zdjęciem i przejdziecie(...)się ucieszą! 30 sprawdzonych propozycji na pyszne ciasta do kawy: Brownie migdałowe   Słonecznikowiec Cytrynowy całusek Koska bananowo-kakaowa z galaretką Pianka Oreo bez pieczenia Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami (FIT) Szybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu Szybkie ciasto marchewkowe (najlepsze) Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków     Łabędzi puch Cytrynowy

Di gotuje
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 136

wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego

Cztery Fajery
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 197

wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BABKA DROŻDŻOWA 217

Klasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 5 żółtek z jaj Farmio 10 dag cukru pudru 1/3 kostki margaryny szczypta soli garść rodzynek Bakalland 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland Wykonanie: Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego(...)ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Żyrafa- maślana chałka. 7029

     Dziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo

Rozpustne gotowanie
Rogale marcińskie wg Aleex 176

Kolejna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Na ulicach, mimo niesprzyjającej pogody, pełno ludzi, choć w moim miasteczku nie jest tłoczno. Oficjalne obchody już się zakończyły. My

W mojej kuchni
Makowa tarta na ciemnym spodzie 271

spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki: Na ciemny spód: 2 szklanki mąki

Słodkie okruszki
Szarlotka na półkruchym cieście 1375

Szarlotka na półkruchym cieście to wypiek, przy którym nie musimy wcześnie podpiekać spodu, tylko po przygotowaniu całego ciasta blachę wkładamy do piekarnika. Wierzchnią część ciasta można rozwałkować albo zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub odrywać po kawałku ciasta i układać na musie jabłkowym. W każdym przypadku szarlotka będzie pyszna. Maślana, delikatna szarlotka na półkruchym cieście to wypiek który(...)blachy. Następnie na cieście rozsmarować przestudzony mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać na musie jabłkowym. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do zrumienienia). Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę krucho-drożdżową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szarlotka

Danka Pichci
Makowiec krucho – drożdżowy 142

Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 100 g cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18

dom-agi.pl
Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada 82

Pomysł na wspaniałe śniadanie – drożdżowe nocne gofry na jogurcie z owocami i z gorącym kakao Wieczorem przygotuj ciasto, przykryj i pozostaw na kuchennym blacie na całą noc. Rano rozgrzej gofrownicę i zacznij wypiekać gofry. Podczas gdy gofry nabierają mocy przygotuj dodatki i gorącą czekoladę. Zacznij celebrować, wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pyszne chrupiące gofry, owoce, jogurt, orzechy

Tajemnice Smaku